Peste 2.100 de copii din Timiş au părinții plecați la muncă în străinătate

Neoficial, sunt mult mai mulţi

Copil tristNumărul copiilor din Timiș care au părinți plecați la muncă în străinătate ajunge, în evidențele oficiale, la 2.119. Cifra reflectă, cu siguranţă, doar o parte din dimensiunea reală a fenomenului…

 

În evidența Direcției Generale de Protecție a Copilului și Asistență Socială Timiș se aflau, la finele primului trimestru al acestui an,  2.119 copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, transmite, ca răspuns la o solicitare adresată de TIMPOLIS, Monica Trușcă, director executiv în cadrul DGASPC Timiș. Dintre aceștia, 411 copii au ambii părinți plecați, 1.504 copii sunt privați de prezența unui singur părinte, în vreme ce 204 copii au părintele unic susținător al familiei plecat la muncă în străinătate.

Dintre copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, 2.003 au rămas în țară în îngrijirea rudelor, se mai precizează în răspunsul DGASPC Timiș, în aceste condiții nefiind necesară instituirea de măsuri de protecție a minorilor. 116 copii au fost plasaţi în grija instituțiilor statului, în centre de plasament.

Potrivit informațiilor oferite de DGASPC Timiș, această situație oficială e posibil să nu reflecte situația reală. Statisticile Direcţiei se bazează pe informaţii primite de la Primării. Monica Trușcă spune, însă, că „doar aproximativ două treimi dintre Primării trimit cu regularitate informațiile solicitate”. Restul de o treime din autoritățile publice locale din Timiș dovedind, astfel, că sunt impasibile în fața situațiilor, unele chiar dramatice, ce pot apărea în viețile copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.

La nivel central, Direcția pentru Protecția Copilului anunţa că, la finalul anului 2012, erau înregistraţi în evidenţele autorităţilor 79.901 copii cu părinţi plecaţi la muncă în afara României. Dintre aceștia, 41% erau complet lipsiți de grija părintească. 22.993 aveau ambii părinți plecați la muncă, în vreme ce 9.991 proveneau din familii în care părintele unic susținător era plecat.

 

Citeşte şi:

Drama copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate

Print Friendly, PDF & Email