Aproximativ 500.000 de români sunt diagnosticaţi cu Alzheimer

Aproximativ 500.000 de români sunt diagnosticaţi cu Alzheimer, afecţiunea cunoscută şi ca boala uitării, la care incidenţa şi prevalenţa cresc puternic odată cu vârsta.

Generic pic of an old woman in a wheelchair.Prof. dr. Dafin Mur­e­şa­nu, preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (S.S.N.N.) declară, citat de Mediafax, că boala Alzheimer este o formă comună de demenţă, repre­zentând între 50 şi 70 la sută din toate cazurile de demenţă. Alte tipuri de demenţă sunt demenţa vasculară, demenţa cu corpi Lewy, demenţele aso­ciate cu boala Parkinson şi demenţele fronto-temporale.

Potrivit medicului, debutul demenţei are loc în jurul vâr­stei de 70 – 80 de ani şi mai pu­ţin la persoanele sub 40 de ani. “Atât incidenţa, adică nu­mărul de cazuri noi într-un inter­val de un an, cât şi preva­lenţa, respec­tiv categoria de per­soane la care se manifestă tul­burarea, cresc puternic odată cu vârsta”, adaugă preşe­din­tele S.S.N.N.

Acesta a mai spus că me­toda cea mai eficientă de preve­­nire a bolilor neurologice este modificarea stilului de viaţă: “Şi aici este vorba, în princi­pal, despre dietă, activitatea fizică, consumul de băuturi alcoolice, fumatul, consumul de droguri etc. Tot în metodele eficiente de prevenţie intră şi vizitele perio­dice la medic, pentru depistarea şi trata­mentul adecvat al sufe­rinţelor care favorizează apari­ţia boli­lor neurologice”.

Print Friendly, PDF & Email