Un medicament revoluţionar ar putea trata maladia Alzheimer

Un medicament revoluţionar care ar putea trata maladia Alzheimer ar putea fi lansat pe piaţă în următorul deceniu, pe baza unei descoperiri făcute de cercetătorii britanici, care au reuşit în cadrul unor teste de laborator să împiedice distrugerea celulelor cerebrale.

AlzheimerAcest studiu, considerat revoluţio­nar de comunitatea medicală interna­ţio­nală, oferă şansa obţinerii unor noi medicamente capabile să stopeze şi alte maladii grave, precum Parkinson şi alte boli neurodegenerative, infor­mează dailymail.co.uk, sursă citată de Mediafax. Savanţii britanici spun că vor putea chiar să obţină o pastilă care va putea să trateze mai multe boli în acelaşi timp.

Cercetările din cadrul acestui stu­diu se află încă într-un stadiu timpuriu, însă, potrivit oamenilor de ştiinţă, ele oferă deja prima dovadă reală a faptu­lui că este posibilă folosirea unui me­dicament pentru a împiedica moartea celulelor cerebrale dintr-un creier afectat de Alzheimer.

În cazul maladiei Alzheimer, diag­nosticată la peste 500.000 de britanici, creierele pacienţilor sunt “colmatate” cu o proteină lipicioasă, cu o structură “pliată” în mod eronat. Cei mai mulţi oameni de ştiinţă au încercat să găseas­că medicamentul care să dezintegreze acea proteină toxică şi să o înlăture din creier, însă autorii acestui studiu recent, finanţat de Medical Research Council, au abordat problema într-o manieră diferită.

În loc să încerce să “decolmateze” creierul, cercetătorii britanici de la Uni­versitatea Leicester au ales să analizeze felul în care acele depozite de proteine avariază creierul. La fel cum un scaun pliant are nevoie să se închidă şi să se deschidă într-un anu­mit fel, proteinele din creier trebuie să se plieze într-un anumit fel pentru a funcţiona corect.

Studiul, realizat pe şoareci, a arătat că aceste proteine cu o pliere eronată nu ucid în mod direct celulele cerebrale. În schimb, celulele mor din cauza tentativei lor nereuşite de a se proteja – ele încetează să mai producă proteine noi, din care unele sunt vitale pentru supravieţuirea lor.

Savanţii britanici au arătat că este posibil să se administreze şoarecilor un medicament care reporneşte sinteza acelor proteine, oprind astfel maladia cerebrală. Şoarecii trataţi au trăit fără simptome, în timp ce animalele netra­ta­te au prezentat pierderi de memorie, tulburări motrice şi, în cele din urmă, au murit, au explicat autorii acestui studiu publicat în revista Science Translational Medicine.

Studiul se află încă într-un stadiu incipient, dar este deja considerat ca fiind primul care a prezentat o dovadă reală a faptului că este posibil ca un me­dicament creat de om să oprească dis­trugerea şi moartea celulelor cerebrale.

Medicamentul prezintă însă o se­rie de efecte secundare severe, iar lan­sarea pe piaţă a unei versiuni a aces­tuia care să fie administrată pacien­ţilor umani va putea fi realizată peste cel puţin un deceniu.

Print Friendly, PDF & Email