Un test de sânge poate detecta riscul de apariţie a bolii Alzheimer cu trei ani înainte

AlzheimerUn simplu test de sânge prezice instalarea maladiei Alzheimer cu trei ani înainte, ceea ce ar putea accelera identificarea de noi tratamente care să amâne sau chiar să împiedice apariţia acestei boli, au explicat cercetătorii americani.

 

Acesta este primul test care poate prezice cu acurateţe persoanele care se vor îmbolnăvi de maladia Alzheimer în următorii trei ani, ceea ce ar putea permite o testare precoce pe scară largă a persoanelor de vârstă mijlocie, pentru identificarea riscului şi a unor modalităţi adecvate de reacţie.

 

Experţii consideră că această descoperire este un mare pas înainte în domeniu, deşi avertizează că există o serie de complicaţii etice din cauza faptului că nu există un tratament eficient împotriva acestei cumplite boli, conform dailymail.co.uk, sursă citată de Mediafax.

Cu toate acestea, numeroşi oameni de ştiinţă consideră că medicamentele sunt ineficiente deoarece boala este diagnosticată prea târziu şi că acest mijloc de testare ar putea da şansa persoanelor cu risc de îmbolnăvire să beneficieze mai devreme de tratament. Howard Federoff, cercetător la Universitatea Georgetown, din Washington, a prelevat mostre de sânge de la sute de femei şi bărbaţi sănătoşi, cu vârsta de peste 70 de ani. În următorii cinci ani, unele persoane din acest grup s-au îmbolnăvit de Alzheimer. Mostrele lor de sânge au fost comparate ulterior cu mostrele de sânge ale persoanelor care nu s-au îmbolnăvit. În sângele persoanelor care au început să se confrunte cu probleme de memorie a fost descoperit un grup de zece grăsimi despre care se consideră că sunt responsabile de apariţia maladiei Alzheimer, descoperire confirmată de Howard Federoff pe un al doilea grup de subiecţi.

În studiul publicat în revista Nature Medicine, cercetătorul american a afirmat că testul poate avertiza cu doi sau trei ani înainte cu privire la riscul de apariţie a maladiei Alzheimer, cu o exactitate de 90%. Howard Federoff a afirmat că este primul test de sânge care poate prezice cu exactitate dacă o persoană aparent sănătoasă este expusă riscului de a se îmbolnăvi de Alzheimer. De asemenea, aceasta este o metodă mai rapidă, mai ieftină şi mai puţin invazivă decât alte metode, precum scanarea creierului şi puncţiile lombare dureroase.

Nu este întru totul clar cum funcţionează aceste teste, dar modificările detectate în sânge ar putea fi un simptom al deteriorării neuronilor, chiar şi atunci când oamenii par sănătoşi. „Un asemenea test este o descoperire interesantă, dar presupune şi implicaţii etice. Dacă boala se va dezvolta în viitor, oamenii trebuie să aibă şansa de fi întrebaţi dacă vor să ştie (despre riscuri – n.r.) şi să înţeleagă pe deplin implicaţiile”, declară Doug Brown, de la Alzheimer’s Society din Marea Britanie.

Print Friendly, PDF & Email