Ultimele controale ale Autorităţii Electorale Permanente au confirmat faptul că sunt şanse foarte mari ca şi la aceste alegeri locale pe liste electoratului să apară un număr destul de mare de persoane decedate sau care şi-au pierdut dreptul de vot în urma unor condamnări. Problema este generată de primării, care încă mai au probleme la actualizarea listelor de alegători.
La alegeri, cu cetăţeanul decedat
Pe lângă cetăţeanul turmentat o specie aparte de electorat ar putea fi reprezentată şi în Timiş de cetăţeanul decedat. Şi aceasta pentru că Primăriile încă au probleme legate de actualizarea la timp a listelor de alegători, în raport cu certificatele de deces înregistrate şi cu comunicările legate de persoanele care şi-au pierdut dreptul de vot în urma unor condamnări.
Acest lucru este atestat de către ultimele controale făcute publice de Autoritatea Electorală Permanentă. Astfel, la Primăriile Bogda, Fibiş, Giroc, Giera, Checea, Cărpiniş, Fibiş, Săcălaz, Bucovăţ, Racoviţa şi Variaş au fost găsiţi înscrişi în listele de alegători oameni decedaţi, deşi legea impune ca radierile din Registrul electoral a tuturor persoanelor pentru care au fost întocmite acte de deces în registrele de stare civilă sau pentru care au fost primite comunicări, să se efectueze în termen de 24 de ore de la luarea la cunoştinţă a motivului de radiere. Bine nu au stat lucrurile nici la Primăria Timişoara unde s-a consemnat că „18 decedaţi au fost radiaţi în afara termenului de 24 ore, iar 11 decedaţi erau neradiaţi la data controlului.”
Cu ocazia acestor ultime controale s-a mai constatat că la unele Primării cetăţenii nu prea au unde să voteze, logistica electorală insuficientă fiind constatată la Traian Vuia, unde Primăriei i s-a pus în vedere să confecţioneze în regim de urgenţă cinci urne de vot fixe şi cinci urne speciale. La Secaş Primăria a primit însărcinarea să facă rost de încă patru urne de vot fixe, dar şi la Timişoara s-a dispus confecţionarea a 230 de cabine de vot.
„Nu aş spune că problema legată de actualizarea listelor alegătorilor este una acutizată în Timiş. Având în vedere apropierea alegerilor locale, majoritatea primăriilor au făcut eforturi pentru a-şi actualiza la zi aceste liste”, ne-a declarat Nicolae Amzoi, directorul Filialei Vest a AEP.
O campanie liniştită, deocamdată
În ceea ce priveşte incidentele de campanie, reprezentanţii AEP declară că nu s-au semnalat nereguli majore în Timiş. „De la începutul campaniei nu am avut incidente foarte importante, în Timiş, cel puţin”, mai spune Nicolae Amzoi. În afară de tradiţionalele ruperi de afişe, campania electorală a fost una liniştită până în prezent.
Totul e ca, după finalizarea acestei perioade, candidaţii să şi debaraseze domeniul public de panourile şi afişele cu zâmbete, sloganuri şi promisiuni. Anul trecut mai mulţi timişoreni, revoltaţi de panourile electorale care încă „împodobesc” terenurile din imediata vecinătate a intrărilor în oraş, au transmis apeluri pe această temă Primăriei, solicitând să le dezafecteze cât mai rapid. „Campania electorala s-a terminat de mult timp – sau aţi lăsat posterele în avans pentru campania următoare? Ne-aţi promis porţi de intrare în oraş, modernizate, şi ne-aţi făcut postere”, se arăta într-unul din acest mesaje transmise conducerii Primăriei Timişoara prin intermediul portalului domnuleprimar.ro.
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a răspuns la aceste sesizări, menţionând că nu are cum să acţioneze pentru că terenurile şi panourile respective nu sunt ale Municipalităţii: „Posterele despre care vorbiţi nu sunt pe teritoriul municipiului Timişoara, fapt pentru care nu le putem da noi jos. Vom avea porţi modernizate de intrare în oraş, am început deja această acţiune.”
Aşadar, atâta vreme cât terenurile sunt private sau ale unor comune limitrofe care nu sunt interesate să le dezafecteze, cei care vin cu maşina în Timişoara vor trebui să se bucure în continuare de aceleaşi chipuri şi lozinci, şi după această campanie. Şi nici Autoritatea Electorală Permanentă, care are competenţe legate de afişaj doar pe perioada campaniilor electorale, nu poate acţiona în această privinţă.
Ultimele comentarii