De ani de zile, structurile de resort nu reuşesc să găsească o soluţie pentru Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara, care a fost retrocedată de mai bine de 11 ani. Interpelat recent pe această temă, Ministerul Tineretului şi Sportului a precizat că situaţia „s-a rezolvat”, în sensul că s-a prelungit contractul de închiriere până în… mai 2016.
Probleme vechi rămase nerezolvate
Deşi clădirea în care funcţionează de jumătate de secol Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara a fost retrocedată acum 11 ani, Episcopiei Romano-Catolice Timişoara, până în momentul de faţă autorităţile de resort nu au reuşit să găsească o soluţie pentru mutarea instituţiei într-un alt sediu.
Din 2005, din momentul retrocedării, nu s-au mai putut realiza investiţii, nici măcar subînchirieri pentru a obţine fonduri necesare activităţilor, iar clădirea a început să se deterioreze. De-a lungul timpului în care s-au plătit chirii, s-a strâns o sumă cu care s-ar fi putut măcar întreprinde demersurile pentru primele etape ale construcţiei unui nou sediul al Casei de Cultură Studenţilor. La un moment dat a fost identificat un teren în spatele Facultăţii de Arte Plastice, în locul fostei foste Garnizoane Militare unde acum se doreşte însă să se realizeze o parcare. Ulterior s-a spus că s-ar fi găsit un găsit teren mai bun, aflat în administrarea Universităţii Politehnicii, însă şi această variantă a picat, pentru că respectivul teren avea teren de spaţiu verde, deci nu se putea interveni în niciun fel asupra sa, fără autorizaţiile necesare de la Primărie.
O interpelare pentru găsirea unei soluţii a fost realizată recent de către deputatul Ovidiu Ganţ. „Am fost sesizat cu privire la situaţia disperată în care se află Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara, care funcţionează din 1957 într-o clădire care a fost retrocedată în 2005. Aici îşi desfăşoară studenţi de la Facultatea de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest, secţiile română şi germană, Teatrul studenţesc Thespis, Ansamblul Folcloric Doina Timişului, Cenaclul literar Pavel Dan, în total peste 600 de membri. Această instituţie are o deosebită importanţă pentru viaţa culturală a Timişoarei, oraş candidat la titlul de capitală culturală europeană în 2021. Contractul de închiriere a expirat din iulie 2015”, se arată în interpelarea făcută de Ovidiu Ganţ.
„S-a rezolvat”. Până în mai.
Răspunsul transmis recent de Ministerul Tineretului şi Sportului precizează că situaţia „s-a rezolvat”, în sensul că respectivul contract de închiriere a fost prelungit până în… mai 2016. După care rămâne de văzut ce se va mai întâmplă.
„Răspunsul mi s-a părut unul idiot. Această prelungire a închirierii pe câteva luni nu mi se pare în niciun caz o soluţie. Pe mine m-a contactat conducerea Casei de Cultură a Studenţilor, rugându-mă să fac ceva, pentru a nu fi daţi afară din spaţiu. La un moment dat nu mai primeau nici banii necesari pentru chirie. Nu ştiu de ce nu s-a reuşit de atâta timp să se găsească o soluţie pentru acel spaţiu. După cum nu ştiu de ce activităţile nu ar fi putut să fie mutate la Casa Tineretului. Cred că activităţile de la Casa de Cultură a Studenţilor erau mai potrivite decât târgurile, expoziţiile şi alte evenimente care se mai organizează pe la Casa Tineretului. Cred că s-a profitat din plin de ambiguitatea faptului că acest imobil, al Casei Tineretului era înainte de 1989 în proprietatea Uniunii Tineretului Comunist, şi aşa s-a ajuns la situaţia de faţă. Din punctul meu de vedere, Casa Tineretului ar fi prima opţiune pentru eventuala mutare a Casei de Cultură a Studenţilor”, ne-a declarat Ovidiu Ganţ.
Ultimele comentarii