Alpinistul timișorean Horia Colibăşanu, ascensiune în Himalaya, pe o rută ce n-a mai fost urcată niciodată

horia_colibasanu Foto arhiva personalaAlpinistul timișorean Horia Colibăşanu a plecat azi spre Himalaya. El va urca pe o rută nouă, o porţiune de munte care nu a mai fost urcată niciodată.

 

Din cele câteva zeci de expediţii anunţate în acest sezon de primăvară în Himalaya, doar două echipe au ca proiect o tentativă de rută nouă la 8.000 de metri. Una este echipa formată din timișoreanul Horia Colibăşanu și slovacul Peter Hamor, care vor escalada faţa nordică a muntelui Manaslu (8.163 metri înălțime). A doua este echipa formată din elvețianul Ueli Steck şi germanul David Göttler, care vor escalada faţa sudică a muntelui Shisha Pangma (8.027metri).

Ascensiunea se va face în stil pur, fără utilizarea oxigenului artificial, considerat doping, şi fără şerpaşi sau ghizi de altitudine.

Manaslu este considerat unul dintre cei mai periculoşi munţi de 8.000 de metri din lume, având o rată de mortalitate de 9,9%, de trei ori mai ridicată decât Everestul (8.848 m), cel mai înalt şi promovat munte din lume.

„Ne aflăm la şase decenii distanţă de primele ascensiuni reuşite ale celor mai înalţi munţi ai lumii. În zilele noastre, doar stilul în care urci mai poate aduce valoare alpinismului mondial”, declară Horia Colibăşanu.

Horia Colibasanu pe Lhotse Foto Arhiva personalaHoria Colibăşanu a urcat cu succes Muntele Manaslu în 2006, pe ruta standard, avându-l atunci ca partener de coardă pe spaniolul Iňaki Ochoa de Olza, care și-a pierdut viața în timpul unei ascensiuni, în 2008.

Expediţia se va încheia la finalul lunii mai, odată cu închiderea sezonului de ascensiuni de primăvară din Himalaya.

Horia Colibășanu, în vârstă de 39 de ani, are în palmares cinci premiere pentru România. A fost primul roman care a urcat pe Annapurna, pe K2 și pe Dhaulagiri, care se află în Top 5 mondial ca rată de mortalitate. Horia Colibășanu este și singurul alpinist român care a primit distincția “Spirit of Mountaineering” (la “Piolets d'Or”, 2009), din partea British Alpine Club, primul și cel mai prestigios club montan din lume.

Print Friendly, PDF & Email