Alpinistul Horia Colibășanu, aflat în expediție pe Everest, a ajuns azi în tabăra de bază avansată, la altitudinea de 6400 m. De aici va începe organizarea ascensiunii spre vârf, programată să aibă loc peste aproximativ o lună.
Condiția fizică a lui Horia Colibășanu este foarte bună, conform ultimelor testări pe care le-a făcut în tabăra de bază, dar și pentru că se simte foarte bine. Principala sa preocupare este aclimatizarea și comunicarea cu ceilalți alpiniști care vor urca spre vârf în aceleași zile.
“Am ajuns în tabăra de bază avansată, de unde începe organizarea pentru ziua/zilele de vârf. O să mă aclimatizez aici, în următoarea perioadă, voi face aproape zilnic urcări, pentru antrenament, și o să mai cobor în tabăra de bază, înainte de ziua de vârf, ca să mă odihnesc. Pentru mine este foarte important acum să aflu care sunt expedițiile mai mari, cu șerpași și în care se folosește oxigen suplimentar, ca să organizez plecarea spre vârf înaintea acestora. Eu neavând oxigen și ajutor suplimentar, e important să nu fiu în coada expedițiilor, pentru că expunerea la această altitudine îmi va consuma resursele. Împreună cu Ralf Dujmovits, pentru că amândoi urcăm în aceleași condiții de performanță, o să pregătim plecarea și o să discutăm cum abordăm traseul. Mă simt bine și sunt încrezător în obiectivul din acest an”, scrie Horia Colibășanu, pe pagina sa oficială, horiacolibasanu.com.
Traseul, anunţă acesta, va avea în total patru tabere intermediare la mare înălțime. “În aceste tabere ne odihnim și ne alimentăm. Chiar mi-am propus să-mi fac un ceai în ultima tabăra, la 8300 m. Nu pentru că sună grozav, ci pentru că trebuie să mă încălzesc și să mă hidratez”.
Horia Colibăşanu se află în cea de-a 19 expediție, Everestul fiind al optulea vârf de peste opt mii de metri pe care alpinistul timişorean îl urcă. Şi această ascensiune va fi fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor.
Expediția a început în 7 aprilie, pe ruta Timișoara – Belgrad – Doha – Kathmandu – Lhasa – Tingre – tabăra de bază Everest – tabăra de bază avansată Everest.
Anul acesta, Hotia Colibășanu îl are ca partener de expediție pe Ralf Dujmovits, în vârstă de 55 de ani, singurul alpinist german care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lume. Acesta încearcă acum să escaladeze Everestul, ca și Horia Colibăşanu, fără oxigen.
Horia Colibășanu este cel mai performant alpinist din istoria României, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe şapte din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m).
Ascensiunile sale au fost fără oxigen suplimentar și fără șerpași, Horia Colibășanu fiind recunoscut internațional pentru practicarea alpinismului pur, adică un sportiv de ultra-performanță cum sunt foarte puțini la nivel mondial.
Succesul lui Horia Colibasanu pe Muntele K2 (8.611m) din Pakistan, fără oxigen suplimentar și fără șerpași, în 2004, este considerată cea mai mare performanță individuală din alpinismul românesc. Performanța lui a rămas neegalată în România.
Ultimele comentarii