Teatrul Național a prezentat duminică, 6 decembrie, demoHamlet. concert Subcarpaţi. Un spectacol care a început în foaier şi a continuat în Sala Mare, în balcon, în stal.
Hamlet este, probabil, unul dintre cele mai încifrate și mai puternice texte ale lui William Shakespeare, un text politic, social, dar, tototadă, o poveste a omului nepregătit pentru confruntarea cu agresivitatea politicului și a socialului. De 415 ani, însă, această piesă și-a păstrat actualitatea nealterată, replicile mustind de sensuri pe care niciun regim politic și niciun context social nu le-au putut relativiza.
Ada Lupu Hausvater citește Hamlet-ul shakespearian ca pe un manifest pentru normalitate, pentru dreptul oamenilor la fericire individuală, la libertate, la opinie liber exprimată și împărtășită. Cu demoHamlet. concert Subcarpaţi, Ada Lupu Hausvater creează un preambul pentru spectacolul pe care Teatrul Național din Timișoara îl pregătește pentru primăvara anului viitor.
„Ideea montării lui Hamlet în imediata realitate mi-a apărut în momentul în care am făcut cunoștință cu Bean, înaintea unui concert Subcarpați, lângă Teatrul Național, în mijlocul publicului din ce în ce mai numeros care venea să-i asculte cântând. Am făcut cunoștință cu un om frumos, autentic, un om normal, calitate pe care o caut în jurul meu și pe care nu întotdeauna o găsesc. Începe concertul. Pe scenă, el continuă să rămână la fel, alături de întreaga trupă. Muzica lor devine un demers personal, la fel de autentic. Atunci m-am întrebat dacă nu cumva publicul din jur are nevoie de propriul lui Hamlet, și mi-am dat seama că piesa lui Shakespeare este contemporană cu mine și cu oamenii din jurul meu, câtă vreme și Hamlet este doar un om tânăr, normal, pus în situații anormale”, declară Ada Lupu Hausvater, regizorul spectacolului.
În demoHamlet se regăsesc elemente din folclorul românesc, retranspuse pe beat-urile hip-hop, dubstep, muzică electronică etc. ale Subcarpați, ca arhetip de conștiință al unui spațiu spiritual. demoHamlet este un spectacol al aparentelor paradoxuri: nu doar combinația Shakespeare – muzică Subcarpați, ci și traducerea „remix” semnată de cunoscutul dramaturg Ștefan Peca.
demoHamlet reprezintă un preambul pentru spectacolul pe care Teatrul Național din Timișoara îl pregătește pentru primăvara anului viitor. Echipei Teatrului Național – actorii Ion Rizea, Claudia Ieremia, Matei Chioariu, Victor Manovici, Cătălin Ursu și Bogdan Spiridon i s-au alăturat cunoscutul scenograf Iuliana Vâlsan și Marius Andrei Alexe, liderul trupei Subcarpați, care a debutat ca actor în spectacol, continuându-și apoi performanța în concert. „Dincolo de provocarea socială pe care o reprezintă proiectul (și pe lângă latura egotistă a faptului că pot juca într-un spectacol de teatru), am descoperit că prin teatru poți trage nu doar săgeți estetice, ci și săgeți sociale. E foarte important să poți și să vrei să faci asta. În fond, ăsta e și drumul nostru muzical”, spune Marius Andrei Alexe.
Ultimele comentarii