O campanie de sterilizare gratuită a animalelor cu şi fără stăpân din Timişoara va fi lansată, la sfârşitul acestei săptămâni, la Timişoara. Este vizată sterilizarea a peste o sută de animale, atât câini, cât şi pisici.
Iniţiativa aparţine ACT Timişoara
Campania se va desfăşura în perioada 20 – 27 octombrie, la adăpostul Danyflor, fiind un proiect al Asociaţiei de protecţie a animalelor Animal Care Team Timişoara în colaborare cu Asociaţia Danish Friends of Animals, din Danemarca, şi Primăria Timişoara.
ACT Timişoara a semnat un Protocol de colaborare cu Primăria Timişoara, prin Direcţia de Mediu, care are în derulare un contract de concesiune cu serviciul de ecarisaj Danyflor, unde vor avea loc operaţiile de sterilizare a animalelor. Pentru acest proiect de voluntariat şi-a oferit ajutorul o echipă formată din doi medici veterinari danezi, Sophie Stringer şi Anna Bohlin, o studentă la medicină veterinară, Zandra Lundberg, şi o asistentă veterinară, Linda Persson, care vor veni la Timişoara prin intermediul asociaţiei daneze, pentru a efectua muncă voluntară. Totodată, medicii veterinari danezi vor dona, în cadrul proiectului iniţiat de ACT Timişoara, materiale sanitare şi medicamente necesare campaniei de sterilizare. Operaţiile de sterilizare vor fi efectuate sub îndrumarea medicului veterinar Mihai Sârbu, de la Cabinetul veterinar “Bolte-Hotea Simion”, din Timişoara, cu care ACT are un acord de colaborare.
„Pe perioada campaniei, peste o sută de animale cu şi fără stăpân vor fi sterilizate în spaţiul operator al adăpostului Danyflor. Animalele care vor intra în adăpost vor fi şi microcipate, dacă nu sunt deja, şi se vor trece într-o listă de evidenţă. Sperăm ca acest program să fie primul dintr-o serie pe care dorim să le organizăm la Timişoara – atât pentru animalele fără stăpân, cât şi pentru cele cu proprietari care nu îşi permit să le sterilizeze, pentru că astfel ajutăm la stoparea înmulţirii lor”, spune Carmen Stănescu, preşedintele ACT Timişoara.
Asociaţia Danish Friends of Animals, din Danemarca, răspunde astfel unui apel lansat de ACT Timişoara în urmă cu trei luni de zile. „Am înţeles că au nevoie cu disperare de o echipă de medici veterinari care să lucreze voluntar, pentru că asociaţia din Timişoara nu are fonduri. Deşi şi la DFA bugetul este limitat, noi nu am putut spune nu. Compania Kruuse a donat o mare parte din medicamentele necesare şi DFA a plătit biletele de avion pentru echipă. În plus, ne-am bucurat să aflăm că primarul Timişoarei este în favoarea acestor proiecte de sterilizare, o poziţie opusă decât ceea ce auzim de la alte asociaţii/adăposturi în România”, afirmă Mette Ostergaard Nielsen, vicepreşedinte Danish Friens of Animals.
Invitaţia lansată de ACT Timişoara a ajuns şi la alte asociaţii de profil din străinătate, dar şi locale, care şi-au anunţat intenţia de a participa voluntar la astfel de proiecte. Diana Mihai, vicepreşedinte ACT Timişoara, spune că, deocamdată, deşi există o hotărâre de consiliu local şi o lege care îi obligă pe cetăţeni să îşi sterilizeze câinii şi pedepseşte abandonul acestora, mulţi timişoreni încă nu s-au pus în regulă. “Unii nu îşi permit financiar şi preferă să arunce animalele în stradă ca să scape de amenzi. Fapt pentru care ne bucurăm că putem veni în ajutorul lor prin această campanie de sterilizare gratuită, în care ne-am unit forţele împreună cu Municipalitatea, adăpostul Danyflor, medici veterinari locali şi din străinătate, dar şi mulţi voluntari”, mai spune Diana Mihai.
Aproape 3000 de câini pe străzile Timişoarei
În urma mediatizării evenimentului pe site-ul de socializare Facebook, ACT Timişoara a întocmit o listă de aşteptare cu animalele ce vor fi sterilizate în cadrul campaniei de sterilizare, în limita locurilor disponibile.
Animal Care Team – Timişoara este o asociaţie de protecție a animalelor, înființată în februarie 2013. Aceasta a activat întâi ca grup activ de voluntari pe Facebook, la iniţiativa a opt membri fondatori. Ideea înfiinţării ACT Timişoara a pornit de la identificarea unor probleme grave în adăposturile din oraş, şi din cauza numărului mare de câini ce vagabondează pe străzi. În momentul de faţă, autorităţile locale estimează că, pe străzile din Timişoara, există peste 3000 de maidanezi.
Printre cauzele înmulțirii necontrolate a animalelor comunitare, abandonarea acestora de către stăpâni este cap de listă, motivaţiile acestora fiind diverse –plecarea în străinătate a stăpânilor, posibilităţile financiare reduse sau neasumarea responsabilităţii creşterii şi îngrijirii unor pui rezultaţi de la animalele nesterilizate lăsate libere pe lângă curte.
ACT Timişoara vizează reducerea numărului de animale abandonate pe străzi, sterilizarea, tratarea lor, în caz de nevoie, şi promovarea şi intermedierea adopţiei interne sau externe a acestora.
Ultimele comentarii