Pentru moment

Problema câinilor fără stăpân din Timişoara, oficial, în grija nimănui

Caini fara stapanContractul pe care Primăria Timişoara îl are cu societatea Danyflor, pentru gestionarea problemei câinilor fără stăpân, a expirat. Dat fiind că licitaţia a întârziat, în această perioadă Primăria se bazează exclusiv pe o promisiune venită din partea directorului companiei Danyflor, al cărei garant ar fi şeful Direcţiei de Mediu din Primărie.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, anunţă că se lucrează la elaborarea setului de prevederi ce vor fi incluse în caietul de sarcini al licitaţiei care va desemna compania ce va gestiona problema câinilor fără stăpân din Timişoara, după expirarea contractului cu Danyflor. Acesta a informat că se doreşte introducerea unor prevederi noi în caietul de sarcini, care se vor reflecta în contractul care va fi semnat de Municipalitate cu compania care va câştiga licitaţia. Dă, însă, asigurări că „preţul de atribuire a serviciilor va fi mai mic decât până acum”. În plus, spune Nicolae Robu, societatea care va gestiona de acum încolo problema câinilor fără stăpân va plăti despăgubiri persoanelor muşcate de câini pe domeniul public. Şi, în plus, şi penalizări, în funcţie de numărul persoanelor care vor fi muşcate de câini pe străzile oraşului şi care se adresează camerelor de gardă ale spitalelor, pentru îngrijiri medicale. Penalizările vor fi acordate şi în funcţie de numărul de câini fără stăpân care vor fi semnalaţi de cetăţeni pe străzi.

Referindu-se la felul în care poate fi gestionată eficient această problemă, edilul a subliniat că trebuie luate şi măsuri de responsabilizare socială: „Nu ne jucăm, vrem să dăm un semnal foarte ferm că nu îşi poate nimeni bate joc de oraşul acesta, luând câini spre adopţie, pentru ca noi să cheltuim apoi alţi bani pentru a-i duce din nou în adăposturi”. Din acest motiv, Nicolae Robu a reluat avertismentul lansat la adresa cetăţenilor despre care presupune că au luat câini spre adopţie, pentru a-i elibera apoi pe străzile oraşului, dar şi la adresa reprezentanţilor asociaţiilor de protecţie a animalelor. Nicolae Robu anunţă că Municipalitatea intenţionează să includă o clauză adresată celor care iau câini spre adopţie din adăpost, care să îi oblige să permită periodic controale ale reprezentanţilor Poliţiei Locale, pentru a verifica dacă animalele adoptate nu au fost ulterior abandonate.

Edilul nu a putut însă oferi informaţii concrete despre numărul câinilor aflaţi în acest moment în libertate pe străzile Timişoarei, şi nici despre numărul câinilor care se aflau pe străzile oraşului în momentul preluării contractului de gestionare a problemei câinilor comunitari de către compania Danyflor: „Nu cred că dispunem de o informaţie validă”.

Aşa se face că, în acest moment, problema gestionării animalelor fără stăpân de pe străzile Timişoarei nu revine, prin contract, nimănui, edilul admiţând doar că întârzierea procedurii de licitaţie a fost „o greşeală”. Şi, adaugă, când vine vorba de ridicarea de pe străzi a câinilor care are putea reprezenta un pericol, Municipalitatea se bazează în acest moment exclusiv pe o promisiune venită din partea directorului companiei Danyflor, al cărei garant ar fi Adrian Bere, şeful Direcţiei de Mediu din Primăria Timişoara: „Îi ridică sau cel puţin ar trebui să-i ridice. Danyflor, cel puţin aşa mi-a spus domnul Bere. Din păcate s-a întârziat cu licitaţia, e o greşeală că nu s-a lansat mai din timp, ca să nu traversăm această perioadă fără contract”. Nicolae Robu mai spune că Primăria nu se poate ocupa de îngrijirea câinilor, pentru că nu există nici personal, nici cunoştiinţe necesare pentru aceasta.

Print Friendly, PDF & Email