Primarul Timişoarei nu este de acord cu eutanasierea câinilor vagabonzi

Vrea referendum pe această temă

maidaneziProblema câinilor vagabonzi  a ajuns din nou, în împrejurări nefericite, subiect de dezbatere publică „de primă mână”. Astfel că în aceste zile s-a pus problema eutanasierii câinilor care umblă nestingheriţi pe străzile oraşelor. Edilul Timişoarei, Nicolae Robu consideră că eutanasierea nu este soluţia potrivită, pentru că mai tot timpul vor exista maidanezi proveniţi de la cetăţenii mai puţin iubitori de patrupede. Aşa că se declară de acord cu organizarea unui referendum astfel încât cetăţenii să decidă cum trebuie rezolvată problema câinilor vagabonzi. Pe de altă parte, deputatul de Timiş, Horia Cristian consideră că eutanasierea contravine normelor deontologice ale medicilor veterinari, animalele fiind ucise într-un mod discriminatoriu.

Deputatul Horia Cristian: „Eutanasierea este un act violent, considerat a fi inuman”

În contextul incidentului nefericit de la Bucureşti în care un copil şi-a pierdut viaţa după ce a fost sfâşiat de câţiva cîini maidanezi, subiectul a ajuns în discuţie şi la Timişoara. În acest context, Horia Cristian, deputat de Timiş din partea Partidului Naţional Liberal, se declară împotriva eutanasierii câinilor vagabonzi. Acesta apreciază că problema câinilor comunitari se va rezolva atunci când se va stabili o strategie pe termen lung şi nu prin uciderea animalelor. Mai mult, acesta atrage atenţia că actuala lege care permite eutanasierea a fost contestată de Curtea Consitituţională a României, evidenţiindu-se mai multe elemente prin care eutanasierea, ar fi, de fapt ilegală.

Horia CristianÎn primul rând, spune deputatul timişorean, „eutanasierea este un act violent, considerat a fi inuman, pentru că sunt omorâţi cîini în mod discriminatoriu”. De altfel, şi implicarea medicilor veterinari în eutanasiere contravine cu un articol al codului deontologic al profesiei, prin care li se interzice eutanasierea animalelor în afară de cele care sunt bolnave: „Aceasta este o altă problemă care trebuie rezolvată. Nu trebuie să rezolvăm o chestiune când în altă parte avem deficienţe. Nu este vorba doar despre simpla adunare de pe stradă a unor câini şi de a fi omorâţi. Pentru că ei vor mai apărea şi ajungem în momentul în care eutanasiem constant animalele. Nu este în regulă această abordare”, a menţionat Horia Cristian, punctând că autorităţile locale au responsabilitatea de a se ocupa, în parte, de fiecare maidanez pe pe străzile oraşelor.

Nicolae Robu recunoaşte că nu se cunoaşte numărul exact al maidanezilor

De altfel, nici edilul Timişoarei, Nicolae Robu nu este de acord cu eutanasierea animalelor, subliniind că sterilizarea este cheia rezolvării problemei câinilor vagabonzi. Mai mult, spune acesta, este nevoie de un referendum la nivel local pentru ca toţi cetăţenii să decidă cum anume trebuie acţionat în atare situaţie: „Măsurile nu sunt aşa de simple pentru un astfel de subiect, nu se rezolvă nimic cu eutanasierea. Trebuie să mergem la cauze, nu la efecte. Mereu vor apărea noi câini pe străzi, iar noi ar trebui să eutanasiem mereu aceste animale. Nu cred că asta e soluţia. Nu se rezolvă problema cu o rundă de eutanasiere”, a precizat acesta.

Nicolae Robu (11)Deşi recunoaşte că în Timişoara nu s-a realizat până acum un resensământ al câinilor vagabonzi, primarul Nicolae Robu estimează că pe străzile urbei umblă nestingheriţi puţin peste 3.000 de câini, dintre care 1.600 sunt sterilizaţi. Cu toate astea, edilul spune că este necesară definirea agresivităţii câinilor ca fiind o boală, în contextul în care nimeni nu garantează că după ce sunt sterilizaţi şi lăsaţi din nou pe stradă nu mai pot ataca persoane. Chiar şi medicii veterinari, spune edilul, au opinii diferite în această privinţă: „Asta e o atitudine pe care lumea o consideră a fi civilizată şi umană. Numai că noi ne bazăm pe faptul că specialiştii, veterinarii spun că după sterilizare câinii nu sunt agresivi. Practica demonstrează că unii dintre câini devin chiar mai agresivi. Şi atunci, când câinii sunt prinşi, primul lucru care trebuie făcut este sterilizarea. Şi cum nu avem capacitatea de a-i ţine în adăposturi, trebuie să-i lăsăm liberi după sterilizare, iar dacă ei devin agresivi, atunci trebuie eutanasiaţi”. Însă, şi în această situaţie se ridică o altă problemă, la care primarul nu a răspuns încă, şi anume, cine trebuie să-i identifice pe câinii agresivi şi să semnaleze acste cazuri autorităţilor locale. Pentru că, ştim cu toţii, acest lucru este semnalat doar după ce un om este muşcat şi nu înainte. O a doua problemă este aceea că animalele au un comportament imprevizibil, prin natura lor, şi putem întâlni situaţii în care un câine este agresiv faţă de o persoană anume, iar când trece un biciclist pe lângă el nu are nicio reacţie impulsivă.

Eutanasierea, legiferată contradictoriu

Încă din 2001a existat o ordonanţă de urgenţă privind gestionarea câinilor fără stăpân care permite eutanasierea acestora, după ce sunt capturaţi şi după un termen de şapte zile în care pot fi revendicaţi sau adoptaţi. Pe de altă parte, Legea 205/2004 pentru protecţia animalelor prevede, din ianuarie 2008, că "este interzisă eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale, cu excepţia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar", relatează Mediafax. Mai mult, această prevedere a fost modificată prin legea de aplicare a noului Cod penal, permiţând din nou eutanasierea în condiţiile ordonanţei din 2001. Această prevedere va fi aplicată, aşa cum e prevăzut în lege, abia de la 1 februarie 2014.

Prevederea privind eutanasierea este cuprinsă în OUG 155/2001 şi preluată în Legea 227/2002, prin care Parlamentul a adoptat, cu unele modificări, Ordonanţa de Urgenţă 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. Consiliile locale aveau obligaţia legală să eutanasieze câinii fără stăpân capturaţi de pe străzi care nu sunt revendicaţi sau adoptaţi în şapte zile, prevederi legale care nu au fost aplicate, neexistând nici sancţiuni pentru nerespectarea legii, potrivit Mediafax.

Print Friendly, PDF & Email