După ce a expus în unele dintre cele mai importante galerii din Europa, dar și în SUA, cunoscutul pictor timișorean Gheorghe Fikl se întoarce acasă, cu o expoziție în cadrul Art Encounters, evenimentul care, timp de o lună, transformă oraşul în capitala artei contemporane românești.
Expoziția lui Gheorghe Fikl, intitulată Requiem, va cuprinde o serie nouă de picturi și fotografii și va fi expusă pe simezele de la Basement, Casa Artelor din 3 până în 31 octombrie. Vernisajul va avea loc joi, 1 octombrie, de la ora 19.
„Fikl rămâne un artist atipic în contextul «modelor» prezente. În loc de a se alinia în contextul producțiilor cinice sau nihilist-deconstructive ce se căznesc a șoca cu orice preț, Gheorghe Fikl se situează în alt registru . El este confiscat de frecvențele înalte ale trăirii și retrăirii spiritului cultural al Europei istorice arhetipale. De la interioarele de biserici și cerebrările în peisaj, până la cimitirul sătesc, fundal al melancoliei împăcate cu sine, artistul dă formă energiilor spirituale fondatoare a Europei. În prezent, aceste valori pălesc și se retrag din proximitatea lumii orizontale înălțându-se la un statut al ființării ca paradigmă spirituală indestructibilă de stea călăuzitoare. Gheorghe Fikl este autentic și reușita lui vine din credința în sinceritate. Fără a face o artă religiosă, operele lui ne fac a crede în puterea mântuitoare a artei”, spune David Carol despre noua serie de lucrări a artistului, care va fi expusă la Timișoara.
Gheorghe Fikl expune în importante galerii de artă din lume, cum sunt Gallery Schortgen, din Luxembourg, unde a expus în 2012, sau Slag Gallery, din New York (în 2008 şi 2009). Are, de asemenea, lucrări în colecția privată a Prinţului Charles.
Art Encounters se desfăşoară la Timişoara, în perioada 3 – 31 octombrie, evenimentul fiind la prima ediție. Intitulat Aparență și Esență, evenimentul este curatoriat de Rainald Schumacher și Nathalie Hoyos, din Berlin, fiind conceput ca un dialog între arta contemporană românească și contextul internațional actual, dialog facilitat de un număr de artiști români ale căror lucrări sunt recunoscute atât în România, cât și în străinătate.
Citeşte şi:
Timișoara, capitala artei contemporane românești, timp de o lună
Ultimele comentarii