Valeriu Sepi, toboşarul trupei Phoenix, îşi expune la Timişoara „Mitologiile personale”

Valeriu-Sepi.-Fotografie-Liviu-TulbureMuzeul de Artă din Timişoara va găzdui expoziţia lui Valeriu SepiMitologii personale. Vernisajul, la care va fi prezent şi artistul, va avea loc sâmbătă, 14 noiembrie, de la ora 18. Despre expoziție și despre artist va vorbi Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timişoara.

În cadrul evenimentului – organizat de Muzeul de Artă împreună cu Uniuinea Artiștilor Plastici din Timișoara și cu susținerea Consiliului Județean Timiș –, muzicienii Ilie Stepan, Horia Crişovan şi Doru Iosif vor delecta auditoriul cu un recital de chitară, anunţă organizatorii.

Expoziţia, care va fi deschisă până în 11 decembrie, nu este o retrospectivă, pentru că nu recapitulează o operă, ci cuprinde lucrări ale artistului, realizate în ultimii cinci ani, în Brazilia (Resurecţia), Singapore (Geneza), iar în România, seria Tauromahiei şi a personajelor din mitologia autohtonă.

„Demersul lui Valeriu Sepi trasează o relație între mitologie, hermeneutică, estetică și experiență personală astfel că lucrările sale se prezintă ca o colaborare fericită între o cunoaştere de factură ştiinţifică şi cea artistică, pentru că într-un singur plan găsim şi ceea ce numim cunoaştere în sensul adevărat al cuvântului şi ceea ce înseamnă acţiune determinată de desen ca dinamică, mișcare și vibrație”, spune scriitoarea Nicoleta Papp.

Născut acum 70 de ani, la Reşiţa, Valeriu Sepi şi-a petrecut copilăria la Valcani, o localitate de lângă graniţa cu Iugoslavia. Numele Sepi era cunoscut încă de atunci, datorită unchiului său, Graţian Sepi, fotbalist în legendara echipă Ripensia Timişoara şi căpitan al Naţionalei de fotbal. Valeriu Sepi a fost şi el pasionat de sport: atletism, canotaj şi box.

După ce a absolvit Politehnica din Reşiţa, şi-a îndreptat atenţia înspre arta plastică, la Timişoara, unde i-a avut profesori şi mentori pe Leon Vreme, Peter Jecza şi Deliu Petroiu. În 1968 li s-a alăturat lui Nicu Covaci şi Josef Kappl, în „Phoenix”, concepând afişe pentru albumele formaţiei şi cântând la percuţie pe instrumente construite de el: capre sau tobe din piele de viţel. De aici s-a ales cu supranumele de „căprarul de la Phoenix”.
Nu s-a limitat la muzică, şi a făcut şi pictură, desen, sculptură sau designul. Care i-au adus notorietate nu doar în Europa, ci şi în Asia, America de Sud şi Australia. Lucrările sale sunt expuse în muzee, galerii, colecţii particulare sau localuri din România, Germania, Singapore, Brazilia, Australia, Indonezia, Malaezia, Thailanda și Nepal. Ca profesor de desen, şi-a învăţat studenţii să privească şi să simtă lumea din jur, să observe detalii pe care numai un artist le percepe.

De aproape 25 de ani, Valeriu Sepi locuieşte la Singapore, dar se întoarce frecvent acasă, considerând că nu a plecat vreodată de aici cu adevărat.

Print Friendly, PDF & Email