Plăcuţe cu greşeli de scriere în Parcul Copiilor din Timişoara

Parcul Copiilor TimisoaraÎncă de la debutul proiectului de reabilitare a Parcului Copiilor, în timpul fostei echipe de la conducerea Primăriei, problemele s-au succedat, această lucrare fiind una dintre cele mai controversate din lunga listă de proiecte legate de spaţiile verzi din Timişoara. Nici acum problemele nu s-au terminat. “Suvenir” de la această lucrare controversată au rămas, de pildă, plăcuţele neinteligibile, cu greşeli de ortografie şi fără indicaţiile necesare. Ceea ce înseamnă că, în eventualitatea unui accident, Primăria este bună de plată.  

 

O reabilitare “de poveste”

Din seria de nereguli şi controverse legate de reabilitarea Parcului Copiilor, derulată pe timpul fostei administraţii, condusă de Gheorghe Ciuhandu, ultima era semnalată de Oficiul pentru Protecţia Consumatorului. În urmă cu trei ani, această instituţie constata o serie de riscuri legate de utilizarea echipamentelor montate în Parcul Copiilor, evidenţiind sincope din punct de vedere al siguranţei. Constatările erau însoţite şi de o amendă, de 10.000 de lei, pentru toboganele din parc din inox – material interzis în România pentru acest tip de jucării,dar şi pentru plăcuţele de informare cu greşeli de scriere.

Problema nu s-a remediat nici acum, existând echipamente pe care, pe lângă lipsa unor avertismente legate de numărul de copii care le pot utiliza şi greutatea maximă admisă, conţin mesaje pline de greşeli, de genul “Signuranta cofnpiilor este mai… produs certificat!”, din care nu se înţelege nimic. Or, în eventualitatea în care s-ar produce un accident pe un astfel de echipament, Primăria ar fi bună de plată, trebuind să achite sume astronomice cu titlu de despăgubiri.

Însă acesta e doar un aspect al unei lucrări care poate fi considerată într-adevăr, “de poveste”. “Au fost multe complicaţii legate de acea reabilitare. În primul rând, s-a achitat un studiu de prefezabilitate către o firmă germană, care apoi s-a retras după ce a aflat că nu poate să se ocupe şi de execuţie, care trebuia, evident, supusă unei proceduri de licitaţie publică. Ulterior firma respectivă a refuzat să predea documentaţia întocmită, invocând protejarea drepturilor intelectuale. După care s-au mai cheltuit nişte bani pentru că proiectul iniţial nu a prevăzut soluţii pentru o serie de cabluri electrice”, îşi aminteşte consilierul local PNL Ştefan Constantin Sandu.

Problemele nu s-a terminat aici. “După aceea au fost semnalate acele chestiuni legate de echipamentele instalate. La nivel european există nişte firme specializate pe astfel de echipamente, care sunt certificate din punct de vedere al siguranţei. La noi nu s-au ocupat aceste firme de montarea de echipamente în Parcul Copiilor. Şi aşa se întâmplă când dai nişte lucrări ad-hoc unor societăţi necunoscute, fără să iei în calcul implicaţiile viitoare”, spune alesul local.

Promisiuni de anchete care nu s-au mai materializat

Pentru reabilita­rea Parcului Copiilor (inaugurat în campanie electorală) s-au investit 8,8 milioane de lei, adică, aproape două milioane de euro, bani luaţi din bugetul local. Bu­getul de investiţii a fost majorat sem­nificativ în luna mai a acestui an, din cauza unor lucrări suplimentare, descoperite pe parcurs. Astfel, suma alocată execuţiei proiectului a trebuit majorată cu aproximativ 1,2 milioane de lei. Majorarea de buget a fost nece­sa­­ră în primul rând din cauza unei “re­velaţii” tardive, legate de faptul că parcul este traversat de două linii electrice aeriene a căror prezenţă ar constitui un pericol pentru activi­tă­ţile din parc deoarece în parc se ampla­sează jocuri cu o înălţime mai mare de opt metri. Totodată, s-a constatat, tot tardiv, că liniile aeriene existente sunt neizolate, existând riscul unor acciden­te. De asemenea, în cursul îndeplinirii contractului, s-a constatat pe parcurs apariţia unor situaţii diferite faţă de cele existente în caietul de sarcini şi proiectul tehnic. S-a ajuns la concluzia că e nevoie de reconfigurarea aleilor, devierea cablurilor electrice pe lângă arbori, suplimentarea conductelor de apă şi canal, ca şi a cablului de ilumi­nat, cu 196 de metri. 

Print Friendly, PDF & Email