Consiliul Judeţean Timiş anunţă o nouă tranşă de concesionări de parcele în Parcul Industrial, la tarife „promoţionale”. O parte dintre consilierii judeţeni spun însă că recuperarea banilor de pe concesiunile restante este un subiect ocolit de conducerea CJ Timiş şi că prelungirea în instanţă a litigiilor legate de recuperare a acestor sume scade şansele ca banii să ajungă în bugetul judeţean.
O nouă ofertă aproape de nerefuzat
Deşi recent nu a mai pomenit nimic despre recuperarea sumelor restante de la concesionarii care au închiriat parcele în Parcul Tehnologic şi Industrial Timişoara, şi apoi au plecat sau au intrat în insolvenţă fără să plătească sumele aferente concesiunilor, Consiliul Judeţean Timiş anunţă o nouă tranşă de concesionări. În 27 noiembrie, prin licitaţie/negociere directă, după cum se precizează în documentaţia preliminară făcută publică.
Lucrurile în ceea ce priveşte atribuirea şi tarifele aferente nu vor fi bătute în cuie, se deduce chiar din formularea CJ Timiş, care spune că „procesul de negociere directă va fi flexibil, adaptat evoluţiei pieţei investiţiilor şi a gradului de ocupare al Parcului Tehnologic şi Industrial”. Formulare din care se pot înţelege foarte multe lucruri. Şi, ţinând cont că durata concesionării se poate întinde până la 49 ani, cu prelungire, redevenţa minimă anunţată, de pornire în licitaţie, reprezintă contravaloarea în lei a sumei de patru euro pe metru pătrat, pe an. Foarte puţin în raport cu piaţa.
Conform declaraţiilor unor consilieri locali, prioritatea CJ Timiş, legată de PITT, ar trebui să fie recuperarea sumelor restante şi refacerea contractelor de concesiune, în aşa fel încât administraţia judeţeană să nu mai iasă cu pierderi din această activitate. „Din păcate, nu s-a mai pomenit nimic de recuperarea acestor sume, iar timpul scurs scade şansele ca măcar o parte din aceşti bani să ajungă în bugetul Consiliului Judeţean”, ne-a declarat consilierul judeţean PNL Marius Martinescu.
Un alt consilier judeţean liberal, Tiberiu Lelescu, spune că acest proces de recuperare s-a mutat în instanţă şi, pe lângă faptul că nu se ştie cât va dura, există şi o probabilitate destul de mare ca administraţia judeţeană să-l piardă, din cauza unor vicii legale şi a contractelor încheiate prost. „Din cauza dezinteresului şi neglijenţei s-a ajuns în prezent în această situaţie”, mai spune Tiberiu Lelescu.
Neplată fără soluţii
CJ Timiş anunţa în 2013 că se judecă cu 80% din firmele din PITT, în mare parte din cauza taxelor de concesiune şi a modului în care au fost încheiate contractele de concesiune.
Pe lângă aceste procese, administraţia judeţeană se mai confruntă cu o problemă, în condiţiile în care o parte din firmele care şi-au construit hale pe terenurile concesionate au ajuns în insolvenţă. “Având în vedere faptul că, în momentul de faţă, ne confruntăm cu situaţia intrării în procedura de insolvenţă a mai multor firme care au concesionat şi au realizat investiţii pe astfel de parcele şi, prin urmare, cu scoaterea la licitaţie de către lichidatorii judiciari a halelor construite, ceea ce presupune implicit încetarea contractelor de concesiune cu firmele respective, se impune găsirea unei soluţii pentru reglementarea situaţiei terenului, care rămâne în continuare ocupat de construcţii”, se menţiona într-un raport al administraţiei judeţene, legat de PITT.
Situaţia insolvenţelor de la PITT s-a dovedit a fi complicată inclusiv pentru CJ Timiş. În 2013, pentru a reduce cheltuielile aferente reparaţiilor necesare pentru parcul auto, administraţia judeţeană a decis să-şi creeze un service propriu. A găsit şi locul de funcţionare potrivit, o hală din PITT, care aparţinuse unei societăţi intrate în insolvenţă.
Ulterior, oficialilor CJ Timiş li s-a adus însă la cunoştinţă că hala a fost vândută. Fără ştiinţa administraţiei judeţene, deşi aceasta făcea parte din masa credală, având de încasat sume destul de mari de la societatea ajunsă în insolvenţă.
Ultimele comentarii