Grupul de Istorie Conceptuală din New York, Jerusalem şi Helsinki conferenţiază la Timişoara

Victor Neumann Foto AgerpresPentru prima oară în Europa Centrală şi de Est, conferinţa internaţională de Istorie Conceptuală a Grupului de Istorie Conceptuală din New York, Jerusalem şi Helsinki, are loc la Timişoara.

 

Centrul de Studii Avansate în Istorie şi Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara şi Muzeul de Artă Timişoara în cooperare cu History of Concepts Group (New York, Jerusalem, Helsinki) organizează, începând de azi, cea de-a 18-a editie a Conferinţei  Internaţionale de Istorie Conceptuală. Aceasta este organizată la Timişoara, în perioada 15 – 18 septembrie, având ca temă „Multi-, inter-, pluri-: Limbaje, culturi şi identităţi în societăţile complexe”.

Conferința, anunţă organizatorii, urmăreşte descrierea, analiza și interpretarea diverselor accepțiuni ale noțiunilor de multiculturalitate și interculturalitate, precum și legătura lor cu o parte dintre problemele lumii actuale – migrațiile, conflictele, discriminările, xenofobia, rasismul, antisemitismul. De asemenea, are în vedere exemplificarea și explicarea coabitării pașnice a comunităților lingvistice, culturale, religioase, naționale, regionale din diverse colțuri ale lumii, precum și a contextului social-politic în care acestea au fost și sunt posibile.

Conferința internațională de istorie conceptuală – ale cărei ediții precedente au avut loc la Amsterdam, Helsinki, Rio de Janeiro, Buenos Aires, Bilbao, Bielefeld – are loc pentru întâia oară în Europa Centrală și de Est și e găzduită de Universitatea de Vest și de Muzeul de Artă Timișoara.

Conferința, condusă de prof. univ. dr. Victor Neumann (foto), este cofinaţată de Primăria Timişoara şi de Consiliul Judeţean Timiş, fiind un eveniment care susţine candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

Print Friendly, PDF & Email