Procurorul timişorean Lucian Papici pleacă de la DNA

Acesta revine la Parchetul Tribunalului Timiş, de la sfârşitul lunii august

Lucian Papici (o)Procurorul Lucian Papici, care a instrumentat dosarul Referendumul, îşi încetează activitatea la Direcţia Naţională Anticorupţie. Acesta va reveni la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş.

 

Lucian Papici, procuror-şef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze de corupţie din cadrul Secţiei I a DNA îşi va înceta activitatea în cadrul structurii centrale, începând cu 31 august, a decis Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în şedinţa de ieri, 25 august. Din 31 august, acesta va revenit la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, unitate de parchet de la care provine. Conform unor surse judiciare, citate de Mediafax. hotărârea CSM a fost luată ca urmare a unei solicitări făcute de procurorul Lucian Papici. Mandatul acestuia ca şef al Serviciului pentru efectuarea urmării penale în cauze de corupţie din cadrul Secţiei I DNA era până în noiembrie 2016.

Lucian Papici a fost unul dintre cei mai importanţi cinci oameni din DNA, coordonând anchetele în cele mai importante dosare de corupţie din ultimii ani, inclusiv în Dosarul Referendumul, care a vizat fraudele de la Referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, în care liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă. Apelul formulat de procurori şi de inculpaţii condamnaţi în dosar se va judeca pe 28 septembrie, la instanţa supremă.

De numele lui Lucian Papici se leagă şi un scandal din 2013, privind delegarea sa la şefia Secţiei I a DNA. În a doua jumătate a lunii septembrie 2013, Codruţa Kovesi înainta procurorului general al României, Tiberiu Niţu, propunerea care îl viza pe Lucian Papici. În 23 septembrie, Tiberiu Niţu îi prelungea delegarea la şefia Secţiei I din DNA. Dar o săptămână mai târziu, în 2 octombrie, hotăra încetarea delegării procurorului Papici şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor delegându-i pe procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct. La vremea respectivă, Parchetul General preciza că această decizie a avut în vedere faptul că ministrul Justiţiei a transmis CSM propunerile de numire în funcţii de conducere la Direcţie. În context au apărut, însă, trimiteri la cauzele instrumentate de Lucian Papici, deranjante pentru oameni ai Puterii. Premierul Victor Ponta nu se sfiise să-lcatalogheze public drept „procuror băsist, morarist”. „Nu ştiu cine a fost demis, Papici, marele băsist, morarist. N-a fost demis, i s-a terminat mandatul. Şi lui Băsescu îi expiră mandatul, ce facem, îi ţinem pe toţi la nesfârşit? Că moare ţara fără ei, să mai facă şi ei un dosar. Că şefi din aştia puşi de Băsescu, care trebuie să stea încă o sută de ani după ce pleacă el… Stă şi el procuror simplu, că nu s-a născut şef. S-a terminat şi dosarul, gata, a ajuns la doamna Kovesi. Pa şi la revedere. De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii care au făcut dosare politice după ce le-a expirat mandatul? Eu susţin că Daniel Morar, cu Papici şi cu ai lui au făcut dosare politice anul trecut, când au luat oamenii şi i-au pus să jure cu mâna pe Biblie pentru că au votat la referendum, sunt dosare de poliţie politică. Am spus-o şi o spun mereu. Să se supere Macovei şi mama lui Macovei”, spunea, la vremea respectivă Victor Ponta.

Câteva zile mai târziu, în 8 octombrie, CSM decidea că reputaţia profesională a procurorului DNA a fost afectată de afirmaţiile premierului.

Cu o zi înainte, în 7 octombrie, fostul preşedinte Traian Băsescu declara că „prin ceea ce a comandat premierul Victor Ponta, a transmis ministrul Justiţiei şi a executat procurorul general” s-au încălcat legea şi acordul de cooperare dintre preşedinte şi premier. Fostul şef al statului mai spunea că, potrivit Constituţiei, trebuie să vegheze la buna funcţionare a instituţiilor, iar dialogul său cu procurorul general se înscrie în această prevedere.

Pe 20 noiembrie 2013, procurorul Lucian Papici a fost numit de CSM ca şef al Serviciului pentru efectuarea urmării penale în cauze de corupţie din cadrul Secţiei I a DNA.

Print Friendly, PDF & Email