Elev timişorean olimpic european la ştiinţe

Paul Codrin OneciOlimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene numără printre laureaţii din acest an un elev din Timişoara, care are deja un palmares impresionant.

 

Desfăşurată în perioada 26 aprilie – 4 mai, la Klagenfurt, în Austria, competiţia europeană devenită cunoscută ca Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene a avut printre laureaţi un elev din Timişoara: Codrin Paul Oneci, elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, anunţă, într-un comunicat remis redacţiei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş.

Codrin Paul Oneci are, deja, un palmares impresionant: menţiune şi premiul II la Olimpiada Naţională de Fizică, medalii de aur la aceeaşi competiţie, premiul I la Concursurile Naţionale de fizică „Evrika!”, „Schwartz” şi „Phi”, medalii de broz la Olimpiada Naţională de astronomie şi astrofizică, calificări în loturile olimpice lărgite atât la fizică cât şi la astronomie. Alături de premiile obţinute la disciplinele teoretice a participat şi a obţinut premiul special la Concursul Naţional „CanSat” 2015 ( categoria STEM, ştiinţe aplicate, inginerie, electronică şi matematica) premiu obţinut împreună cu colegii de liceu şi de clasă Vlad Fara, Tudor Suciu şi Damian Beleş. Codrin spune că în liceul în care învaţă are mulţi colegi multimedaliaţi, ca Vlad Rochian (internaţional la informatică), Alex Malekshahian şi Raluca Vlad (matematica) fapt care îi permite să evolueze într-un mediu favorabil performanţei.

EUSO, mai spun reprezentanţii ISJ Timiş, este o competiţie ce se desfăşoară pe echipe, fiecare echipă fiind formată din trei elevi (un fizician, un chimist şi un biolog). Cei trei elevi sunt aleşi, în România, ţinând cont de rezultatele obţinute de aceştia la Olimpiadele Naţionale de la Fizică, Chimie şi Biologie (unde trebuie să obţină premiul I, II sau III), după care sunt supuşi unei noi selecţii la Bucureşti.

Fiecare stat participant la EUSO se poate prezenta cu două echipe. În acest an la EUSO au participat 50 de echipe. Elevii participanţi au avut de susţinut două probe experimentale cu o durată de patru ore fiecare. „Anul acesta gazdele din Austria au surprins prin organizarea unor probe experimentale de înalt nivel tehnic, cum ar fi construcţia unui generator eolian şi asamblarea unei pile de combustie şi determinarea caracteristicilor acestora (prima probă),  precum şi efectuarea experimentelor de optica ondulatorie (laseri şi polarimetrie pentru proba a doua)”, se mai arată în comunicatul ISJ Timiş. În care se mai menţionează că, în acest moment, niciun liceu din România nu are la dispoziţie aparatură pentru efectuarea acestor tipuri de experimente, deşi elevii din majoritatea celorlalte ţări participante la EUSO le studiază în mod curent la şcoală.

La Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene, echipele din România au obţinut o medalie de argint şi una de bronz.

 

Citeşte şi:

Olimpic timişorean: „Dacă ai capacitatea fizică, intelectuală şi gradul necesar de determinare, nu există bariere”

Print Friendly, PDF & Email