Conform Registrului de Transparenţă al Uniunii Europene, Consiliul Judeţean Timiş ar fi cheltuit anul trecut, pe activităţi de lobby, la Bruxelles, suma de 81 de milioane de euro. Aceste date oficiale sunt considerate de domeniul fantasticului de către reprezentanţii administraţiei judeţene, care spun că anul trecut tot bugetul CJ Timiş s-a ridicat la 88 de milioane de euro.
CJ Timiş dezminte o informaţie apărută în Registrul de Transparenţă al Uniunii Europene
Nu doar în instituţiile româneşti, ci şi pe la Bruxelles mai sunt compartimente în care e greu de spus cu ce se ocupă funcţionarii publici, raportat la rezultate. Un indiciu despre seriozitatea unor birocraţi din aparatul UE este evidenţa operaţiunilor de lobby şi a banilor cheltuiţi în acest sens, realizată în aplicaţia Registrul de transparenţă al Uniunii Europene, care indică administraţia publică judeţeană din Timiş ca unul dintre cei mai mari cheltuitori de sume aferente promovării la Bruxelles.
Conform acestor informaţii prezentate ca oficiale şi asumate de structurile Europene, Consiliul Judeţean Timiş ar fi cheltuit, doar anul trecut, pentru lobby la instituţiile europene, suma de 81.485.735 de euro dintre care 1.721.555 de euro din împrumuturi.
Suma – prezentată ca una certă, la adresa oficială a Registrului de transparenţă al Uniunii Europene: http://ec.europa.eu/transparencyregister – este considerată una “SF” de către administraţia judeţeană, atâta timp cât tot bugetul pe anul trecut al CJ Timiş, spun reprezentanţii instituţiei, s-a ridicat la aproximativ 88 de milioane de euro. “Pe anul acesta bugetul stabilit pentru Consiliul Judeţean este de aproximativ 500 de milioane de euro”, ne-a declarat Călin Dobra, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, ceea ce înseamnă aproximativ 116 milioane de euro. Aceste cifre demonstrează că datele prezentate ca oficiale de instituţiile europene de monitorizare a operaţiunilor de lobby sunt pure fabulaţii.
CJ Timiş, mai tare ca Microsoft şi Google
Datele oficiale prezentate de UE li s-au părut dubioase şi jurnaliştilor site-ului de ştiri belgian politico.eu, care se întreabă: “Un județ mic din România a cheltuit într-adevăr de opt ori mai mult ca Microsoft și Google la un loc pe lobby la Bruxelles?” Conform aceluiaşi site, sumele eronate, luate direct din baza de date oficială a UE, confirmă ceea ce diverşi experţi europeni pe chestiuni legate de transparență au susținut mult timp: registrul este plin de greșeli și date confuze, fiind un instrument de monitorizare nesigur.
“Calitatea slabă a datelor din registru este o problemă reală. O treime dintre mențiunile sunt inexact, ca să folosim un termen blând. Unele sunt pur și simplu lipsite de sens. Este o chestiune sărită de pe fix”, a declarat în acest sens Daniel Freund, reprezentant al Transparency International.
Participarea la Registrului UE este pur voluntară, dar în decembrie 2014 Comisia Europeană a decis că oricine care vrea să se întâlnească comisari și funcționari publici superiori din aparatul UE trebuie să se înregistreze în primul rând în Registru, indiferent dacă acestea sunt lobbyiști.
Este greu de spus dacă eroarea cu privire la sumele cheltuite de CJ Timiş pe lobby le aparţine funcţionarilor de la Bruxelles sau celor de la CJ Timiş, care au transmis aceste date. Chiar şi aşa, ele trebuiau verificate, ţinând cont de suma extrem de mare, înainte de a fi publicate ca date oficiale.
Scuza ar fi că doar patru funcționari europeni, în regim part-time monitorizează mii de pagini de documente care compun acest Registru de transparenţă. Instituțiile responsabile de Registru, Parlamentul European și Comisia Europeană, nu sunt obligate să investigheze corectitudinea informaţiilor din baza de date on-line. Și pentru că înregistrarea în acest Registru nu este încă obligatorie, înregistrările inexacte nu atrag nicio penalizare, nimeni nu este tras la răspundere. Semn că şi la Bruxelles există destui adepţi ai motto-ului românesc “merge şi aşa”.
Ultimele comentarii