În patru secţii de votare din Timişoara şi în alte şase secţii de votare din judeţ au fost semnalate voturi multiple, la alegerile europarlamentare din mai 2014, arată Autoritatea Electorală Permanentă, după o solicitare de informaţii trimisă de TIMPOLIS. Cele mai multe probleme de acest gen s-au înregistrat în judeţele Teleorman, Olt, Dolj şi Bihor.
Timişul, pe lista judeţelor în care s-a votat multiplu
În urma verificării listelor electorale de la alegerile europarlamentare din mai 2014 a rezultat că 121 de persoane din Timiş au votat multiplu, comunică Autoritatea Electorală Permanentă.
La zece secţii de votare – 5, 161, 162, 163, 361, 374, 498, 507, 544, respectiv 585 – au fost înregistrate câte două voturi aferente aceluiaşi cod numeric personal, în cadrul aceleiaşi secţii de votare. Patru dintre aceste secţii sunt în Timişoara: secţia 5, care şi-a desfăşurat activitatea în incinta Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau”, din Piaţa Unirii nr. 7, şi secţiile 161, 162 şi 163, de la Şcoala Generală nr. 16, de pe strada Bucureşti nr. 1.
Celelalte secţii de votare în care s-a votat multiplu sunt din mediul rural: secţia 361, în incinta Şcolii Generale cu clasele I – IV Vucova, secţia 374 – în incinta Căminului Cultural Jdioara, secţia 498 – în incinta Şcolii Gimnaziale “Maria Brindea”, din Pesac, secţia 507 – în incinta Şcolii Generale din Racoviţa, secţia 544 – în incinta Şcolii cu clasele I- IV din Sânmihaiu German şi secţia 585 – în incinta Căminului Cultural din Variaş.
Cele mai multe voturi multiple, în Teleorman
Situaţii de vot multiplu în cadrul aceleiaşi secţii de votare au fost în mai multe zone din ţară. Cele mai multe au fost semnalate în Teleorman, unde situaţii de acest gen au fost înregistrate la 48 de secţii. Teleormanul a fost urmat de Olt – 45 de secţii, Bihor şi Dolj – câte 30, Mehedinţi – 23, Giurgiu – 22, Galaţi – 21, Cluj – 18, Arad – 17, Caraş-Severin – 15, Vrancea – 14 Covasna, Mureş, Suceava şi Vâlcea – câte 13, Alba şi Argeş – câte 12, Iaşi – 11, Călăraşi – 10, Bucureşti, Buzău, Dâmboviţa, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Prahova, Satu Mare, Vaslui şi Sălaj – câte 9 secţii, Bacău – 8, Botoşani, Brăila, Braşov, Harghita, Hunedoara, şi Tulcea – câte 6, diaspora şi Constanţa – câte 5, Maramureş, Neamţ şi Sibiu – câte 3 secţii şi Bistriţa-Năsăud – 2.
Verificări în curs, la Parchetul General de pe lângă ÎCCJ
Chestionat cu privire la cazurile de vot multiplu semnalate în Timiş, directorul filialei Vest a AEP, Nicolae Amzoi, ne declară că verificarea tuturor listelor electorale a avut loc în cadrul AEP la nivel central. Precizându-ne că, înainte ca anchetele să aibă loc, nu se poate vorbi despre vinovăţia sau nevinovăţia unor persoane şi că toate suspiciunile cu privire la posibilele situaţii de vot multiplu au fost înaintate deja Parchetului General. “AEP a trimis ce a rezultat din verificarea listelor electorale. Dacă se confirmă sau nu posibilele infracţiuni, asta urmează să stabilească Parchetul”.
Nicolae Amzoi mai spune că, pentru situaţiile în care sunt identificate voturi multiple aferente aceluiaşi cod numeric personal, vor fi efectuate expertize grafologice, menite să releve dacă semnăturile din dreptul respectivelor CNP-uri aparţin sau nu preşedinţilor de secţii de votare sau unor membri din comisia de votare.
Peste 4.500 de voturi multiple la nivel naţional
AEP a anunţat în cursul săptămânii trecute că a finalizat verificarea listelor de vot de la alegerile europarlamentare din mai 2014. Verificările au relevat nereguli la peste 9.000 de voturi. Dintre acestea, mai mult de jumătate reprezintă voturi multiple, jumătate fiind înregistrate în cadrul aceleiaşi secţii de votare. Reprezentanţii AEP au înştiinţat că a fost anunţat Parchetul General.
Verificările efectuate pe listele permanente şi pe tabelele electorale au relevat că numărul total de voturi afectate a fost de 9.310 – 3.106 înregistrări sunt pe listele permanente şi 6.204 înregistrări sunt pe listele suplimentare – a anunţat AEP. 4.641 au fost voturi multiple (adică, CNP-uri care s-au regăsit atât pe listele electorale permanente, cât şi pe listele suplimentare de vot). Iar din totalul celor 4.641 de înregistrări multiple, 2.230 s-au regăsit în cadrul aceleiaşi secţii de votare, pe aceeaşi listă sau pe liste diferite.
AEP a mai transmis şi că au fost identificate 571 de înregistrări cu semnătură incertă. Dintre acestea, 498 figurează pe listele permanente şi 73, pe listele suplimentare de vot. 135 semnături prezintă ştersături sau adăugiri peste partea iniţială, 350 de semnături reprezintă posibile însemnări ale membrilor secţiei de votare, iar 86 de semnături depăşesc parţial sau total spaţiul alocat acestora în cadrul listelor.
Potrivit AEP, au mai fost identificate, de asemenea, 950 înregistrări catalogate ca având rândul anulat, dintre care 557 semnături au rândurile tăiate cu o linie sau alte însemnări, 140 semnături sunt radiate, iar în cazul a 253 semnături apar însemnări de urnă mobilă.
În cazul a 26 de înregistrări s-a constat absenţa semnăturii. Au mai fost identificate, de asemenea, şi 2.600 de semnături identice.
Ultimele comentarii