Starea în care se află Casa Mühle este o reflectare a unei forme cinice de nepăsare față de simbolurile orașului, este de părere un consilier local PNL. Evidențiind o serie de motive pentru care Timișoara ar trebui să-şi manifeste respectul faţă de familia Mühle.
Consilierul local PNL Simion Moșiu spune că există o serie de evenimente din trecutul Timișoarei care au îndatorat orașul față de familia Mühle. Grație priceperii florarilor din familia Mühle, faima oraşului a ajuns în multe locuri din lume. În plus, Arpad Mühle a donat terenulpe care a fost construită ulterior o parte a Universității Politehnice. Simion Moșiu spune că tot Arpad Mühle este cel care a amenajat, nu doar Rosariumul din Parcul Rozelor, ci și Parcul Cișmigiu, din București, un parc japonez în Sofia și un alt parc în Turcia. Motiv pentru care, ca o recunoaștere a valorii muncii sale, i-a fost conferit, de către sultanul Abdul Hamid al II-lea, titlul de bei.
Şi tot Arpad Mühle, mai spune consilierul local, a fost și creatorul primului soi de trandafir românesc, numit „Madame Josephine Mühle”, denumire primită după numele soției sale. Un soi de trandafiri aurii cu pete albe, despre care Simion Moșiu spune că nu se mai cultivă în Timișoara, motiv pentru care a și lansat un apel adresat tuturor celor care l-ar mai deține, pe care i-a îndemnat să facă cunoscut acest lucru.
„Meritele lui Arpad Mühle, ale familiei Mühle, ar trebui, de aceea, recunoscute, nu numai declarativ, ci și faptic”, atenţionează consilierul local.
Acesta a prezentat, din colecția personală, o carte poștală datând din 1905 și purtând semnătura florarului Arpad Mühle, parte din corespondența pe care acesta o purta la acea vreme cu cineva din Dobšiná (Slovacia), cu privire la aclimatizarea unei specii floricole recent pătrunse în Europa. „Familia Mühle avea, pe atunci, și o prăvălie de flori, pe locul actualei Case cu Flori din oraș”, precizează Simion Moșiu, potrivit aprecierii căruia, în semn de omagiu, ar putea fi instalată o placă comemorativă pe fațada clădirii de pe strada Alba Iulia, înspre fântâna pe care sunt gravate numele eroilor Revoluției.
Ultimele comentarii