Cinematografele revin la Primării

“Se dă startul unui jaf organizat”, susţine conducerea Sindicatului Româniafilm

Ca la o “şuetă”, vicepremierul Liviu Dragnea, preşedinte executiv al P.S.D., şi prim-vicepreşedintele P.N.L., Klaus Iohannis, au stabilit marţi care sunt instituţiile care vor fi descentralizate şi vor fi transferate de la ministere către autorităţile locale. Printre acestea se regăsesc şi cinematografele, care în ultimii ani au făcut obiectul unui ping-pong între Româniafilm şi Primării sau Consilii Judeţene, fiecare dorind să preia aceste obiective. Reprezentanţii Sindicatului Româniafilm susţin că, prin trecerea cinematografelor la Primării se dă startul unui jaf imobiliar de proporţii.

Cinematografele, înapoi la Primării

Sala cinematograf dezafectataÎn urma discuţiei dintre Liviu Dragnea şi Klaus Iohannis, în care s-a stabilit lunga listă de instituţii şi structuri care trec în subordinea Pri­măriilor sau Consiliilor Judeţene, a fost abordată şi situaţia cinematografelor care, din nou, vor ajunge în subordinea administraţiilor locale.   

Astfel, Liviu Dragnea a declarat că vor fi descentralizate Direcţiile Ju­de­ţene pentru Cultură şi Patrimoniu, ca­re vor trece sub autoritatea Consi­liilor Judeţene, precum şi imobilele care reprezintă săli sau grădini de spec­tacol cinematografic, care vor trece în patrimoniul Consiliilor Judeţene sau Locale, după caz, cu excepţia a patru cinematografe mari, pe care ministe­rul de resort intenţionează să le păstre­ze la nivel central.

În urmă cu cinci ani, reţeaua de cinematografe care aparţinea Regiei Autonome de Distribuţie a Filmului Româniafilm a fost descentralizată, ajungându-se la concluzia că prin tre­ce­rea spaţiilor respective la Primării, acestea ar putea fi reabilitate şi rein­tegrate în circuitul de distribuţie a fil­melor. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar în urma deciziei instanţelor şi printr-o ordonanţă aprobată anul trecut, majo­ritatea acestor cinematografe ar fi trebuit să se reîntoarcă la România­film. Cu toate acestea, transferul a în­târziat, din cauză că de peste un an Ro­mâniafilm nu are consiliu de adminis­traţie, spune sindicatul de profil. 

Acum, trecerea, din nou, a cine­ma­tografelor în subordinea administra­ţiilor locale este considerată de către Sindicatul România film ca debutul unui jaf imobiliar.

S-a văzut ce s-a întâmplat în perioada în care cinematografele au fost în subordinea Primăriilor. S-a ales praful de majoritatea. Acum, din nou, se ia decizia trecerii acestora în subor­dinea administraţiilor locale, probabil la presiunea baronilor locali, şi cred că se va da startul unui adevărat jaf imo­biliar. Pentru starea în care sunt acum cinematografele vinovaţi se fac şi miniştrii Culturii din ultimii ani, care nu au fost în stare să creeze un com­partiment care să cerceteze, să urmă­rească ce s-a întâmplat cu aceste spa­ţii. Şi acum nimeni nu răspunde”, ne declară liderul Sindicatului România­film, Maria Bikfalvi.

Aceasta mai spune că şi în Timiş Pri­mă­riile sunt interesate, în marea lor ma­joritate, doar de imobile, nu de refa­cerea reţelei de cinematografe: “Hai­deţi să fim serioşi – Primăriile nu au bani nici pentru lucruri stringente, legate de infrastructură. Cine va avea bani să investească în cinema­tografe? Este foarte clar că îi intere­sează doar imo­bilele, care sunt foarte bine poziţionate şi valoroase”.

Maria Bikfalvi precizează că, deşi i-a cerut sprijin ministrului Culturii, Daniel Barbu, poziţia acestuia a fost surprinzătoare. “Am fost cu domnul Bogdan Hossu, de la Cartel Alfa,în audienţă la Daniel Barbu. Şi ni s-a spus ceva de genul «Trebuie să le dăm.» Probabil că, din punctul său de vedere, noi nu ar mai trebui să existăm”.

15 cinematografe, vizate în Timiş

În Timiş sunt vizate 15 cinema­tografe, majoritatea din Timişoara. La acestea se adaugă, tot în municipiu, sediul fostului Oficiu de Difuzare şi Programare a Filmelor Timiş, de pe strada Elena Nicoară, dat în folosinţă în 1961, cu 880 de metri pătraţi de construcţie şi 3.000 de metri pătraţi de teren, şi sediul Filialei Timiş a R.A.­D.E.F., de pe bulevardul C.D. Loga, cu 272 de metri pătraţi de construcţie.

Este vorba despre suprafeţe mari de construcţie şi teren, valoroase şi bine poziţionate. Foarte interesant e că, în 2011, Prefectura Timş a realizat un control legat de constatarea felului în care Primăriile din judeţ s-au achitat de obligaţia reabilitării acestor spaţii. Iar rezultatele controalelor au fost dezas­truoase, arătând că majoritatea cine­matografelor “descentralizate” erau în stare avansată de degradare.

Starea cinematografelor din Timiş a indicat clar atunci, spune Prefectura Ti­­miş, că transferul acestora către admi­nistraţiile locale a fost o greşeală. Din păcate, acum se reia aceeaşi strategie.

Cinematograful Studio, pierdut pentru o datorie

Zilele trecute a fost făcut public un caz local care demonstrează cum au fost administrate şi gestionate cinematografele, în ultimii ani. Ast­fel, s-a făcut public faptul că imobilul în care funcţiona cinematograful Stu­dio ar fi fost folosit drept monedă de schimb de către R.A.D.E.F., care ar fi avut de achitat 200.000 de euro dato­rie unei femei care locuieşte într-un bloc de nefamilişti din Timişoara şi care a devenit proprietară pe imo­bilul ultracentral încă de anul trecut.

“Cazul s-a discutat şi la Bucu­reşti. Eu nu ştiu cum putea primi Re­gia un împrumut de la o persoană fizică. Am întrebat conducerea Regiei ce ştie despre acest imobil şi acea datorie, şi mi-au spus că nu ştiu nimic. Dacă e cineva din conducerea R.A.­D.E.F. vinovat direct pentru această situaţie de la Timişoara, e clar că trebuie să răspundă”, ne-a declarat Maria Bikfalvi.

Print Friendly, PDF & Email