Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara a găzduit un eveniment aniversar, menit să marcheze împlinirea a 70 de ani de la înfiinţarea instituţiei, prin decret regal, semnat în 1945, de către MS Regele Mihai I al României. În cursul evenimentului, a avut loc şi ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României.
Principesa Margareta: „Casa Regală a privit educaţia mereu ca pe o prioritate”
Într-un cadru care a reunit, pe lângă numeroase personalităţi ale mediului academic şi politic, rectori ai instituţiilor de învăţământ superior din întreaga ţară, reprezentanţi ai Mitropoliei Banatului şi reprezentanţi ai unor instituţii publice, înalte oficialităţi ale judeţului, reprezentând Prefectura Timiş, Consiliul Judeţean Timiş, Primăria Timişoara, dar şi oficiali din Educaţie, printre care ministrul Educaţiei Naţionale, Sorin Cîmpeanu, şi preşedintele Comisiei din Învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu, cadre didactice şi numeroşi studenţi, Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României i-a fost conferit, vineri, în numele reprezentanţilor Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”, titlul de Doctor Honoris Causa al USAMVBT.
În partea ceremoniei aniversare care a fost alocată conferirii titlului de Doctor Honoris Causa Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României, rectorul USAMVBT, prof.univ.dr. Paul Pârşan, a evocat succint, în cuprinsul unui Laudatio, date din parcursul biografic şi profesional al Principesei Margareta. Şi a subliniat implicarea acesteia în numeroase proiecte şi programe destinate ameliorării calităţii vieţii persoanelor aparţinând unor categorii vulnerabile sau defavorizate: vârstnici, orfani sau persoane cu dizabilităţi, mai întâi din calitatea sa de înalt funcţionar în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite şi, mai apoi, după revenirea în ţară de după Revoluţie, în ianuarie 1990, prin intermediul unei fundaţii care poartă numele Principesei Margareta.
În plus, a mai menţionat rectorul USAMVBT, moştenitoarea Coroanei României, Principesa Margareta, s-a remarcat, de-a lungul anilor, nu doar în acţiuni de sprijinire, prin acordarea de burse, a tinerilor merituoşi din România, ci şi prin acţiuni care au vizat conservarea patrimoniului naţional, a tradiţiilor româneşti, a identităţii naţionale, dar şi protejarea resurselor naturale ale României. Context în care a făcut trimitere la poziţia fermă exprimată de Principesa Margareta cu privire la proiectul Roşia Montană.
În discursul de acceptare a titlului de Doctor Honoris Causa, Principesa Margareta a precizat că prilejul marchează o sărbătoare comună a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi de Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara, la împlinirea a 70 de ani de la înfiinţare, prin decret regal, semnat de părintele său: „Sărbătorim împreună. Vă mulţumesc pentru onoarea acordată, familiei mele şi mie, la aniversarea a 70 de ani de la fondarea instituţiei, prin decret regal semnat de Majestatea Sa Regele Mihai I al României, părintele meu”.
Casa Regală a României, a subliniat Principesa Margareta, a privit educaţia mereu ca pe o prioritate, adăugând că, de-a lungul unor decenii grele, care au început prin experienţa războiului, străbătând apoi perioada întregului Război Rece şi parcurgând perioada de democratizare care a urmat, USAMVBT a contribuit, alături de alte instituţii de învăţământ superior din ţară, la conturarea identităţii naţionale, la educarea şi la promovarea unor valori autentice.
În plus, a mai relevat în discursul său Principesa Margareta, legăturile Casei Regale a României cu agricultura românească datează încă din perioada MS Regele Carol I, care, în august 1868, a pus piatra de temelie a primei şcoli româneşti de agricultură, ce a străbătut apoi veacul al 20-lea şi a continuat tradiţia începută atunci, în prezent, în secolul 21:
„Mă adresez vouă în numele înaintaşului meu, mulţumindu-vă pentru tot ce s-a realizat în această universitate, cu speranţa vie că, împreună cu studenţii voştri, vom putea duce mai departe ţara aceasta binecuvântată. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a declarat, în finalul discursului său, Principesa Margareta.
Ecaterina Andronescu: „Sărbătoarea oricărei universităţi ar trebui să fie o sărbătoare naţională”
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a relevat rolul Majestăţii Sale Regele Mihai I al României în înfiinţarea, prin decret regal, semnat în 1945, în condiţiile vitrege de dinainte de finalizarea celui de-al doilea război mondial, a acestei instituţii de învăţământ superior agronomic.
La rândul său, senatorul PSD Ecaterina Andronescu, preşedinte al Comisiei de Învăţământ din Senat, a relevat importanţa rolului pe care universităţile îl joacă în conturarea destinului unei naţiuni: „Sărbătoarea unei universităţi este o sărbătoare a întregului mediu academic. Dar eu cred că sărbătoarea oricărei universităţi ar trebui să fie o sărbătoare naţională, dacă ne gândim la câtă responsabilitate îşi asumă, pentru formarea fiecărui specialist în parte, universităţile noastre”. Într-un mesaj conotat cu puternice accente emoţionale, aceasta a relevat, deopotrivă, şi faptul că „o ţară se înalţă prin şcoală” şi a îndemnat la reflecţie asupra rolului pe care instituţiile de învăţământ superior din România îl asumă: „Ce ar fi România fără şcolile ei şi fără universităţile ei? Ar fi o ţară în întuneric şi nimeni nu îşi doreşte acest lucru. Iar misiunea dumneavoastră este chiar mai dificilă decât a multor alte universităţi, pentru că, de modul în care dumneavoastră îi pregătiţi pe cei care vă trec pragul, depinde, într-o bună măsură, sănătatea noastră. Pentru că ei sunt responsabili de hrana noastră”, a opinat fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu.
ÎPS Ioan: „Cei care se pregătesc în universităţile cu profil agricol sunt, într-un fel, părinţii noştri”
Referindu-se la rolul pe care instituţiile de învăţământ superior îl au, ÎPS Ioan, mitropolitul Banatului, a apreciat că universităţile cu profil agronomic sunt în chip nedrept trecute, aproape de fiecare dată, înspre coada enumerării instituţiilor de învăţământ superior:
„Poate cu universităţi de asemenea categorie ar trebui să înceapă enumerarea universităţilor. Pentru că toţi cei care se pregătesc aici, practic, într-un fel, sunt părinţii noştri. Dacă absolvenţii Politehnicii au ca obiect de muncă fierul, din care fac avioane, maşini şi alte obiecte folositoare nouă, dacă alţii fac fabrici de cărămizi, cei ce termină studiile acestor universităţi agronomice, cu ajutorul lui Dumnezeu, pregătesc proteina din care suntem noi zidiţi. Ei nu zidesc clădiri, ci, prin ceea ce produc, ei îi zidesc pe oameni, sunt universităţile care pregătesc cărămizile din care sunt zidiţi oamenii pe planeta aceasta”, a declarat mitropolitul Banatului.
Acesta a evocat o serie de măsuri stringente care ar trebui adoptate, potrivit aprecierii sale, de către decidenţii din domeniul agriculturii, care ar fi menite să îi faciliteze României depăşirea stadiului actual, concretizat prin exploatarea a aproximativ cinci milioane de teren agricol în condiţii pe care ÎPS Ioan le-a desemnat a fi medievale: „Cinci milioane de hectare de pământ sunt folosite, după cum bine ştiţi, în condiţii medievale. Rugăm, în numele miilor de fermieri români pe factorii politici responsabili de destinele agriculturii româneşti să dezbată pentru ca subvenţiile pe hectar şi pe produs să se apropie, ca valoare, de cele europene”. În opinia ÎPS Ioan, în absenţa unor măsuri de sprijin concret acordate agriculturii, fermierilor români le va fi practic imposibil să atingă parametrii de producţie din spaţiul european.
Ultimele comentarii