Deputatul PSD Gheorghe Ciobanu apreciază că propunerile Comisiei de Cod electoral vor contribui la recredibilizarea clasei politice

„Nu vrem ca Justiția să ne credibilizeze, să ne reseteze”

Gheorghe CiobanuReferindu-se la unele propuneri aflate pe agenda Comisiei de Cod Electoral, deputatul PSD de Timiş Gheorghe Ciobanu spune că acestea reprezintă elemente de noutate, menite să contribuie la recredibilizarea mediului politic. Și aceasta deşi o serie de propuneri înseamnă doar revenirea la vechi practici electorale. Așa cum este cazul, spre exemplu, al votului pe listă. Măsură despre care, însă, deputatul PSD apreciază că face parte dintr-o filosofie politică, pe care acesta o decriptează în termeni de strategie menită să îi țină pe candidați mai aproape de linia partidului.

 

„Nu vrem ca Justiția să ne credibilizeze, să ne reseteze”

Deputatul PSD Gheorghe Ciobanu s-a referit, joi, la câteva dintre elementele de noutate pe care le vor aduce mediului politic românesc propunerile dezbătute în acest moment în Comisia de Cod Electoral. Aceste propuneri, susţine el, vor contribui la recredibilizarea clasei politice și mai cu seamă a Parlamentului, despre care admite că a ajuns să se situeze pe ultimul loc în ce privește credibilitatea. Gheorghe Ciobanu spune că nu este de dorit să se ajungă în situația ca Justiția să credibilizeze clasa politică, întrucât o resetare a mediului politic ține de voința reprezentanților clasei politice. „Nu vrem ca Justiția să ne credibilizeze, să ne reseteze. Ţine de voința noastră să facem această reformă reală”.

Acesta mai spune că reformarea mediului politic nu înseamnă doar schimbul de generații și înlocuirea reprezentanților vechii clase politice cu exponenții noii generații de politicieni: „Această reformă nu înseamnă doar că îi scoatem pe cei bătrâni și îi punem pe cei tineri”.

Acesta a expus punctual și câteva elemente care se dezbate în Comisia de Cod Electoral, pe care le-a caracterizat a fi de noutate. Deşi, în multe dintre situații, propunerile vizează revenirea la practici din trecut. „Pentru alegerile parlamentare se va merge pe votul pe listă”, a anunțat Gheorghe Ciobanu unul dintre elementele pe care le-a catalogat a fi de noutate. Explicând că, în felul acesta, partidele își vor putea ține reprezentanții mai aproape de politica partidului. Adaugând că astfel se va diminua componenta subiectivă care l-ar putea determina pe candidat să nu-şi evalueze rezultatele ca fiind rodul meritului propriu, mai puțin dependent de rezultatele partidului. Prin votul pe liste, și-a nuanțat deputatul PSD Gheorghe Ciobanu ideea, candidații vor fi mai puțin tentați să-și asume merite personale pentru niște rezultate care aparțin partidului. „Revenirea la votul pe liste este o măsură salutară”, consideră Gheorghe Ciobanu, care și-a susținut opinia și prin aceea că politicienii sunt, în fapt, supuși unor influențe conjuncturale care, în anumite împrejurări, le pot garanta succesul: „Valul USL a însemnat că aproape oricine era pe lista USL(…) putea să iasă parlamentar. (…) Așa a fost valul USL la acea vreme, așa a fost Convenția Democratică la altă vreme”.

Opinii diferite în PSD pe tema alegrii indirecte al preşedinţilor de Consilii Judeţene

Marian OprisanÎn ceea ce privește alegerile locale, deputatul PSD a apreciat că este un lucru pozitiv să se procedeze la desemnarea primarilor dintr-un singur tur, iar președinții de Consilii Județene să fie desemnați prin negociere, din rândul consilierilor județeni: „La alegerile locale se va merge pe votul la primari dintr-un singur tur. (…) La Consiliile Județene, se va reveni la vechea formă, la alegerea președintelui Consiliului Județean dintre consilierii județeni”. Gheorghe Ciobanu a apreciat că, astfel, se va putea evita fenomenul de baronizare în cadrul partidului despre care spune că a contribuit, în mare măsură, la decredibilizarea PSD. Întrucât, explică el, cumularea pozițiilor politice cu cele administrative și concentrarea excesivă a puterii în mâinile unui sigur om a generat baronizarea PSD, fenomen pe care susţine că s-a bazat foarte mult Mircea Geoană.

În privinţa votului indirect în ceea ce îi priveşte pe şefii de Consilii Judeţene, un akt coleg de-al său de partid, preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, care este şi preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, are o cu totul altă părere. El a anunţa, tot joi, că trei sferturi dintre preşedinţii de CJ în funcţie nu vor mai candida şi în 2016 dacă se va menţine varianta de alegere prin vot indirect, adoptată de Comisia de Cod electoral. „Toţi preşedinţii de Consilii Judeţene optează pentru una sau alta din variantele care se referă la alegerea prin vot direct (cu un tur sau cu două tururi – n.r.)”, declară Marian Oprişan. În caz contrar, spune el, de suferit vor avea nu viitorii preşedinţi de CJ în special, ci comunităţile pe care le au de administrat, pentru că „în loc de un baron local eu resping cu tărie această titulatură va avea în spatele lui încă 21 sau 22 de baronaşi mai mici”.

„Se va merge pe o idee interesantă: să vii, de exemplu, cu 15.000 de euro în contul partidulu”

Referindu-se la finanțarea campaniilor electorale, deputatul PSD a apreciat că propunerile luate în discuție în Comisia de Cod Electoral vor contribui la ținerea sub control a fenomenului finanțărilor ilegale a partidelor politice și a candidaților. Întrucât sumele de bani cu care vor fi finanțate campaniile vor fi fiscalizate, iar propunerile vizează constituirea unui buget de campanie pentru fiecare organizație în parte, din cumularea sumelor care vor fi virate la bugetul partidului.

E foarte interesantă filosofia, banii merg din cont în cont, nu mai pot circula necontrolat. Sumele vor fi fiscalizate în integralitatea lor. (…)Se va merge pe o idee interesantă, pe ideea că, la parlamentari, să vii, de exemplu, cu 15.000 de euro în contul partidului. (…) Bugetul campaniei va fi gestionat pe paliere și nu va putea partidul să cheltuiască bugetul pe orice”, a explicat deputatul PSD. Acesta mai spune că vor fi convenite, în prealabil, procentele care vor fi investite pentru fiecare componentă a campaniei electorale în parte. Şi a oferit, ca exemple, partajarea bugetului de campanie în procente stabilite anterior, destinate realizării materialelor de campanie, achiziționării timpilor de antenă sau achiziționării de machete în diverse publicații: „Va fi un plafon maxim până la care fiecare candidat vine cu o sumă de bani. Aceşti bani vor fi cheltuiţi pe anumite paliere, deci nu vor putea fi cheltuiţi pentru orice. După campanie, candidaţii care vor respecta aceste criterii vor primi banii înapoi în cont. La toţi candidaţii care au respectat legea. Statul va finanța campaniile legitime, legale și transparente.

Ca măsură de responsabilizare a tuturor actorilor implicați în campaniile electorale, deputatul PSD a precizat că se dorește crearea unui registru unic în care să figureze informații despre identitatea membrilor fiecărui staf de campanie în parte. „Staful de campanie va fi cunoscut, trebuie declarat un sediu”, a precizat deputatul PSD Gheorghe Ciobanu, adăugând că toate aceste informații vor fi trecute într-un registru unic.

Print Friendly, PDF & Email