Municipalitatea este obligată să plătească lui Vladimir Cârpacis aproximativ 180.000 de euro, valoare aferentă utilizării, de către Primărie, în intervalul 27 august 2006 -31 mai 2012, a corpului de clădire în care au funcționat două secții ale Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”.
Soarta unei datorii a Primăriei Timișoara față de Vladimir Cârpaci, tranșată în instanță
Primarul Nicolae Robu a prezentat, vineri, o informare legată de situația actuală a datoriei pe care Municipalitatea o are față de Vladimir Cârpaci, proprietarul corpului de clădire a Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” în care, până la finalul anului 2013, au funcționat Secția de Pneumoftiziologie și cea de Pneumologie a spitalului.
Edilul a informat că, inițial, Primăria a fost acționată în judecată de Vladimir Cârpaci, care a solicitat în instanță să beneficieze de dreptul de posesie asupra imobilului situat pe strada Liviu Gabor nr. 2. Acesta a solicitat și să primească de la Primărie contravaloarea sumei aferente chiriei pentru intervalul în care, după tranșarea în instanță a dreptului său de proprietate asupra clădirii, respectivul spațiu a continuat să fie ocupat de Spitalul de Copii.
Tribunalul Timiș a decis evacuarea Secției de Pneumoftiziologie și a celei de Pneumologie din imobilul deținut de Vladimir Cârpaci, decizia fiind urmată de un recurs din partea Primăriei. „A fost respins apelul nostru și au fost admise apelurile reclamantului Cârpaci”, a precizat Nicolae Robu. Acesta a informat și că, în urma judecării recursului, a fost schimbată, totuși, în parte, hotărârea inițială, în sensul în care Primăria, Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică Timiș au fost obligate de instanță să plătească, în solidar, lui Vladimir Cârpaci suma de 179.122 de euro, cu titlul de chirie aferentă perioadei 27 august 2006 – 31 mai sumei de 2.594 euro chirie lunară, până la eliberarea efectivă a imobiluluis.
Și această decizie a instanței a fost contestată, Primăria exprimând rezerve în privința sumei de aproape 180.000 de euro, solicitată pentru intervalul 27 august 2006- 31 mai 2012. S-a solicitat atunci ca, dacă nu este acceptată scutirea de la plata acestei datorii, să se deducă din suma totală valoarea intervențiilor efectuate la respectiva clădire de-a lungul timpului, începând cu momentul trecerii acesteia din proprietate privată în proprietatea Statului român, la naționalizare. Nicolae Robu mai spune că nici această solicitare a Municipalității nu a fost acceptată. Așa se face că, din reducerea de 91.000 de euro solicitată, instanța a acceptat doar o diminuare cu 20.000 de lei a datoriei către noul proprietar al respectivului corp de clădire.
Edilul a admis că, în acest moment, nu poate preciza cauza exactă pentru care instanța nu a acceptat deducerea din valoarea totală a datoriei a întregii sume de 91.000 de euro – atât cât au apreciat evaluatorii că s-ar fi investit în imobil, de-a lungul timpului, de la naționalizare și până la momentul în care Primăria a pierdut dreptul de proprietate asupra clădirii.
„Nu știu să explic fundamentat acest lucru, neștiind ce s-a întâmplat în toți acei ani”, declară Nicolae Robu. Acesta a adăugat că poate doar presupune faptul că, pentru o parte dintre lucrările care au fost efectuate, nu au putut fi depuse la dosar acte doveditoare. Și aceasta din pricina faptului că este posibil ca o serie de intervenții să fi fost efectuate pro bono, pentru a se veni în sprijinul celor care au deținut de-a lungul timpului clădirea, adică Ministerul Sănătății și, ulterior, Primăria Timișoara. „Dacă intervențiile ar fi fost făcute prin Primărie, ar fi existat documente doveditoare pentru acele intervenții”, a adăugat edilul. Menţionând că, în acest moment, sarcina de a decide asupra identității instituției care va achita datoria acumulată față de Vladimir Cârpaci revine Curții de Apel: „Cine ar putea plăti?!O parte Primăria, o parte Direcţia de Sănătate Publică, din calitatea de reprezentat al Ministerului Sănătăţii… Pentru că, de-a lungul timpului, spitalul a fost gestionat de Ministerul Sănătăţii şi Primăria a devenit proprietar doar de curând”.
În noiembrie 2013, copii bolnavi evacuaţi din spital
Evacuarea în plină stradă, în miezul zilei, a două dintre secţiile Spitalului Clinic de Copii “Louis Ţurcanu” şi negocierile pe care reprezentanţii spitalului şi cei ai Municipalităţii au fost nevoiţi să le poarte chiar cu Vladimir Cârpaci, reprezentantul actualilor proprietari, care au câştigat imobilul în instanţă, pentru a obţine un răgaz de câteva zile necesar mutării paturilor, aparaturii medicale şi a tuturor celor necesare pentru îngrijirea micuţilor internaţi au stârnit, la finalul anului 2013, numeroase reacții de revoltă din partea opiniei publice din Timișoara. Atunci, Secţia de Pneumologie şi cea de TBC ale Spitalului Clinic de Copii “Louis Ţurcanu” au fost evacuate intempestiv, ca urmare a punerii în aplicare a unei hotărâri judecătoreşti de eliberare a spaţiului. Acesta aparţinea, potrivit deciziilor instanţei, contestate în mod repetat de Primăria Timişoara, clanului Cârpaci. Așa se face că, în condițiile în care s-a dispus evacuarea silită a corpului de clădire, o parte din aparatura medicală, mobilierul şi consumabilele au fost mutate rapid în plină stradă, în vreme ce medicii, personalul mediu şi copiii internaţi, însoţiţi de părinţii lor, s-au văzut puşi în situaţia de a elibera saloanele. Ca măsură provizorie, s-a decis atunci ca secţiile evacuate să fie mutate, temporar, în sediul Centrului de Diagnostic, situat vizavi de Secţia de Pneumologie şi TBC a Spitalului de Copii. La momentul în care reprezentanţii actualilor proprietari au venit să solicite evacuarea de urgenţă a clădirii, prezentând actele obţinute în instanţă potrivit cărora sunt noii proprietari ai imobilului, în saloanele celor două secții erau internaţi 12 copii la secţia de Pneumologie şi opt la secţia de TBC.
Ultimele comentarii