Declanşarea unui şir de proteste sindicale, iminentă

Sindicaliştii din administraţia publică locală cer salarii mai mari şi deblocarea acordării tichetelor de masă

Protest sindicalSindicatele din administraţia publică se pregătesc de proteste. Concomitent, solicită organizarea unor consultări şi îi cer sprijin preşedintelui Klaus Iohannis pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă angajaţii din administraţia publică locală.    

 

Apel la solidarizare adresat membrilor FNSA

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a lansat un apel prin care cheamă la implicare şi solidaritate în vederea organizării unor acţiuni de protest, în cazul în care revendicările adresate Guvernului, în decembrie 2014, nu vor fi soluţionate. Aceştia cereau Guvernului acordarea tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, precum şi majorarea salariilor, începând cu 1 ianuarie 2015. În cazul nesoluţionării revendicărilor, era precizat în documentul transmis Guvernului, ar fi urmat proteste care ar fi constat, într-o primă etapă, în întreruperea programului de lucru pentru o jumătate de oră, în 18 decembrie 2014, în toate instituţiile în care există sindicate afiliate FNSA. Ulterior, era prevăzută declanşarea unei greve de avertisment, cu întreruperea activităţii timp de două ore, pentru data de 30 ianuarie 2015.

FNSA a fost nevoită să revină, însă, asupra comunicatului, la jumătatea lunii decembrie 2014, atunci când, din pricina faptului că nu a fost întrunit numărul de semnături necesare pentru susţinerea măsurilor de protest, liderii FNSA au decis amânarea primului protest, care ar fi urmat să aibă loc în data de 18 decembrie. S-a anunţat atunci şi că protestul, care ar fi urmat să paralizeze complet activitatea în instituţiile în care există sindicate afiliate FNSA, timp de jumătate de oră, urmează să se desfăşoare în cursul lunii ianuarie 2015.

Cum solicitările FNSA adresate Guvernului au rămas fără rezultat, federaţia solicită, din nou, implicarea tuturor sindicatelor afiliate, în vederea continuării acţiunii de strângere de semnături menite să susţină organizarea acţiunilor de protest prevăzute.

Reprezentanţii sindicatelor spun că angajaţilor din sistem le-au fost diminuate veniturile salariale şi le-au fost refuzate drepturi legitime, care au fost acordate altor categorii sociale: “Deşi aproape toate categoriile de personal bugetar (sănătate, asistenţă socială, apărare, învăţământ) au beneficiat de creşteri salariale şi îmbunătăţiri ale condiţiilor de muncă, salariaţilor din administraţia publică locală nu le-a fost soluţionată niciuna dintre revendicări. Dimpotrivă, prin adoptarea OUG 83/2014, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, salariile bugetariilor au fost îngheţate şi a fost interzisă, în mod expres, acordarea tichetelor de masă, cadou şi a voucherelor de vacanţă, precum şi a oricăror premii, prime sau bonificaţii, veniturile salariaţilor din administraţia publică locală fiind menţinute la acelaşi nivel cu cel din decembrie 2014”, se relevă în documentul transmis de către liderul naţional al FNSA.

FNSA şi Cartel Alfa amendează neactualizarea valorii de referinţă pentru salarizarea din sistemul public, motiv pentru care valoarea de referinţă rămâne la nivelul salariului minim de la data intrării în vigoare a legii (adică 600 de lei). În aceste condiţii, “clasele de salarizare de la 1 la 20 s-au eliminat, aplatizând toate salariile încadrate între coeficient 1.00 şi 1.60”, motiv pentru care salariul unui consilier absolvent de studii superioare, angajat al unei Primării are aceeaşi valoare cu cel al unui angajat necalificat sau cu cel al unui consilier cu experienţă din cadrul aceleiaşi instituţii.

Mobilizare mai mult decât modestă

Potrivit preşedintelui Sindicatului Liber al Salariaţilor din Primăria Municipiului Timişoara, vicepreşedinte al FNSA şi vicepreşedinte al Cartel Alfa Timiş, Tiberiu Negrei, până la jumătatea lunii decembrie 2014, transmiseseră semnături vizând susţinerea plănuitei acţiuni de protest, 797 de angajaţi din instituţii ale administraţiei publice locale din Timiş. Printre aceştia figurează angajaţi ai Casei de Cultură Timişoara, ai Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară Timişoara, ai Primăriei Lugoj, ai Serviciului Public Sere şi Zone Verzi Lugoj, ai Casei de Cultură Lugoj, precum şi personal angajat în cadrul Primăriilor Ciacova, Recaş, Balinţ, Bara, Bîrna, Cărpiniş, Cenei, Coşteiu, Curtea, Dumbrava, Dumbrăviţa, Fîrdea, Foeni, Ghilad, Giarmata, Giera, Jamu Mare, Jebel, Lenauheim, Liebling, Mănăştiur, Moraviţa, Moşniţa Nouă, Parţa, Pădureni, Peciu Nou, Racoviţa, Satchinez, Sînmihaiu Român, Şag, Ştiuca, Tomnatic, Topolovăţu Mare, Tormac, Uivar, Variaş şi Voiteg.

Semnatarilor din Timiş li s-au adăugat atunci alţi 18 membri de sindicat din judeţul Alba, 182 – din judeţul Arad, 164 – din judeţul Bacău şi 223 – din judeţul Hunedoara. Restul judeţelor României nu figurează pe lista celor care susţin organizarea de proteste de către formaţiunile sindicale.

În urma centralizării semnăturilor, la jumătatea lunii decembrie 2014, nu au fost întrunite condiţiile pentru organizarea primei acţiuni de protest plănuite: dintr-un total de 29.000 de membri, doar 2.948 îşi transmiseseră semnăturile.

Apel la revizuirea cadrului legal privind salarizarea angajaţilor din administraţia publică locală

În condiţiile nesoluţionării revendicărilor salariaţilor din administraţia publică locală, la debutul acestui an Valer Suciu a adresat un nou apel, în baza căruia cheamă la consultări şi notifică şi Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, Asociaţia Municipiilor din România, Asociaţia Oraşelor din România, Asociaţia Comunelor din România, instituţiile din administraţia publică locală şi sindicatele din administraţia publică locală. Şi solicită o întâlnire între reprezentanţii FNSA şi cei ai Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Finanţelor Publice, în vederea soluţionării cât mai urgente a revendicărilor.

Scrisoare deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis

Reprezentanţii FNSA anunţă că au transmis şi o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, căruia îi solicită susţinere în vederea soluţionării revendicărilor sindicaliştilor, în contextul a ceea ce reprezentanţii FNSA acuză a fi “dezinteresul manifestat de către reprezentanţii Guvernului României faţă de problemele majore cu care se confruntă salariaţii din sectorul nostru de activitate, de situaţia disperată în care se află aceştia ca urmare a faptului că sunt şi rămân cea mai slab plătită şi mai discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar, toate acestea generând situaţii de un dramatism fără precedent”.

Print Friendly, PDF & Email