PNL Timiș anunţă zero concesii față de traseiştii politici

„Cei care au fost mai labili au plecat. Nu îi vom lua înapoi”, declară co-președintele PNL Timiș, Dan Popa

Dan Popa (2) Foto PNL TimisNoul lider al PDL Timiș şi co-președinte al PNL Timiș, Dan Popa, anunţă că aleșii locali care și-au părăsit partidele în baza OUG 55/2014 nu vor fi reprimiți în partid. Ca planuri de viitor anunţă două obiective majore: câştigarea alegerilor locale și parlamentare și câștigarea președinției Consiliului Judeţean Timiş pentru cel puțin două mandate succesive.

 

Alegerile din 2016 și președinția CJ Timiş, vitoare ținte asumate de către PNL Timiș

Dan Popa, co-președinte al PNL Timiș și președinte al PDL Timiș,a prezentat punctual, joi, principalele obiective asumate, în plan politic, pentru anul în curs.

Astfel, spune el, acțiunile concertate ale reprezentaților celor două partide – PDL și PNL – vor fi îndreptate în direcția parcurgerii tuturor etapelor prevăzute în protocolul de fuziune asumat de către cele două partide. În plus, a subliniat Dan Popa, întrucât colaborarea sa cu liderul PNL Timiș, Nicolae Robu, co-președinte al PNL Timiș, este una pe care a catalogat-o a fi extrem de bună, intenția celor doi lideri este ca, la nivel județean, până în cursul lunii septembrie, calendarul fuziunii să fie integral parcurs, iar procesul de fuziune să fie încheiat. Și aceasta, a mai declarat Dan Popa, pentru a permite ulterior reprezentanților PNL Timiș să se concentreze asupra alegerilor din 2016 și asupra câștigării, pentru cel puțin două mandate succesive, a președinției CJ Timiș.

Cât despre posibilitățile PNL de a accede cât mai curând la guvernare, președintele PDL Timiș, Dan Popa, a precizat că se plasează în tabăra moderaților, apreciind că, în principiu, guvernarea trebuie câștigată prin vot și respingând vehement traseismul politic.

Dan Popa spune că, în acest moment, scena politică din România se află într-un proces dinamic, care ar putea duce la o reconfigurare a raporturilor de forțe, având în vedere mişscările din PSD şi cele din UNPR, ultimele putând duce, în opinia lui Dan Popa, la o schimbare a majorității.

Negocierile pentru configurarea unei noi majorități politice în CJ Timiş, în impas

În ceea ce privește dinamica politică de la nivel local, liderul PDL Timiș a apreciat că problema eventualei înlocuiri a viceprimarului PSD al Timişoarei, Traian Stoia, nu reprezintă o prioritate, în condițiile în care, în baza unor decizii de organizare internă, responsabilitățile acestuia au fost mult diminuate.

Cât despre configurarea unei majorități politice la nivelul CJ Timiş și despre adjudecarea pozițiilor de vicepreședinți ai administraţiei judeţene de către reprezentanții PNL Timiș, Dan Popa a precizat că, deși s-au purtat negocieri, până în acest moment nu s-a putut ajunge la un consens menit să asigure o nouă majoritate. Și aceasta cu atât mai mult cu cât situația consilierului județean Marcel Mihoc, fost membru PSD, devenit ulterior, în baza OUG 55/2014, consilier județean independent – arestat într-un dosar de corupţie în care este vizat şi şeful CJ Timiş, Titus Bojin  – este incertă. De altfel, referindu-se la persoana consilierului județean independent Marcel Mihoc – care se află în prezent în vizorul DNA, în dosarul în care este cercetat și președintele CJ Timiş, Titu Bojin –Dan Popa a precizat că acesta aspira, la rândul său, să devină vicepreședinte al acesti instituţii. Și, a mai adăugat Dan Popa, în condițiile în care nu au existat certitudini potrivit cărora opțiunile lui Marcel Mihoc ar fi putut înclina balanța în favoarea constituirii unei noi majorități politice în CJ Timil, acesta ar fi putut reprezenta, în cazul unor negocieri, nu atât persoana, cât „numărul care ar fi putut să schimbe echilibrul actual de forțe”.

„Nu dăm cadou o candidatură la șefia CJ Timiş”

Referindu-se la propriile ambiții politice, liderul PDL Timiș a precizat că este potențial interesat, în viitoarea legislatură, de un mandat de parlamentar și a respins varianta asumării unei candidaturi la șefia CJ Timiş. Spunând că, pentru câștigarea șefiei acestei instituţii, pentru cel puțin opt ani, PNL Timiș va desemna, în baza unei competiții interne, desfășurate pe principii democratice, candidatul cel mai bun care să răspundă dezideratelor PNL: „Nu dăm cadou o candidatură, ci vom decide, prin vot, pe principii democratice, asupra celui mai bun candidat”. Adăugând că subiectul acestei candidaturi se va tranșa în baza succesiunii „proiect, sondaj și vot”.

„OUG 55/2014, o capcană concepută pentru aleșii locali labili”

Dan Popa conferinta presa Foto PNL Timis1În ceea ce privește soarta aleșilor locali care au făcut uz, în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014, de prevederile OUG 55/2014 – o ordonanţă care a legalizat, practic, pentru 45 de zile, traseismul politic şi care, ulterior, a fost declarată neconstituțională de către CCR –Dan Popa anunţă că traseiștii nu vor fi acceptaţi înapoi în partid, adăugând că dacă aceștia se vor întoarce de unde au plecat, le va fi retras sprijinul politic.

Dan Popa s-a referit la conținutul OUG 55/2014 ca la o capcană, căreia a apreciat că i-au cedat doar cei care au fost labili: „Cei care au fost mai labili sau neimplicați în organizație au plecat. Ne-au plecat și nouă niște primari, doi consilieri județeni și câțiva consilieri locali. Mulți dintre ei regretă și bat deja la porți. Noi am stabilit că nu-i mai luăm înapoi. După mine, logica este așa: nu se pot întâmpla decât două lucruri. Unul, dacă consilierii locali se vor întoarce de unde au plecat, asta va fi decizia Parlamentului, sigur, noi vom proceda ca atare și îi vom suspenda în următoarea zi. Conform hotărârii pe care am luat-o în Biroul Județean, nici pe primarii care au plecat nu-i mai dorim înapoi. Pentru că am fost o echipă care la prima bătaie de vânt a demonstrat că e fragilă. Dorim să-și vadă de drumul lor. Noi deja ne organizăm împreună (reprezentanții PNL și cei ai PDL – n.r.) și faptul că suntem împreună este foarte bun, pentru că suntem puternici și acolo unde nu eram”.

Acesta apreciază că ordonanța care a legalizat traseismul politic a adus cu sine și un proces de igienizare internă, întrucât au existat de-a lungul timpului suspiciuni legate de colaborarea unor membri ai PDL cu PSD, asupra căreia s-a tranșat în baza prevederilor acestei ordonanțe: „Era o apăsare. (…) Faptul că a apărut această ordonanță a clarificat lucrurile. S-a demonstrat ce am bănuit. Dacă nu apărea, nu se lămurea situația, noi tot bănuiam, ei se justificau și nu se mai rezolva. Într-un fel s-a rezolvat și s-a făcut puțin curățenie”.

Dan Popa mai spune că, în acest moment, PNL Timiș deține o treime din mandatele de primar din Timiș, iar ținta asumată pentru viitoarele alegeri este aceea de a obține jumătate din mandatele de primar din județ.

Print Friendly, PDF & Email