Omul de afaceri Florin Măran şi alte cinci persoane, reţinuţi de DNA în dosarul de evaziune fiscală

Florin Maran Foto AdevarulOmul de afaceri timişean Florin Măran şi alte cinci persoane au fost reţinuţi, în noaptea de marţi spre miercuri, de procurorii DNA, pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi aderare la grup infracţional. În cursul zile de marţi au avut loc zeci de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Timiş, Mehedinţi, Olt, Argeş şi Iaşi.

 

Mai multe persoane, între care şi omul de afaceri Florin Măran, au fost duse, marţi, la audieri, la sediul DNA Timişoara, în urma percheziţiilor din Bucureşti şi cinci judeţele, într-un caz de evaziune fiscală şi spălare de bani, anunţă Mediafax. După mai multe ore de audieri, Florin Măran şi alte cinci persoane au fost reţinuţi pentru 24 de ore, de procurorii anticorupţie, pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi aderare la grup infracţional organizat. Cei şase urmează să fie prezentaţi, miercuri, instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii DNA Timişoara au făcut, marţi, 37 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Timiş, Mehedinţi, Olt, Argeş şi Iaşi, într-un dosar penal de evaziune fiscală, spălare de bani şi aderare la un grup infracţional organizat.

În judeţul Timiş percheziţiile s-au desfăşurat în mai multe localităţi din zona Lugojului şi a Făgetului, la locuinţa omului de afaceri Florin Măran, din Dumbrăviţa, precum şi la firme deţinute de acesta, Tehnocer şi Dateco.

În Mehedinţi, percheziţiile au avut loc în Strehaia, la persoane suspectate că ar fi falsificat facturi pentru oameni de afaceri, printre care şi Florin Măran.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2010 – 2012, firma Tehnocer SRL, la care Florin Măran este asociat şi administrator, ar fi înregistrat facturi false emise de mai multe societăţi comerciale cu sedii în Mehedinţi, Iaşi, Botoşani şi Hunedoara, care cuprindeau date nereale privind livrarea de diferite bunuri şi servicii. Acest fapt a determinat diminuarea profitului obţinut de firmele lui Măran şi, implicit, a impozitului pe profit datorat Statului, pe de o parte, iar pe de altă parte a fost mărită artificial TVA deductibilă.

O parte din aceste tranzacţii au fost înregistrate în documentele depuse de către firmele furnizoare la Administraţia Financiară şi „există indicii rezonabile potrivit cărora şi acestea sunt fictive, că s-au realizat doar pentru deducerea de TVA de către cumpărător şi că sumele ce fac obiectul acestor tranzacţii fictive au fost însuşite de reprezentanţii societăţilor implicate în aceste operaţiuni economice”, spun anchetatorii.

Potrivit acestora, o parte din bani, reprezentând contravaloarea facturilor fictive, au fost plătiţi din conturile firmei lui Florin Măran prin virament bancar către reprezentanţii legali ai firmelor furnizoare, cu drept de semnătură în bancă. Aceştia, după ce ridicau banii, îşi însuşeau o parte din sumă, iar restul o transferau fie direct, fie prin transfer bancar, furnizorilor de facturi falsificate.

În urma unei inspecţii fiscale făcute de reprezentanţii ANAF, s-a constatat că au avut astfel loc mai multe operaţiuni comerciale frauduloase şi a fost calculat un prejudiciu cauzat Statului român de peste 14.7 milioane de lei, din care mai mult de opt milioane de leu reprezintă TVA, iar alte apropae 5,5 milioane de lei, impozitul pe profit.

Potrivit unor informaţii apărute în presa locală, omul de afaceri Florin Măran, fin de cununie al preşedintelui PSD Timiș, Titu Bojin, este abonat, prin firmele sale, la diverse lucrări pe bani publici, şi nu de azi, de ieri. De exemplu, doar cu CJ Timiş a încheiat, în 2012, când Titu Bojin a ajuns preşedintele acestei instituţii, contracte în valoare de aproape 52 de milioane de lei, suma fiind de peste trei ori mai mare decât în anul precedent. Curtea de Conturi susţine că, într-unul dintre aceste contracte, nu ar fi fost respectată procedura de licitație.

Numele lui Florin Măran este legat și de tentativa de a prelua în jur de 11.000 hectare de pădure în zona Nădrag, care au aparținut marelui industriaș interbelic Max Auschnit.

Print Friendly, PDF & Email