Un om de afaceri timişorean, cercetat pentru implicare într-o reţea de evaziune fiscală

Prejudiciul total se ridică la zece milioane de euro, apreciază procurorii D.I.I.C.O.T.

Şapte persoane, între care mai mulţi oameni de afaceri mehedinţeni, au fost reţinute, joi seară, în urma audierii a 20 dintre cele 38 de persoane ridicate după percheziţiile de joi dimineaţă, pentru acuzaţii de evaziune fiscală cu un prejudiciu de zece milioane de euro. Ancheta vizează şi un om de afaceri local, patronul firmei Moticica.

 

Zeci de percheziţii şi câteva reţineri

Perchezitii DIICOTProcurorii D.I.I.C.O.T. şi ofiţerii de la Crimă Organizată au făcut, joi di­mi­neaţă, 85 de percheziţii în judeţele Me­hedinţi, Gorj, Dolj, Timiş, Dâmbo­viţa şi Bucureşti, fiind vizată o reţea specia­lizată în evaziune fiscală. “În cauză e­xistă suspiciunea rezonabilă că mem­brii grupării au identificat mai mulţi agenţi economici interesaţi să-şi diminueze ile­gal baza impozabilă prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor docu­mente aferente unor operaţiuni comer­ciale nereale, după care, prin mai multe firme controlate de către ei au emis facturi ce nu reflectă operaţiuni economice reale către acestea”, se arată într-un comunicat D.I.I.C.O.T.

Potrivit comunicatului, grupul infracţional organizat a furnizat aceste facturi fiscale în schimbul unor comi­sioa­ne cuprinse între 4 şi 10% din va­loarea înscrisă pe acestea, iar contra­va­loarea lor era achitată prin trans­fe­ruri bancare în conturile firmelor emi­tente. “Ulterior, sumele erau retrase în numerar în aceleaşi zile în care erau încasate, iar după retragerea în nume­rar a sumelor respective şi după reţi­nerea comisioanelor stabilite, liderii grupării înapoiau banii partenerilor de afaceri, care îi reintroduceau în patri­moniul firmelor deţinute”, se mai arată în comunicatul D.I.I.C.O.T.

Astfel, în cursul anilor 2009 – 2013, firmele controlate de liderii grupării au efectuat livrări nereale de mărfuri că­tre mai multe firme, care în acest fel şi-au redus artificial profiturile prin diminuarea masei impozabile, situaţie care a dus la prejudicierea bugetului con­solidat al statului cu suma de apro­ximativ 28.900.000 de lei, constând în TVA şi impozit pe profit deduse în mod nelegal. “S-a reţinut faptul că în perioa­da 2009 – 2013, prin mai multe conturi deschise la diferite unităţi bancare, au fost încasaţi aproximativ 85.129.000 de lei de la 29 de firme beneficiare de fac­turi fictive, sume care au fost ridicate integral în numerar din conturi, nefiind plătit niciun furnizor de către firmele controlate de grupul infracţional. Re­tragerile de numerar s-au făcut în baza unor documente false,  respectiv, bor­derouri de achiziţii fier vechi, cu sprijinul nemijlocit al unor funcţionarilor ban­cari”, declară oficialii D.I.I.C.O.T.

Un om de afaceri din Timişoara, intrat în atenţia anchetatorilor

Potrivit unor canale mass-media locale, în vizorul “Crimei Organizate” s-ar afla şi patronul firmei Moticica, din Timişoara, Mihai Moticica. Acesta es­te cercetat tot pentru evaziune fis­cală prin metoda factura şi de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Mehedinţi.

În martie, Mihai Moticica a fost reţinut pentru 24 de ore, în urma unor descinderi ale I.P.J. Mehedinţi, în cadrul unei anchete efectuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi. Anchetatorii îl suspectează pe patronul de la Moticica că a făcut tranzacţii comerciale cu ţiganii din Strehaia de 1,4 milioane de lei, prejudiciul reţinut în sarcina sa fiind de peste 500.000 de lei lei.

Print Friendly, PDF & Email