Trei oameni de afaceri din Timişoara, reţinuţi de DNA pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

DNA siglaTrei oameni de afaceri din Timişoara au fost reţinuţi de DNA, într-un dosar penal care vizează acte de evaziune fiscală şi spălare de bani prin achiziţia de servicii de promovare false. Prejudiciul creat statului, spune DNA, ar fi peste 6,5 milioane de lei.

 

Procurorii DNA i-au reţinut, pe Fiţ Ioan-Radu, administrator al SC Power Distribution SRL, cercetat pentru constituirea unui grup infracțional organizat,  evaziune fiscală şi spălare de bani, Paven Sebastian Cosmin, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat în modalitatea aderării, complicitate la evaziune fiscală şi  complicitate la spălare a banilor, şi pe Şişu Valentin Claudiu, administrator al mai multor firme, cercetat pentru complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare a banilor. 
Din ordonanțele de reținere, rezultă că există suspiciunea că, în perioada 2009 – 2012, Fiţ Ioan Radu a înregistrat în evidența contabilă a societății facturi fiscale emise în numele mai multor firme, reprezentând achiziția unor servicii de promovare în valoare totală de apropae 19 milioane de lei, existând, susţin procurorii DNA. date și indicii că aceste servicii ar fi fictive, nefiind de fapt prestate: „Există indicii rezonabile că societățile emitente ale facturilor erau din categoria firmelor «fantomă», în sensul că nu funcționau la sediile declarate și nu au raportat la organele fiscale activitate economică, fiind doar furnizoare de facturi fictive”.
În urma înregistrării în contabilitate a acelor facturi false, susţine DNA, Statulu i-ar fi fost creat un prejudiciu de peste 6,5 milioane de lei, din care TVA în sumă de peste 3,6 milioane de lei și impozit pe profit de peste 2,8 milioane de lei.
Procurorii anticorupţie mai spun că, în vederea realizării acestei activități infracționale ilicite, Fiț Ioan ar fi inițiat și condus un grup infracțional organizat la care a aderat ulterior, printre alții și Paven Sebastian Cosmin. „După ce emiteau facturi fictive ce atestau operațiuni comerciale nereale, cei trei restituiau sumele de bani primite cu titlu de plată aferentă acelor facturi lui Fiț Ioan Radu, în numerar sau prin transfer bancar. Scopul acestei asocieri a fost acela de crea un circuit fictiv de documente și un flux aparent de lichidități în numerar care să justifice, pe deoparte, diminuarea bazei impozabile (impozit pe profit și TVA) a firmei administrate de Fiț Ioan Radu, iar pe de altă parte să îi asigure justificarea provenienței majorării patrimoniului personal și a veniturilor pe care acesta le obținuse”, se arată în comunicatul de presă al DNA.
Din actele de urmărire penală reiese şi că Fiț Ioan ar fi fost sprijinit în activitatea infracțională şi de Șișu Valentin. Aceștia, în calitate de asociați sau administratori ai unor firme, ar fi acceptat propunerea lui Fiț Ioan de a se implica în această activitate infracțională, respectiv de a emite facturi fiscale fictive către SC Power Distributions SRL, de a încasa prin bancă contravaloarea acestora și, ulterior, de a extrage sumele în numerar și a le returna în numerar numitului Fiţ Ioan, în schimbul unui comision cuprins între 2% şi 5% din valoarea sumelor astfel tranzacționate.
Unele dintre persoanele menționate mai sus au strânse conexiuni fiind implicate în aceleași societăți comerciale sau derulând același fel de activitate, ori transmițând între ele părțile sociale deținute în acele societăți comerciale”, declară procurorii DNA.
Aceştia mai spun că o sumă de peste cinci milioane de lei, rezultată în urma săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală, ar fi fost transferată succesiv, în scopul ascunderii adevăratei proveniențe ilicite a acelor bani, prin mai multe conturi bancare ale lui Fiț Ioan și ale altor persoane care l-au sprijinit în activitatea infracțională desfășurată. Ulterior, acele sume de bani au revenit în patrimoniul lui Fiț Ioan.

Ancheta DNA s-a desfăşurat cu sprijinul SRI și al Poliţiei Timiș.

Print Friendly, PDF & Email