Raportat la numărul de plătitori de asigurare obligatorie de locuinţe în Timiş, cuantumul despăgubirilor plătite în judeţ de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale este de doar 3242 de lei în acest an.
O treime din locuinţe asigurate
În momentul de faţă, cu toate ameninţările legate de sancţiuni şi controale, doar 31,06% din timişeni au semnat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţelor. Procentul celor asiguraţi este de 31,06% în judeţ, sensibil mai mare decât cel din judeţele vecine: 20,03% în Arad, 16,56% în Hunedoara şi 17,99% în Caraş-Severin.
Cu toate că procentul celor asiguraţi este mai ridicat, despăgubirile achitate nu sunt spectaculoae. În acest an, cu toate inundaţiile din judeţ s-au plătit despăgubiri în cuantum de doar 3.242 de lei, care nu reprezintă o sumă suficientă nici pentru refacerea unui imobil deteriorat de calamităţi naturale.
Dintre aceste poliţe, doar 20.000 sunt încheiate în mediul rural, unde există cea mai mare nevoie de asigurare a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale, şi în zonele cu risc mare de a fi inundate, sunt doar câteva zeci de poliţe încheiate în localităţile care au fost sub ape acum 11 ani, la inundaţiile din 2005.
Prin intermediul poliţelor obligatorii se acoperă în principal trei riscuri ce apar în caz de dezastre naturale: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Problema legată de proporţia mică a asigurărilor e că statul nu va mai acorda ajutor pentru sinistraţii ale căror case sunt distruse de viituri. Astfel, prin asigurarea obligatorie a locuinţelor, autorităţile au transferat în responsabilitatea asiguratorilor eventuala despăgubire a sinistraţilor cărora apele le dărâmă sau le afectează grav locuinţele.
Şi cum mulţi timişeni din zonele cu risc crescut de inundaţii nu şi-au încheiat încă astfel de asigurări, în eventualitatea unor noi inundaţii, ar rămâne sub cerul liber, fără niciun ajutor.
Există zone din Timiş unde la inundaţiile din 2005 Statul a trebuit să refacă sute de case şi unde în prezent foarte puţini sunt localnicii care şi-au încheiat acele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei. Şi aceasta pentru că, spun reprezentanţi ai Primăriilor din zone-problemă precum Foeni, Otelec sau Gătaia, ştiindu-se riscul foarte mare legat de inundaţii, reprezentanţii societăţilor de asigurare au stabilit preţuri foarte mari la poliţele de asigurare, până la un nivel imposibil de acoperit de cei mai mulţi oameni din mediul rural.
Despăgubiri “personalizate”, solicitate la Timişoara
Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara consideră că ar fi fost normal ca riscurile suportate din poliţa PAID să fie adaptate specificului local, în urma unor decizii ale Consiliilor Judeţene, şi aceasta pentru că unele dintre dezastrele naturale acoperite de poliţă, cum sunt alunecările de teren sau inundaţiile au un risc infim de a se produce vreodată la Timişoara.
Pe de altă parte, această poliţă de asigurare obligatorie, susţin reprezentanţii FALT, acoperă doar pagubele produse în urma unor dezastre naturale şi lasă neacoperită tocmai cauza principală care a dus, în ultimii ani, la adevărate tragedii în mediul urban – exploziile la instalaţiile de gaze.
Reprezentanţii FALT cred că ar fi trebuit să se realizeze, cu Prefecturile, cu Consiliile Judeţene şi Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, o evaluare a probabilităţii producerii unor dezastre la nivel local, şi în funcţie de acest specific local să se facă asigurările.
“În prezent nu se ţine cont de nevoile reale. Şi dacă urmărim cuantumul despăgubirilor, o să vedem că în Timiş nu s-a despăgubit aproape nimic, în raport cu ce s-a încasat. Se colectează sume enorme, şi ar fi fost bine ca banii să ajungă la stat, nu la firme private”, spune Petru Olariu, preşedintele FALT Timişoara.
Ultimele comentarii