Timișoara va fi gazda unui eveniment științific de anvergură, care reuneşte cele mai efervescente minți românești din zona cercetării științifice și a învățământului superior din întreaga lume.
Universitatea de Vest din Timişoara organizează împreună cu Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării şi în parteneriat cu Ministerul Educației cea de-a IV-a ediție a conferinței Diaspora în Cercetarea Științifică și Învățământul Superior din România – Diaspora și prietenii săi. Conferința, care are loc în perioada 25 – 28 aprilie, este organizată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
Evenimentul, transmit oficialii UVT, este de o deosebită importanță în lumea academică, deoarece își propune să reunească cele mai efervescente minți românești din zona cercetării științifice și a învățământului superior din întreaga lume.
Conferința va fi organizată sub forma a 21 de workshop-uri exploratorii, care acoperă domenii diverse ale cunoașterii științifice, de la fizică și matematică, la științele inginerești și medicale până la științe sociale și umane. „Interesul pentru conferință a fost unul extrem de ridicat, astfel că înscrierile s-au încheiat în acest moment pentru aproape toate workshop-urile exploratorii. Numărul de participanți pentru fiecare din cele 21 de workshop-uri a fost limitat la 30, dorindu-se astfel realizarea unui climat lucrativ constructiv, care să permită generarea de idei pentru viitorul cercetării românești”, transmit, într-un comunicat, reprezentanţii UVT.
La conferinţă s-au înscris aproape 800 de cercetători din Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Olanda, Franța, Germania, Danemarca, Finlanda, Suedia, Spania, Italia, Elveția, Austria, Ungaria, Croația, Serbia, Polonia, Moldova, Belarus, Israel, Egipt, Kuweit, Singapore, și, desigur, România. Prezentările lor și dezbaterile la care vor participa vor fi găzduite atât de către UVT, cât și de către Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara, co-organizatori ai acestui eveniment.
„Oferim o șansă deosebită universităților timișorene de a crea, cu sprijinul românilor de peste graniță, noi legături în mijlocul celor mai importante centre de cercetare din lume. Este pentru prima dată când evenimentul nu are loc în București și ne-am dorit să-l organizăm în Timișoara atât pentru prestigiul pe care îl are centrul nostru universitar, cât și pentru noile oportunități de care vom beneficia. Experiența noastră în acțiuni de mare anvergură ne-a recomandat, de asemenea, ca parteneri principali în organizarea conferinței”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.
Dincolo de latura sa științifică, mai spun oficialii UVT, această conferinţă contribuie şi la creșterea vizibilității Timișoarei pe plan internațional și are capacitatea de a genera proiecte și parteneriate educaționale, sociale și economice pe termen lung.
Ultimele comentarii