Biblioteca Centrală Universitară Timişoara şi Biblioteca Publică Otăşeneasă Zrenjanin au reuşit să adune, într-o bază de date comună, 500 cărţi de patrimoniu despre regiunea Banat.
Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” Timișoara a încheiat, ieri, proiectul „Biblioteca, instrument de construire a identităţii regionale şi de întărire a coeziunii sociale «Biblio-Ident»”, din cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia.
Proiectul, care a avut ca parteneri BCUT, în calitate de partener leader, și Biblioteca Publică Orăşenească „Zarko Zrenjanin”, din Zrenjanin, în calitate de partener, s-a desfăşurat în perioada18 decembrie 2012 – 18 iunie anul acesta, având ca scop întărirea coeziunii sociale și economice prin schimbul de cunoştinţe, stimularea cercetării științifice a trecutului istoric comun și crearea unei baze de date.
Obiectivele proiectului, spun reprezentanţii BCUT, au urmărit promovarea diversității culturale, punerea în valoare şi evidenţierea fondului de carte de patrimoniu, din Banatul istoric până în anul 1900, și realizarea unei baze de date comune cu cărţile de patrimoniu care au în vedere Banatul istoric, promovarea schimburilor culturale şi de bună vecinătate, respectul pentru diversitatea culturală.
Activităţile proiectului, la care au luat parte peste 500 de persoane din ambele țări, au constat în patru conferinţe tematice regionale și internaționale, organizate la Timişoara, pe tema istoriei Regiunii Banat, două ateliere de lucru cu participarea bibliotecarilor din Romania şi Serbia, pentru dobândirea de competențe avansate în descrierea cărților de patrimoniu, şi în crearea unei baze de date comune “Fondul Banatica” cu cărțile de patrimoniu (care a presupus scanarea, indexarea și traducerea paginii de titlu și a cuprinsului celor 500 cărți selectate pentru în patru limbi – engleză, sârbă, maghiară și germană) precum și scanarea integrală a conţinutului a altor 100 de volume.
„Printre principalele rezultate, amintim Fondul Banatica – o bază de date comună cuprinzând cărți de patrimoniu despre regiunea Banat ,400 de broşuri aferente, cuprinzând lucrările conferințelor regionale și internaționale, 40 de manuale pentru bibliotecari, cu metodologia privind descrierea cărților de patrimoniu (redactate în limbile engleză și română), și un număr impresionant de cărți cu lucrările conferinţelor tematice şi bibliografia selectată”, spune conf. unv. dr. Vasile Docea, directorul BCUT, cel care a şi condus echipa de proiect româno-sârbă.
Proiectului a avut o valoare de 176.473,31 de euro, din care finanțarea nerambursabilă din partea UE, venită prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia, a fost de 150.002,31 de euro. Contribuția BCUT a fost de 15.319,7 Euro, iar a bibliotecii din Serbia, de 11.151,30 de euro.
Ultimele comentarii