Un spectacol al Teatrului Maghiar Timişoara, difuzat de Televiziunea Română

Gardenia1.FotoBiroMartonUnul dintre cele mai elogiate spectacole ale Teatrului Maghiar de Stat din Timișoara, va fi difuzat azi de Televiziunea Română.

 

Azi, de la ora 20.10, în cadrul emisiunii Teatru TV, TVR 2 și TVR HD vor difuza spectacolul Gardenia, unul dintre cele mai elogiate spectacole ale Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara.

„Difuzarea spectacolului în cadrul emisiunii Teatru TV pe TVR 2 marchează Anul Teatrului Polonez, cu ocazia împlinirii a 250 de ani de teatru Polonez și 250 de ani de la înființarea Teatrului Național din Varșovia. Preluarea a fost realizată în parteneriat cu Institutul Polonez de la București”, spune Laura Guţu, din parteaTeatrului Maghiar.

Montat după textul tinerei dramaturge poloneze Elżbieta Chowaniec, de către regizorul Koltai M. Gábor, Gardenia spune povestea a patru generații de femei cu o soartă tragică, umbrită de eșec.

Tokai Andrea, Borbély B. Emília, Lőrincz Rita și Tar Mónika cuprind toate ipostazele disperării în jocul lor de fetițe, domnișoare, zâne, vrăjitoare, prințese și slujnice josnice, prostituate răscoapte și dame răsfățate. Sunt înfometate, doritoare, se bat, se spurcă, se îmbrățișează, urlă, plâng, dansează vals.

De la prima reprezentaţie, din 2012, spectacolul Gardenia a fost invitat la numeroase festivaluri naționale și internaționale, iar Lőrincz Rita, a câștigat premiul pentru cea mai bună interpretare feminină la Festivalul de Teatru Scurt, la Oradea, în 2013. Nominalizate pentru același titlu au fost Tokai Andrea și Borbély B. Emília. În decembrie 2013, Teatrul Maghiar timişorean a fost laureat cu o diplomă de excelență pentru participarea cu acest spectacol la Festivalul Național de Teatru de la București, iar Iuliana Vîlsan a fost nominalizată pentru cea mai bună scenografie, la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea.

Print Friendly, PDF & Email