Ca la începutul anului şcolar, a devenit aproape o tradiţie ca, la nivel judeţean, să se contabilizeze şcolile care nu au autorizaţie sanitară de funcţionară, din cauza unor probleme legate de canalizare şi asigurarea apei curente. Reprezentanţii Prefecturii spun că au promisiuni de la Consiliul Judeţean că se vor găsi bani măcar pentru forajele necesare asigurării apei curente.
Aceleaşi constatări, an după an
Aşa cum se întâmpla fix în urmă cu un an, Prefectura Timiş a realizat o serie de acţiuni de controale, cu instituţiile abilitate, pentru a verifica starea în care se află unităţile şcolare, cu două săptămâni înainte de începerea anului şcolar. Şi, tot ca anul trecut, constatările sunt cam aceleaşi. Din cele 621 de şcoli şi grădiniţe din oraş, sunt neautorizate sanitar 31 – zece şcoli şi 21 de grădiniţe. Printre motivele pentru care nu s-au acordat autorizaţii se numără „lipsă apă, apă cu nitraţi-nepotabilă, sală de grădiniţă în şcoală, fără circuite; clădiri uzate, (acoperiş şi exterior), spaţiu la aceeaşi adresă cu locuinţa socială”.
Reprezentanţii Prefecturii susţin că în urma verificărilor efectuate de reprezentanţii comisiei mixte de control „s-a constatat că sunt începute lucrările de reparaţii, igienizare sau dezinfecţie, acestea aflându-se în diferite stadii de realizare”. Conform autorităţilor judeţene de profil, „există, de asemenea unităţi şcolare care nu au obţinut autorizaţia sanitară, dar documentaţia de obţinere a fost depusă la sediul organelor abilitate în vederea intrării în legalitate. Motivele pentru care nu au fost definitivate activităţile specifice începerii anului şcolar sunt în general legate de lipsa fondurilor alocate de ordonatorii de credite, sumele insuficiente pe care şcolile le au la dispoziţie, stadiul precar al unor lucrări începute în trecut şi rămase nefinalizate etc. În majoritatea unităţilor de învăţământ verificate lucrările de igienizare, consolidare şi modernizare sunt în curs de realizare, acestea urmând să fie finalizate până la începerea anului şcolar.”
Constatările echipei de control, la unităţile cu sau fără autorizaţie sanitară, de la oraş sau de la sat vorbesc de la sine. La Colegiul „C.D. Loga”, din Timişoara, s-a consemnat că “la etajul II sunt infiltraţii de la acoperiş şi există şase săli de clasă la demisol improprii, deoarece iluminatul natural este insuficient”. La Liceul Teoretic “N. Lenau” “există folii de plastic şi placaj la ferestrele coridoarelor şi grupurilor sanitare (prin foliile de plastic deteriorate, de la geamuri au pătruns porumbeii care şi-au făcut cuiburi, iar holurile liceului sunt murdare de excremente de păsări)”. În judeţ, la Grădiniţa din Bethausen s-a precizat că spaţiul utilizat e “o clădire separată, veche, deşi reabilitată cu pereţi anvelopaţi, prezintă mucegai şi pereţi cu igrasie masivă, care depăşeşte cu mult soclul celor 2 săli de grupă”. La Grădiniţa din Nevrincea echipa de control a constatat că există un WC în exterior tip latrină, iar sala de grupă este „neigienizată, cu podea veche deteriorată şi o sobă metalică tip şemineu improprie pentru încălzire copii (pericol accidentări prin arsuri la copii)”. La Şcoala Gimnazială şi la Grădiniţa din Bârna imobilul „are grupuri sanitare situate în interiorul clădirii, dar şi o clădire în curte, degradată, cu WC tip latrină, ce necesită refacere completă(se păstrează deoarece există un nr. mare de copii ), iar sala de grupă a grădiniţei are tavan cu infiltraţii de la ploaie”. La Şemlacul Mic lipsa a fost “completă”, cu “acoperiş căzut, pereţi degradaţi, nu este alimentare cu apă şi s-a făcut un referat al directorului de la Şcoala Gătaia pentru închiderea şcolii”.
Promisiuni de la Consiliul Judeţean
Reprezentanţii Prefecturii Timiş spun că, în urma constatărilor, s-a obţinut promisiunea de la Consiliul Judeţean Timiş că se vor găsi fonduri măcar pentru asigurarea apei curente la şcolile care încă nu sunt racordate la reţeaua de apă potabilă. „Legea spune că, în cazul în care şcolile nu au autorizaţia sanitară de funcţionare, ele pot rămâne deschise pe răspunderea directorului şcolii. În problema lipsei apei curente avem promisiunea Consiliului Judeţean că se vor aloca fonduri pentru realizarea de foraje. Din punctul meu de vedere, lipsa apei curente este o problemă mai mare decât WC-ul de tip latrină, în curte”, ne-a declarat subprefectul Zoltan Gheorghe Marossy.
Ultimele comentarii