Omul de afaceri Omar Hayssam a fost condamnat definitiv la 24 de ani şi patru luni în dosarul “Manhattan”. Acest caz al încrengăturii de firme Manhattan implică şi puncte de lucru şi societăţi comerciale din Timiş.
Punct final în dosarul "Manhattan"
După ani buni de judecată, Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 24 de ani şi patru luni în dosarul “Manhattan”, cauză în care era acuzat de înşelăciune şi delapidare prin intermediul unui grup de firme numit “Manhattan”.
Omar Hayssam a fost condamnat în primă instanţă de Tribunalul Bucureşti la 13 ani şi patru luni de închisoare, sporul de pedeapsă fiind cerut de procurorii DIICOT.
Sirianul Omar Hayssam a fost trimis în judecată de DIICOT în octombrie 2012, alături de fratele lui, Mohamad Omar, şi doi parteneri de afaceri, toţi fiind acuzaţi de înşelăciune şi delapidare, prin intermediul grupului de firme “Manhattan”. Mai multe imobile, terenuri şi instalaţii industriale, precum şi peste un milion de euro au fost puse sub sechestru în acest dosar.
Potrivit DIICOT, aceştia au constituit un grup infracţional organizat şi au acţionat premeditat şi planificat în vederea nerestituirii creditelor şi trecerii patrimoniilor firmelor SC Bucovina Mineral Water SA şi SC Rio Soft Drinks în cadrul altor societăţi din Grupul “Manhattan”.
Procurorii susţin că Omar Hayssam şi complicii lui au contractat împrumuturi bancare în numele Bucovina Mineral Water şi Rio Soft Drinks, după care au transferat patrimoniile celor două companii (fabrica de sucuri Rio, din Timişoara, şi fabrica de îmbuteliere ape minerale şi sucuri Bucovina, din Vatra Dornei) către alte societăţi reale sau fantomă din Grupul “Manhattan”. Anchetatorii au calculat prejudiciul produs la 78,4 milioane de lei, pentru infracţiunea de delapidare, respectiv 2.295.698 de lei pentru infracţiunea de evaziune fiscală.
Datorii lăsate “moştenire”
După cum arăta TIMPOLIS încă din anul 2005, în urma fugii din ţară a lui Omar Hayssam, în 30 iunie 2006, au rămas, pe o bună parte din firmele sale, care făceau parte din celebrul consorţiu Manhattan, datorii neplătite către stat, care se ridicau la sume considerabile. Fiscul a iniţiat o campanie susţinută de sechestre şi vânzări de bunuri ale societăţilor sirianului, pentru a recupera, măcar parţial, datoriile neachitate către stat.
În vestul ţării a fost luată în vizor reprezentanţa teritorială a firmei Bucovina Mineral Water şi s-au organizat, încă din 2006, licitaţii pentru vânzarea unor bunuri dintr-un sediu secundar, din Timişoara, al unei alte care făcea parte din grupul de societăţi controlate de Hayssam. Prin vânzarea de maşini de ambalat şi instalaţii de aer comprimat, Fiscul timişean a încercat recuperarea unei părţi din datoria de peste 5,6 milioane de lei acumulată la bugetul de stat. Atunci s-au scos maşini de ambalat cafea boabe, maşini de ambalat seminţe şi zahăr, maşini de lipit pungi. Puţine din aceste bunuri s-au vândut, aşa că mare parte a prejudiciilor şi datoriilor au rămas neacoperite.
De altfel, Fiscul timişean anunţa încă din 2005 scoaterea la licitaţie a unor bunuri sechestrate de la punctul de lucru din Timişoara al firmei Bucovina Mineral Water. Bunurile, mobile si imobile sechestrate de Fisc erau evaluate atunci la peste 400 de milioane de lei vechi. Reprezentantii fostei Direcţii Generale a Finanţelor Publice Timiş ne comunicau că respectivul dosar viza neplata de impozite si taxe către bugetul de stat încă de prin 2003, când datoriile firmei controlate de afaceristul sirian au început să se adune.
Ultimele comentarii