2015, un an nefast pentru monumentele Timişoarei

Vandalizări şi furturi numeroase

Statuie Emanuil UngureanuPrimăria Timişoara a fost nevoită, anul trecut, să aloce sume destul de mari pentru refacerea unor monumente distruse de vandalizări pe domeniul public al oraşului, dar şi de furturi care au beneficiat de mediatizare la nivel  naţional.

 

Vandalii şi „vânătorii” de fier vechi au luat în vizor monumentele timişorene

Nu a prea existat vreo lună anul trecut în care să nu fie efectuate lucrări în regim de urgenţă pentru diverse probleme ivite în legătură cu monumentele publice timişorene, în general cauzate de vandalizări dar şi furturi.

De-a lungul anului, s-a constatat că soclul statuii lui Ioan Monoran, din Piaţa Maria, a fost mâzgălit de persoane necunoscute, la Monumentul Soldatul Eroului Necunoscut, din Parcul Central, s-a constatat că a fost crăpată placa de la baza monumentului, la Monumentul Obelisc Cruce, din Piaţa Traian, s-a furat gărduţul, iar la monumentele Dositej Obradocic, din Parcul Central, de pe Aleea Personalităţilor  şi cel al lui Carol Robert de Anjou, din acelaşi parc, s-a constatat dezlipirea plăcilor metalice, furate de cei care care se ocupă de vânzarea de fier vechi.

În 2015 a fost nevoie de lucrări mai mult sau mai puţin complexe la majoritatea monumentelor din spaţiul public. La Monumentul Ostaşului Român din Parcul Central – au fost efectuate lucrari de reabilitare şi înlocuire a unor plăci de marmură sparte, a pavajului dislocat pe o suprafaţă de aproximativ un metru pătrat, şi la Monumentul „Crucificarea”,din Piaţa Victoriei, dedicat eroilor din Decembrie 1989, lucrarea de artă a fost spălată şi curăţată, a fost refăcută inscripţia cu numele eroilor căzuţi la datorie, Monumentul Ostaşului Sovietic, din Cimitirul Eroilor, a fost reabilitat prin îndreptare şi vopsirea stâlpilor, completarea lanţurilor care împrejmuiesc monumentul, s-a curăţat zona adiacentă, s-a tuns iarba şi s-au plantat flori, de asemenea la Monumentul Eroilor căzuţi în Primul Război Mondial,din Cimitirul Eroilor, s-au repoziţionat crucile care erau înclinate, stâlpii şi lanţurile împrejmuitoare care lipseau, s-a refăcut scrisul de pe placa, s-a reparat postamentul, tunurile îngropate din jurul monumentului au fost revopsite, s-a cosit iarba din jurul monumentului , s-au plantat flori si s-au arborat steaguri.

La Monumentul Închinat Ostaşilor Iugoslavi, din Cimitirul Eroilor, s-au efectuat lucrări de curăţare, tăierea ierbii, îndreptare a crucilor, la Complexul „Memorialul Revoluţiei din Decembrie 1989”, din Cimitirul Eroilor, Capela şi şirul de morminte simbolice au fost reabilitate prin montarea plăcilor lipsă şi rostuirea acestora, s-a spălat interiorul, s-au curăţat pietrele funerare şi aleea.

La statuile lui Carol Kuttel şi Nicolae Boboc, din Parcul Central, s-au lipit plăcile de marmură, furată, iar la busturile ce-i reprezintă pe Anghel Dumbrăveanu şi Pius Brânzeu, ambele amplasate pe Aleea Personalităţilor din Parcul Central, s-au lipit plăcuţele de pe socluri.

Cazul cel mai mediatizat al anului trecut –  furtul a trei busturi, ale lui Victor Babeş, Aurel Cândea şi Emanuil Ungureanu, caz care s-a finalizat cu happy-end, prin recuperarea acestora –, este urmat în acest an de demararea operaţiunii de restaurare pentru cele trei statui, aflate în custodie la SC Drumuri Municipale SA, după încheierea urmăririi penale.

Există, totuşi, după atâtea distrugeri şi vandalizări şi o veste bună, în sensul că se pregăteşte amplasarea unor noi statui ancorate în specificul local, astfel, conform municipalităţii, se fac demersuri pentru realizarea a trei statui ecvestre cu personalităţi istorice marcante care au avut un rol important în dezvoltarea socială, economică şi culturală a oraşului: Eugeniu de Savoya, Iancu de Hunedoara şi Paul Chinezu.

Fără discriminări

Un aspect pozitiv este faptul că monumente care pot fi considerate de o parte a românilor ca fiind controversate, cum e Momentul oraşului sovietic, sau german, la Timişoara nu sunt lăsate de izbelişte, fiind reabilitate periodic.

Istoricul timişorean Vasile Dudaş spune că acestea nu trebuie neglijate, pentru că reprezintă o parte a istoriei noastre, amintind de evenimente care s-au întâmplat şi care trebuie să rămână în memoria colectivă. „Şi noi avem monumente ale ostaşului român în Ungaria sau spaţiul fostei Cehoslovacii, sunt oamenii noştri care şi-au dat viaţa pe teritoriul altor state, iar aceste monumente amintesc de sacrificiul şi de meritul lor în război”, mai spune Vasile Dudaş.

Print Friendly, PDF & Email