20 de şcoli neautorizate sanitar, înainte de începerea anului şcolar

Scoala in renovareCa la începutul fiecărui an şcolar, echipele mixte de control formate din reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, respectiv ai Direcţiei de Sănătate Publică Timiş şi ai Direcţiei Sanitare-Veterinare au făcut inventarul şcolilor cu probleme din punct de vedere al autorizaţiilor sanitare de funcţionare. În judeţ încă mai există şcoli nealimentate cu apă, cu latrina în fundul curţii. Altele au instalat însă pe holuri… automate de cafea.

 

20 de şcoli fără autorizaţie pe 15 septembrie

Conform informaţiilor Inspectoratului Şcolar, din cele 612 unităţi de învăţământ din Timiș, aproximativ 20 vor începe anul şcolar fără să aibă autorizaţie de funcţionare necesară.

“Cele care nu o au acum este greu de crezut că o vor putea obţine până în 15 septembrie. Totuşi, estimăm că la nivelul judeţului nu sunt mai mult de 20 de unităţi care au această problemă. Probleme rămân, din acest punct de vedere, la cele care nu au alimentare cu apă, au latrine în curte şi aşa mai departe, fiind vorba în general de unităţi şcolare din mediul rural, din localităţi oarecum izolate. Cum fondurile nu vin peste noapte, aceste unităţi şcolare vor începe anul şcolar fără autorizaţiile sanitare de funcţionare. În Timişoara mai este problema şcolilor mari, cum este Calderon sau Loga, unde nu se pot obţine autorizaţiile sanitare până nu se finalizează lucrările de renovare”, ne-a declarat Aura Danielescu, inspector şcolar general al judeţului Timiş.

Şcoli precum cele din Brăneşti, Ohaba Lungă sau Băteşti nu au apă curentă sau au toaleta în curte. Altele, precum Colegiul „C. Brediceanu” sau Şcoala Gimnazială nr. 3, din Lugoj, aveau automate de cafea instalate pe hol. Lipsa spaţiilor adecvate pentru depozitarea cornului şi laptelui, mobilier neadecvat, spaţii insalubre, lipsa igienizării, dezinfecţiei sau dezinsecţiei sunt doar câteva dintre neregulile constatate.

Şcolile fără autorizaţie, printre care se află şi licee de prestigiu din Timişoara, unde se desfăşoară lucrări, pot funcţiona şi fără autorizaţie sanitară, pe responsabilitatea unităţilor de învăţământ.

Termene şi angajamente

În anul şcolar 2015 – 2016, în reţeaua şcolară din judeţ sunt 195 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică – 612 şcoli şi aproximativ 95.000 de elevi, de la grădiniţă până la învăţământul postliceal.

Controlul mixt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Direcţiei de Sănătate Publică Timiş şi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş a avut loc în perioada 17 – 21 august. Echipele de control au verificat 19 grădiniţe, 105 şcoli gimnaziale, 50 licee şi opt şcoli de învăţământ special. S-a verificat starea spaţiilor de clasă, asigurarea apei potabile, asigurarea dezinfecţiei şi examenele medicale periodice pentru personalul din blocul alimentar.

Conform reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, s-a dat termen de finalizare a lucrărilor de reparaţii şi igienizare, pentru depunerea şi obţinerea autorizaţiei sanitare, efectuarea unei acţiuni de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, aprovizionarea imediată cu materiale de curăţenie şi dezinsecţie. Cauzele majore ale neautorizării unităţilor de învăţământ sunt lipsa de apă, clădirile uzate şi clădiri care au fost retrocedate vechilor proprietari (în acest caz nu se poate obţine autorizaţie sanitară). În general, unităţile şcolare fără autorizaţie se aflau în mediul rural şi, de obicei, nu în centrul de comună, mai spun oficialii ISJ Timiş.

Print Friendly, PDF & Email