Zeci de şcoli şi grădiniţe neautorizate sanitar – “tradiţie” la începutul anului şcolar

igienizare-scoliCa la fiecare început de an, în urma controalelor mixte ale instituţiilor de profil, se constată că încă sunt zeci de şcoli şi grădiniţe din Timiş pentru care obţinerea autorizaţiei sanitare pare a fi o misiune imposibilă.

 

42 de unităţi fără avizele sanitare necesare

Controlul făcut în această perioadă de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Timiş s relevă că sunt zeci de şcoli şi grădiniţe imposibil de autorizat sanitar.

În Timiş  sunt13 unităţi neautorizate, din care nouă grădiniţe şi patru şcoli, şi 29 de unităţi autorizate şi cu notificare negativă de certificare a conformităţii, din care şase colegii şi licee din Timişoara, o şcoală gimnazială şi două grădiniţe din Timişoara şi 20 de unităţi şcolare şi grădiniţe din mediul rural.

Lipsă apă, apă cu nitraţi, deci nepotabilă, sală fără circuite, clădiri uzate (acoperiş şi exterior), pavement sau mobilier inadecvat sunt doar câteva din motivele pentru care s-a refuzat acordarea autorizaţiei sanitare.

În urma verificărilor efectuate s-a constatat că la majoritatea şcolilor sunt începute lucrările de reparaţii, igienizare sau dezinfecţie, acestea aflându-se în diferite stadii de realizare, însă sunt şi desule excepţii. “Motivele pentru care nu au fost definitivate activităţile specifice începerii anului şcolar sunt în general legate de lipsa fondurilor alocate de coordonatorii de credite, sumele insuficiente pe care şcolile le au la dispoziţie, stadiul precar al unor lucrări începute în trecut şi rămase nefinalizate”, se menţionează în raportul de control.

“În majoritatea cazurilor, atunci când nu se poate obţine o autorizaţie sanitară, vina este a autorităţilor locale. Nu poate directorul şcolii să introducă apă curentă în şcoală, sau să  realizeze reţeaua de canalizare”, este de părere Virgil Popescu, liderul timişean de sindicat al Sindicatului “Spiru Haret”, al cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar.

 

Cinci cantine, imposibil de controlat

În paralel, au fost verificate şi unităţile de învăţământ care au în dotare cantine funcţionale, fiind efectuate 52 de controale în urma cărora a rezultat că în 18 astfel de unităţi efectuează lucrări de modernizare şi igienizare, 23 de unităţi corespund din punct de vedere structural şi funcţional, o unitate are contract cu o firma de catering, cinci unităţi şi-au încetat definitiv activitatea, iar cinci unităţi nu au putut fi verificate, la momentul controlului neputând fi contactată nicio persoana responsabilă.

În ceea ce priveşte examenele medicale ale cadrelor didactice şi ale personalului de îngrijire, s-a constatat că în majoritatea şcolilor controlate nu s-a putut face dovada efectuării examenelor medicale la angajare şi periodice, nefiind prezent personalul abilitat să prezinte aceste evidenţe. “Din situaţiile anterioare rezultă că majoritatea personalului a efectuat aceste examinări pentru anul şcolar 2015-2016, urmând ca la începerea anului şcolar 2016-2017 să-şi efectueze aceste recontroale medicale, conform legislaţiei privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor”, se mai arată în raportul DSP Timiş.

Print Friendly, PDF & Email