1.500 de iubitori ai muzicii vechi au luat parte la evenimentele prilejuite de festivalul Musica Ricercata Op.6 – Lux Timisiensis, desfășurat la Timişoara în perioada 16-30 noiembrie, anuţă Filarmonica Banatul.
Seria evenimentelor a cuprins trei concerte extraordinare ale unor ansambluri de renume internațional, două recitaluri, un workshop de vioară barocă susținut de Elicia Silverstein, dar și un workshop de transcriere a manuscriselor muzicale, desfășurat pe parcursul a trei zile, sub coordonarea maestrului Gabriel Bebeşelea, directorul artistic al festivalului.
Concertul extraordinar de deschidere din 16 noiembrie i-a adus pe scena Sălii Capitol pe membrii Ansamblului Musica Ricercata, condus de la pupitrul dirijoral de maestrul Gabriel Bebeșelea, și pe contratenorul Valer Sabadus.
În 18 și 19 noiembrie, au urcat pe scenă doi virtuozi ai muzicii vechi, din nou violonista Elicia Silverstein, care cântă la patru viori, și clavecinistul și organistul Marco Mencoboni. Cei doi au interpretat în cadrul celor două recitaluri susținute la Biserica „Sfânta Ecaterina” și la Biserica Piaristă Integrala sonatelor Rozariului, de Heinrich Biber.
În cadrul festivalului membrii Ansamblului Derya Turkan au pus în valoare creția lui Dimitrie Cantemir, una dintre personalitățile care au lăsat o puternică amprentă asupra muzicii turcești, în sala „Mihai Perian” a Liceului de Artă „Ion Vidu” Timișoara.
În cadrul festivalului, Radu Vancu, poet, prozator, eseist și traducător, a avut o discuție cu publicul pe tema Bufnițele și Luminile Timișoarei, despre influența Iluminismului asupra creatorilor literari din Timișoara și din regiune.
De asemenea, maestrul Gabriel Bebeșelea a împărtășit cu participanții la workshop-ul de transcriere a manuscriselor muzicale din experiența cercetărilor sale. Timp de trei zile, cei înscriși la workshop au aflat o mulțime de lucruri interesante despre manuscrisele unor compozitori și despre felul în care au fost transpuse în partiturile pe care le știm astăzi.
A urmat, în 26 noiembrie, concertul extraordinar al Academy of Ancien Music, ansamblu care a fost prezent la Timișoara în stagiunea în care aniversează 50 de ani de la înființare. Muzica artiștilor a răsunat în Domul Romano-Catolic, iar interpretarea artiștilor conduși de Laurence Cummings a fost răsplătită cu aplauze timp de câteva minute.
Concertul extraordinar de închidere al Musica Ricercata Op.6 – Lux Timisiensis, desfășurat cu casa închisă, tot la Domul Romano-Catolic din Piața Unirii, a fost cel al Ansamblului Le Concert Spirituel, avându-l ca dirijor pe Herve Niquet. Cu tema Mozart în Salzburg, evenimentul a ridicat, la final, publicul în picioare, primind aplauze furtunoase minute în șir.
Organizatorul festivalului este Filarmonica Banatul Timișoara, printr-un program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara.
Ultimele comentarii