Phoenix şi Pro Musica, în concert la Timişoara

Vor fi trei zile de muzică rock, în Piaţa Victoriei

Concert Phoenix TimisoaraPrimăria Municipiului Timişoara şi Casa de Cultură a Municipiului Timişoara organizează, în Piaţa Victoriei, prima ediţie a festivalului Timişoara Rock Festival.

 

În cele trei zile de festival, 30 şi 31 octombrie şi 1 noiembrie, vor concerta trupe timişorene, dar şi invitaţi surpriză din ţară şi din Republica Moldova.

Reprezetanţii Primăriei Timişoara îşi motivează implicarea în acest proiect prin faptul că este nevoie de un festival rock de anvergură, promovat şi susţinut de Municipalitate, care să aibă continuitate în Timişoara, oraşul care a dat nume celebre muzicii rock din România. „Cred ca este timpul să avem în Timişoara şi un festival de rock. Merităm un astfel de festival. Este un gen care ştim bine că se bucură de foarte mare apreciere şi trăire în rândul foarte multor persoane tinere şi de orice vârstă”, spune primarul Nicolae Robu.

 

Vineri, 30 octombrie, de la ora 19:

The Different Class aduc în prim plan un rock ce conţine influenţe din diverse genuri, precum blues/funk/stoner rock/psychedelic, un melanj pe care ei îl numesc Groove Rock.

Timişorenii de la Implant pentru Refuz, prima trupă românească de hard-core şi unul din numele fondatoare a ceea ce s-ar putea numi valul de reactivitate inteligentă şi creativă al muzicii românesti, au lansat anul acesta cel de-al şaptelea album, Cartography, de o mare complexitate muzicală şi lirică, cu o abordare  pur occidentală, adaptată la un mesaj social contemporan al României prezente. Avându-i în componenţă pe Octavian Horvath – voce, Valentin Popescu – chitară, Răzvan Nicov – chitară, Czifrak Ştefan – bas, Alexandru Hera – tobe, Implant pentru Refuz   de 20 de ani pe scena alternativă românească

Pro Musica, una din trupele de legendă ale Timişoarei, a revenit pe scenă după 21 de ani, într-un concert aniversar care a avut loc în 5 octombrie 2014, la Sala Capitol, bucurându-se de un mare succes în rândul publicului de toate vârstele. Anul acesta, în luna mai, au lansat în cadrul unui concert, în curtea Penitenciarului Popa Şapcă, dublul DVD 41 – Live in Timişoara. Pasărea Rock este un proiect nou şi vechi, deopotrivă. Un proiect nou, lansat pe piaţa muzicală din România, în martie anul acesta, dar şi de şcoală veche, cu membri fondatori care nu mai au nevoie de nicio introducere: Mircea Baniciu, Josef Kappl şi Ovidiu Lipan Ţăndărică. Ajunşi la vârsta maturităţii artistice, fiecare dintre cei trei au înţelepciunea de a nu se rupe de trecut, ci de a căuta în experienţa comună a tinereţii puterea şi forţa de a duce mai departe o poveste care a făcut legendă, povestea trupei care i-a consacrat.

 

Sâmbătă, 31 octombrie, de la ora 19:

Concertul de sâmbătă începe cu trupa Mere, care se descriu “un amalgam de energie rock pură presărată cu cea mai delicioasă glazură de pop, atât de bine gătită încât nici nu vei realiza ce deguşti. Trebuie doar să te laşi purtat într-un tărâm psiheldelic al sentimentelor nedesluşite, dar şi al expresiei neînfrânate”.

Trupa Sanctuar, care abordează genul rock-metalul, a lansat până în prezent două albume: Fiinţe alese şi 30 de vieţi şi se pregătesc de lansarea celui de-al treilea.

The Weekend Band, înfiinţată acum şase ani, a lansat anul acesta trei piese proprii şi lucrează la albumul de debut.

Sonatic, un proiect muzical cu bazele în Timişoara, a pornit la drum în 2007. În 28 noiembrie 2014, Sonatic a lansat albumul de debut Sunt, un material care conţine nouă compoziţii originale cu influenţe diverse, desemnat Best Romanian Rock Album 2014, în cadrul Maximum Rock Awards 2014.

Zdob şi Zdub este o trupă care, de la mijlocul anilor nouăzeci, combină hardcore-ul şi folclorul românesc/moldovenesc într-un mod unic şi elegant, oferind un show live spectaculos. Cu un mix de hip-hop, drum'n'bass, jungle, punk, etno-rock, sonorităţile lor devin un crossover muzical original, unde se întâlnesc intensitatea urbană şi spiritul rural.

 

Duminică, 1 noiembrie, de la ora 19:

A.L.L. Friends Band, o trupă tânără, care este formată din cinci elevi, dintre care trei colegi de clasa la Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau” din Timişoara, va deschide şirul de concerte de duminică. Toţi au vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani. Cântă împreună din anul 2010, au avut numeroase concerte şi participări la festivaluri din România, au mai cântat în Serbia şi în Ungaria. Au câştigat premiul special la concursul Battle of the Band şi alte premii la diverse concursuri din Timişoara şi din Reşita.

Festivalul de rock de la Timişoara va fi încheiat de Phoenix, una dintre primele trupe de muzică rock din România, care a demonstrat şi demonstrează în continuare că este un reper important în existenţa şi spiritul oraşului. Înfiinţată în 1962 sub titulatura “Sfinţii”, Phoenix a hrănit spiritual generaţii de români şi a lansat mari muzicieni şi piese nemuritoare. Vest Phoenix Cover este un proiect muzical apărut în Timişoara în 2014, un proiect care sprijină tinerele talente muzicale timişorene care activează în domeniul rock şi folk, repertoriul fiind alcătuit din cover-uri ale trupei Phoenix şi piese rock româneşti şi străine. 

Print Friendly, PDF & Email