Grupul consilierilor judeţeni şi municipali ai PSD-PC, cei ai PPDD şi ai PNŢCD încearcă formarea unei noi majorităţi şi, în plus, înlocuirea din funcţii, înaintea finalizării mandatului a doi liberali, care ocupă acum funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş şi, respectiv, viceprimar al Timişoarei. În plus, pentru funcţia de viceprimar este propus un ţărănist despre care unele voci afirmeă că ar fi colaborator al Vocii Rusiei. Liderul PNL Timiş, care este şi primar al Timişoarei, acuză că motivul real al acestor schimbări este refuzul său de a face jocurile politico-financiare ale unor membri din PSD şi ale unor sponsori ai acestora.
Grupul consilierilor judeţeni şi municipali ai PSD-PC, cei ai PPDD şi consilierii municipali Bogdan Herzog, Flavius Boncea şi Elena Wolf au semnat, zilele trecute, aşa-numitul „Protocol de colaborare administrativă şi politică în judeţul Timiş şi municipiul Timişoara”. Care, susţin semnatarii, era necesar „date fiind evenimentele politice petrecute în ultimele zile la nivel naţional, precum şi cele la nivel local, în vederea preîntâmpinării unui blocaj administrativ judeţean şi local”.
Aceştia mai spun că cei 20 de reprezentanţi ai PSD-PC-PPDD din cadrul Consiliului Judeţean Timiş se angajează ca, până la terminarea mandatului în 2016, să îi susţină pentru funcţiile de vicepreşedinţi ai CJ Timiş pe social-democratul Călin Dobra şi pe reprezentantul PPDD Florian Zanfir – care ar urma să-i ia locul liberalului Marian Vasile. Iar cei 15 reprezentanţi ai PSD-PC-PPDD-UpT din cadrul Consiliului Local Timişoara, să îi susţină pentru funcţiile de viceprimari ai Municipiului Timişoara pe social-democratul Traian Stoia şi pe ţărănistul Bogdan Herzog – care ar urma să-l înlocuiască pe liberalul Dan Diaconu.
PNŢCD ar putea exclude doi consilieri
PNŢCD Timiş anunţă că a luat în calcul excluderea din partid a celor doi consilieri, Flavius Boncea şi Bogdan Herzog – ceea ce ar atrage şi pierderea calităţii lor de consilier local. Ei urmează, însă, să se întâlnească cu liderul PNŢCD Timiş, Valentin Moldovan, înaintea şedinţei extraordinare a Consiliului Local. Acesta a declarat, miercuri, că cei doi au semnat în nume propriu şi în numele partidului protocolul şi că „orice e posibil după această discuţie. Oricum, oricând pot fi excluşi. Există mai multe motive şi ei ştiu asta”.
Preşedintele PNŢCD Timişoara, Ciprian Mihok, afirma şi el, marţi, că „Flavius Boncea şi Bogdan Herzog nu recunosc partidul, la fel cum nu recunosc justiţia română. Ce poţi să discuţi cu astfel de oameni? O să luăm o decizie în privinţa lor cât mai curând”.
În plus, în privinţa lui Bogdan Herzog mai există o problemă care ridică semne de întrebare. Unele canale media îl acuză că este „agent de influenţă al lui Putin şi colaborator la Vocea Rusiei”. Pe site-ul Vocii Rusiei au apărut, în ultima vreme, mai multe articole semnate Bogdan Radu Herzog. În cursul zilei de miercuri am încercat de câteva ori să-l contactăm telefonic, însă, acesta nu a răspuns.
Nicolae Robu avertizează: „Să nu-şi închipuie cineva că o nouă majoritate îmi va impune mie lucruri incorecte”
Cu o zi înainte de parafarea acestui acord, primarul liberal al Timişoarei, Nicolae Robu, aflat la Singapore, la o conferinţă a primarilor de oraşe de prim rang, declara că a fost informat că PSD încearcă din răsputeri să creeze noi majorităţi în Consiliul Local Timişoara şi în Consiliul Judeţean Timiş, scoţând „la mezat” funcţiile de viceprimar, respectiv vicepreşedinte deţinute acum de liberalii Dan Diaconu, respectiv Marian Vasile.
Motivul acestor schimbări, dă de înţeles Nicolae Robu, este faptul că el personal, în calitate de edil, a refuzat să facă jocurile politico-financiare ale unora din PSD şi ale sponsorilor acestora: „Ştiu că sunt incomod prin corectitudinea mea, prin intransigenţa mea, ştiu că există mari suferinţe la unii că nu mai pot căpuşa societăţile Primăriei, că nu mai pot influenţa licitaţiile, că nu mai pot pune mâna pe terenuri, pe clădiri”. Edilul Timişoarei mai spune că, pentru PSD şi pentru clientela sa „vorbesc doar generic, fără a face nominalizări”, este de neconceput, spre exemplu, „să nu poată cumpăra o clădire care costă peste 720.000 de euro cu 100.000 de euro, să nu poată lua pe gratis de la stat, terenuri de zeci şi chiar sute de milioane de euro, prin HG 834, după ce-au luat zeci şi zeci de clădiri, să nu poată obţine lucrări prin trucarea licitaţiilor, aşa cum au fost obişnuiti, să nu poată promova oameni incompetenţi şi de proastă factură sub replica «ce dacă-s proşti şi/sau hoţi, sunt proştii, respectiv hoţii noştri”.
Primarul Nicolae Robu atrăgea atenţia şi PSD, şi consilierilor tentaţi să se lase ademeniţi de PSD că acapararea de către ei a funcţiei de viceprimar ar conduce la pierderea totală a încrederii sale în ei şi, prin urmare, „la luarea, imediată, de către mine – în interesul public! – a tuturor atribuţiilor semnificative ale viceprimarilor – ambilor! –, precum şi a dreptului lor la semnatură pe tot ce e important”.
În plus mai avertiza edilul liberal al Timişoarei, „să nu-şi închipuie cineva că o nouă majoritate îmi va impune mie lucruri incorecte! La orice tentativă de incorectitudine, Procuratura, Poliţia, DNA-ul etc. vor fi sesizate prompt chiar de către mine, cu plângere penală la nivel individual pentru votanţtii de incorectitudini!”.
În finalul mesajului pe care Nicolae Robu l-a transmis, marţi, din Singapore, mesaj care a fost postat şi pe profilul său de Facebook, le transmitea consilierilor PNŢCD şi PPDD că au de optat între „o posibilă victorie de moment – extrem de sterilă, însă – şi o construcţie solidă şi fertilă, una aducătoare cu sine şi a mult doritei clarificări şi coagulări ideologice, măcar acum, în al 25-lea an de la Revoluţie (m-am adresat şi PPDD-lui pentru că eu consider că ce a mai rămas din PPDD reprezintă aripa sa de dreapta, stanga fiind deja de mult absorbită de PSD).”
În privinţa social-democraţilor, Nicolae Robu a admis că alături de PSD „nu ne-a ieşit bine nici PNL-ului, nici PDL-ului, nici PPDD-ului devenit decimat şi, judecând lucrurile mai profund, nici PNŢCD-ului”, întrebându-se retoric: „Nu ne-a ajuns?!”
Primarul devoalează numele artizanilor „blitzkrieg”-ului
Semnalul nu a avut, însă, nicio importanţă pentru consilierii vizaţi. Care au cerut convocarea Consiliului Local Timişoara, în şedinţă extraordinară, pentru data de 6 iunie, pentru schimbarea viceprimarului liberal Dan Diaconu cu ţărănistul Bogdan Herzog.
Nicolae Robu a anunţat că regretă poziţia consilierilor PNŢCD Flavius Boncea şi Bogdan Herzog care au optat pentru „un promis ciolan pe care eu îl voi transforma, însă, într-un un biet oscior, să se alieze, total anacronic, cu stânga, la solicitarea celui care a distrus respectabilul partid istoric PNŢCD şi a ţinut Timişoara pe loc timp de 16 ani, Gheorghe Ciuhandu”, lăsând-o pradă clanurilor imobiliare ţigăneşti „şi altor jegmănitori”.
Nicolae Robu acuză că artizanii acestei noi majorităţi sunt preşedintele PSD Timiş şi liderul administraţiei judeţene, Titu Bojin, deputatul PSD Sorin Grindeanu, fostul primar ţărănist Gheorghe Ciuhandu, „probabil speriat de PSD pentru neregulile comise cât a fost primar”, şi „celebrii fraţi Cristescu, neîmpăcaţi că n-au nicio putere asupra Primăriei Timişoarei, cu mine, ca primar”.
În aceeaşi zi, 6 iunie, a fost convocat, în şedinţă extraordinară, şi CJ Timiş, unde se va vota schimbarea vicepreşedintelui Marian Vasile.
Mişcarea Populară Timiş cere încetarea trocurilor mărunte, făcute în spatele cortinei
Partidul Mişcarea Populară Timiş apreciază că alianţa formată în jurul PSD, „învăluită în meschinării şi jocuri de culise”, este periculoasă şi pentru judeţ, şi pentru Timişoara, fiind văzută ca o „struţo-cămilă formată contrar tuturor principiilor de natură politică, doar pentru a gâdila orgoliile incomensurabile ale unor lideri politici efemeri”.
„Domnul Titu Bojin, preşedintele PSD Timiş, a aşteptat ca fostul său aliat, domnul primar Nicolae Robu, să plece în vizita anunţată pentru a face un troc politic. (…) Nevoile administrative, sociale şi financiare ale comunităţii noastre sunt, practic, invizibile în ochii acestor oameni care, parcă s-ar fi întâlnit la birtul din sat să pună ţara la cale”, acuză Radu Lambrino, preşedintele PMP Timiş, declarându-se speriat de lipsa de responsabilitate şi modul neprofesionist în care s-au desfăşurat lucrurile. Acesta mai spune că astfel de decizii se iau, într-o societate civilizată, guvernată responsabil şi corect, în urma unor negocieri politice transparente, cu consultarea tuturor părţilor implicate, pentru a evita blocajul unor proiecte de interes maxim pentru comunitate. PMP Timiş solicită factorilor de decizie să îşi asume continuitatea proiectelor, „demarate încă de dinainte ca ei să existe în peisajul administraţiei locale”, şi să înceteze aceste trocuri mărunte, „făcute în spatele cortinei”, pentru a nu genera o adevărată criză politică la nivelul întregului judeţ.
Primarul Nicolae Robu dă, însă, asigurări că, indiferent ce se va întampla vineri, 6 iunie, în Consiliul Local, cele peste 100 de proiecte ale Timişoarei, aflate în derulare, vor continua. În plus, declară că va demara şi alte lucrări mari pentru oraş, în privinţa cărora proiectele sunt la ora actuală în lucru: construcţia de parcări supraterane, construcţia de noi poduri peste Bega, construcţia de noi subpasaje – cel din Piaţa Victoriei şi Solventul şi lărgirea de subpasaje existente – Jiul şi Popa Şapcă.
Nicolae Robu mai spune că, în privinţa Municipalităţii capacitatea de a implementa proiecte în practică este reflectată de faptul că s-a reuşit punerea în operă a 24 de proiecte pe fonduri europene din 24, „caz singular în România”, în comparaţie cu CJ Timiş care, „din trei proiecte avute, implementează doar unul, la două renunţând prin ieşirea din termene fără ca măcar să le înceapă”. În plus, declară edilul, alte opt proiecte cu finanţare europeană vor intra, iar altele au intrat deja în implementare, acestea vizând anveloparea a aproape 100 de blocuri şi reabilitarea Liceelor „C.D. Loga”, „N. Lenau” şi „J.L. Calderon”.
Ultimele comentarii