O grevă de avertisment este anunțată pentru luni dimineața în întreg sistemul sanitar. Reprezentanții salariaților din Sănătate vor să tragă un semnal de alarmă cu privire la situația gravă din sistemul sanitar, determinată de neonorarea de către oficialii din Sănătate a promisiunilor asumate de-a lungul timpului. De cealaltă parte, ministrul Sănătății rămâne aproape impasibil, catalogând posibila implicare a medicilor drept ilegală și invocând jurământul lui Hipocrate ca argument pentru a-și susține convingerea potrivit căreia medicii vor fi în afara oricărui protest…
Set de promisiuni rămase neîndeplinite, negocieri eșuate
Reprezentanții Federației Sanitas au anunțat pentru luni dimineața organizarea unei greve de avertisment, care se va desfășura între orele 8 și 10, timp în care policlinicile vor fi închise și vor fi asigurate doar aproximativ o treime din solicitările de servicii, cu precădere urgențele.
Măsura, anunțată în cursul zilei de sâmbătă, premerge organizarea unei greve generale pe termen nelimitat, începând cu data de 28 noiembrie. Reprezentanții Federației Sanitas au decis să recurgă la această măsură disperată de protest ca urmare a eșuării, sâmbătă dimineață, a unei noi runde de negocieri desfășurate la sediul Ministerului Sănătății.
În cadrul negocierilor, s-a discutat, printre altele, despre acordarea a 6% din PIB pentru Sănătate, negocierea și semnarea unui contract colectiv de muncă, în condițiile în care nu s-a mai negociat un contract colectiv de muncă pentru profesioniștii din sistemul sanitar de cinci ani încoace. S-a solicitat, de asemenea, deblocarea unor posturi în sistem și posibilitatea de acordare a plăților pentru personalul medical care lucrează sâmbăta și duminica. În plus, i-a mai fost cerută ministrului Sănătății crearea unui cadru legislativ care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, a unei legi a salarizării specifice sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor din Sănătate de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură care ar putea afecta funcţionarea sistemului de sănătate.
Potrivit prim-vicepreşedintelui Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, citat de Mediafax, la finalul negocierilor, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a promis că, în cursul după-amiezei de luni, va avea loc prima întâlnire cu reprezentanții tuturor confederaţiilor sindicale şi patronale, vizând declanşarea efectivă a negocierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector. Totodată, ministrul Nicolăescu ar fi asumat, la nivel de promisiune, promovarea în Guvern a unui memorandum pentru deblocarea unor posturi în sistemul sanitar, cu referire la aproximativ 1.200 de posturi pentru personalul medical, precum și inițierea unui amendament la articolul 9 din O.U.G 103/2013, care să îngăduie retribuirea personalului sanitar pentru munca depusă sâmbăta şi duminica. Memorandumul vizând deblocarea posturilor din sistem ar urma să se ia în discuție, potrivit promisiunilor ministrului Sănătății, în cadrul proximei ședințe de Guvern, după ce se va obține acordul de principiu din partea miniștrilor de Finanțe și pentru Buget.
Referitor la retribuirea personalului pentru munca prestată în zilele nelucrătoare, în prevederile actuale este specificat faptul că „în anul 2014, munca suplimentară efectuată peste durata normala a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunător”.
Reprezentanții Federației Sanitas au înștiințat că greva de avertisment intervine în contextul în care niciuna dintre promisiunile asumate de ministrul Nicolăescu nu a fost îndeplinită până în prezent, amenințând în context că se poate ajunge până la declanșarea grevei generale pe termen nelimitat și că se va solicita demisia ministrului Sănătății, pentru tergiversarea ducerii la îndeplinire a promisiunilor asumate.
Marius Sepi, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, a mai anunțat că mișcarea de protest este susținută și de organizațiile profesionale ale medicilor și a arătat că angajații din sistem sunt dispuși la orice negociere care poate conduce la soluționarea problemelor cu care se confruntă angajații sin sistemul sanitar.
Ministrul Nicolăescu: „Greva e ilegală”
De cealaltă parte, ministrul Eugen Nicolăescu a catalogat anunțata grevă generală din 28 noiembrie drept ilegitimă și a declarat că una dintre măsurile posibile în cazul în care se va ajunge la această situație este sesizarea instanțelor, care să constate ilegitimitatea demersului. Mai mult decât atât, ministrul a opinat că medicii vor fi la serviciu și a anunțat că sindicatele reprezentantive ale medicilor n-au deschis niciun conflict de muncă cu Ministerul Sănătăţii: „Medicii sunt în slujba pacienţilor, e jurământul pe care l-au făcut, să apere viaţa oamenilor. Deci eu cred că medicii vor fi la serviciu, probabil că vor fi şi cazuri izolate în care unii dintre ei vor participa probabil la această grevă”.
Referitor la modalitățile de sancționare a medicilor care se vor alătura protestului anunțat pentru luni dimineața, ministrul a precizat că „până la urmă într-o ţară democratică, prima condiţie este respectarea legii” și a apreciat că „managerii de spital care vor constata că au probleme vor trebui să ia măsuri”.
Mai ponderat în declarații pe acest subiect s-a dovedit un alt oficial din Sănătate, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, care a declarat în cursul săptămânii trecute că oar instanţa poate decide dacă greva este legală sau ilegală, precizând că angajaţii din sistemul sanitar vor respecta decizia. În plus, Vasile Astărăstoae a declarat că greva este expresia nemulţumirii unor oameni care ne-au votat pe noi să-i reprezentă și că, dacă nemulțumirilor oamenilor nu li se va răspunde cu soluții concrete, se poate ajunge și la situații care, evitând recurgerea la organizarea unei greve, să perturbe funcționarea sistemului sanitar. Stărăstoae a exemplificat cu posibilitatea ca angajații din sistem să își ia liber toţi odată sau cu posibilitatea ca medicii să facă doar gărzile la care sunt obligați prin lege.
Ultimele comentarii