Asociația Biserici Înlemnite alături de Asociația My Banat și comunitatea locală din Povergina au organizat sâmbătă, 20 iulie, a doua ediție a Zilelor patrimoniului, eveniment menit să-i strângă în jurul Bisericii de lemn arse pe localnici și pe invitații acestora, ca formă de revitalizare a tradițiilor și poveștilor locului, transmit organizatorii.
În curtea lăcașului de cult, cei prezenți au avut parte de o sărbătoare culinară în care fiecare preparat a fost pregătit de localnici, după rețete vechi păstrate în familie, promovând astfel o parte dintr-un alt patrimoniu local valoros, cel reprezentat de gastronomie. De la supe cu legume de vară până la prăjituri ce au readus în discuție amintiri legate de copilăria localnicilor, meniul a încântat atât invitații, cât și localnicii.
Într-o întâlnire coordonată de prof. Dumitru Tomoni, localnic și promotor al satului, s-a discutat despre istoria Bisericii de lemn și poveștile locului, despre întâmplări și oameni dar, mai ales, despre ce își doresc aceștia pe viitor.
Evenimentul este parte din proiectul Școala de conservare a patrimoniului cultural din lemn – atelierul meșteșugurilor tradiționale 2024 organizat de Asociația Biserici Înlemnite cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România și The King`s Foundation.
Cinci ateliere cu invitați din diferite colțuri ale pământului au ca scop reconstrucția bisericii arse: atelierul de dulgherie tradițională, atelierul de tâmplărie, atelierul de reinterpretare a arhitecturii tradiționale, atelierul de tencuieli tradiționale de pământ și atelierul de fierărie.
Ultimele comentarii