Universitatea de Vest din Timişoara a găzduit luni, 9 octombrie, „RO European Universities”, reuniunea instituţiilor de învăţământ superior din România membre ale unor alianţe de universităţi europene, în prezenţa ministrului Educaţiei, Ligia Deca, a reprezentanţilor Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, precum şi ai instituţiilor centrale relevante din învăţământul superior românesc: Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale- Erasmus, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltarii si Inovarii, Centrul Naţional pentru Recunoaşterea şi Echivalarea Diplomelor).
Printr-un demers ambițios ce urmărește creșterea atractivității și competitivității spațiului european al învățământului superior, Comisia Europeană susţine 50 de astfel de alianţe. În cadrul acestora, activează cele 17 universităţi din România: Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea din Petroşani, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica din Timişoara, Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Transilvania din Braşov.
Ideea lansată în urmă cu trei ani de către rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, de a crea o reţea de instituţii de învăţământ superior din România membre ale alianţelor de universităţi europene, „RO European Universities”, este una vizionară şi unică în Europa din punctul de vedere al constituirii şi al modului de lucru, transmit reprezentanţii UVT.
Timp de aproape trei ani, reţeaua a funcţionat cu grupuri de lucru dedicate temelor comune, cu experţi desemnaţi de fiecare universitate membră şi cu experţi din partea instituţiilor centrale naţionale relevante pentru învăţământul superior. Aceasta are ca obiective principale colaborarea pentru a identifica soluţii la provocările comune la care răspund universităţile din România ce iau parte la iniţiativa „Universităţi europene” şi contribuţia la dezvoltarea sistemului naţional de învăţământ superior dezvoltând oportunităţile oferite participanților la această iniţiativă.
„Membrii «RO European Universities» își asumă, deci, scopul de a colabora şi de a contribui. Însăşi esenţa alianţelor de universităţi europene o reprezintă colaborarea internaţională dusă la un nivel nemaiîntâlnit până în prezent. Unul în care, de exemplu, studenţii UVT pot merge cu cardul de student european UNITA, adică al alianţei din care facem parte, la Universitatea din Torino, Italia, şi pot utiliza biblioteca sau orice alte facilităţi educaţionale de acolo, ori se pot înscrie la un program de studii cu diplomă comună europeană oferită de UVT şi Universitatea din Zaragoza din Spania, în domenii ale viitorului precum Economia Circulară sau Energiile Regenerabile”, transmit oficialii UVT.
Relevanţa colaborării în cadrul „RO European Universities” este cu atât mai mare acum – subliniază aceştia – cu cât în prezent 59% dintre studenţii din România sunt, prin studiul la o universitate membră, afiliaţi la o astfel de alianţă. „Acest lucru le deschide o lume de oportunităţi de dezvoltare personală şi profesională, privind parcursul universitar şi oportunităţile de carieră. De altfel, am iniţiat această reţea împreună cu ANOSR ca partener principal şi ne bucură implicarea lor. Procentul amintit este semnificativ şi fiindcă ne responsabilizează nu doar în raport cu comunităţile noastre, ale fiecărei universităţi aflate azi la Timişoara, ci în raport cu întregul sistem de învăţământ superior din România. Practic, observăm că aproape 40% din universităţile publice din România sunt implicate în creionarea viitorului educaţiei din Europa. Faptul că putem contribui la schimbările sistemice necesare nu doar în Europa, ci şi în ţară, subliniază rolul nostru de actori-cheie în transformarea spațiului educației. Prezenţa la Timişoara nu doar a tuturor universităţilor ce iau parte la aceste alianţe, ci şi a tuturor actorilor interesaţi din domeniul învăţământului superior din România ne arată că nu am greşit când am gândit că o astfel de reţea poate adăuga valoare întregului sistem de educaţie”, declară rectorul UVT, Marilen Pirtea.
Acesta menţionează că, după cum s-a dovedit deja, „RO European Universities” este o reţea de universităţi care îşi doresc să îşi îndeplinească rolul cu care au fost mandatate de Comisia Europeană, anume acela de a creiona viitorul Educaţiei, atât la nivel european, cât şi la nivel naţional, pentru toţi, în mod colaborativ.
Evenimentul găzduit de UVT, la care a fost prezentă şi Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România ,a reunit peste 40 de reprezentanţi ai instituţiilor participante şi a constat într-o masă rotundă pe tema oportunităţilor şi provocărilor iniţiativei „Universităţi europene” pentru sistemul de învăţământ din România şi trei workshopuri pe teme specifice. În cadrul acestuia, s-a discutat, între altele, despre aprofundarea colaborării dintre cele 17 universităţi, dar şi între acestea şi ministerele sau instituţiile relevante pentru activităţile lor, trasându-se planul de lucru pentru anul universitar ce tocmai a început. De asemenea, au fost abordate temele importante care vizează inovarea în sistemul de învăţământ superior din România şi în raport cu care aceste universităţi deja lucrează şi vor continua să lucreze în anii următori cu susţinerea Comisiei Europene: finanţarea, politicile de cercetare, mobilitatea studenţilor şi a personalului, diploma europeană, microcertificările.
Ultimele comentarii