Dezvoltarea rețelei de universități europene, dezbătută de rectorii din reţeaua RO European Universities cu premierul Nicolae Ciucă

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, ieri, la Palatul Victoria, cu rectorii din rețeaua RO European Universities. Întrunirea a fost organizată de consilierul onorific al prim-ministrului pentru sprijinirea participării universităților românești la programele și inițiativele dezvoltate în Spațiul European al Educației și în Spațiul European al Cercetării, Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, instituția care exercită coordonarea RO European Universities.

 

A fost analizată tema redefinirii spațiului european din perspectiva învățământului superior bazat pe cooperare, pe punerea în comun a resurselor umane și infrastructurii, pe incluziune și mobilitate.

Subiectele aduse în discuţie de participanți au vizat, printre altele, rolul și implicarea active ale universităților românești în alianțele din care fac parte, dar și asumarea unor inițiative care să ducă la crearea unui cadru legislativ modern în domeniile educației și cercetării. A fost punctată importanța mobilităților studenților, a cadrelor didactice și a cercetătorilor și crearea unor sisteme simple și eficiente pentru recunoașterea perioadelor de studii și a activităților desfășurate inclusiv sub forma micro certificărilor. În plus, a fost dezbătut și subiectul creării entităților legale aferente alianțelor universitare europene, instrument care va ușura acordarea diplomelor comune și integrarea acestui concept în cultura academică europeană.

Integrarea universităților din România în alianțe de universități europene este un proces care se realizează treptat, iar premierul Nicolae Ciucă a subliniat că va sprijini universitățile românești membre ale alianțelor în procesul de consolidare a statutului lor. ,,Pentru învățământul românesc, adaptarea la piață este esențială și, în mod cert, investițiile din zona de cercetare și inovare sunt cele care pot aduce valoare adăugată. Iar asta se poate face cel mai bine în instituțiile de învățământ. Vă pot spune că aveți tot sprijinul meu și vă încurajez să îi determinați și pe ceilalți să se implice în demers.”

România are în prezent zece universități care fac parte din alianțe europene, iar în viitorul apropiat și alte universități românești vor fi incluse ca parteneri cu drepturi depline. Cele zece universități reprezintă peste 160.000 de studenți, din totalul de peste 450.000 de studenți înmatriculați la universitățile de stat din România (35,5% din total). Aceștia fac parte din zece comunități de studenți ale alianțelor europene, însumând un milion și jumătate de studenți la nivel paneuropean. În urma extinderilor preconizate pentru alianțele europene în acest an, la care se vor alătura și universități din România, în curând, aproape 50% din studenții români vor fi afiliați unor astfel de alianțe și vor beneficia de oportunitățile pe care acestea le oferă.

La întâlnire, alături de prim-ministrul Nicolae Ciucă și rectorii universităților românești, membre ale alianțelor universitare europene, au participat Gigel Paraschiv, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, consilierii primului-ministru Marilen Gabriel Pirtea și Sorin Costreie, dar și Robert Santa, consilier în cadrul Administrației Prezidențiale, Departamentul de Educație și Cercetare, și Mădălin Bunoiu, președintele ARACIS.

Zona universitară a fost reprezentată la discuții de membri din conducerile următoarelor instituții academice, membre ale rețelei RO European Universities: Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea București, Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca, Universitatea din Petroșani, Universitatea Politehnică Timișoara, Universitatea Politehnică București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, alături de SNSPA și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România.

Print Friendly, PDF & Email