Universitatea de Vest din Timişoara, gazda conferinţei internaţionale „Smart Diaspora 2023”

Foto: UVT

Unul dintre evenimentele cele mai așteptate ale agendei TM2023, conferința Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat, urmează să se desfășoare în perioada 10-13 aprilie, la Timișoara.

 

Evenimentul și-a fixat un obiectiv cu o relevanță deosebită pentru societatea românească, respectiv să creeze mediul propice schimburilor de experiență ce facilitează transferul de competenţe între cercetători români și cei din diasporă.

Ediția de anul acesta este organizată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și egida Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, de Alianța Timișoara Universitară, UEFISCDI şi cu participarea Academiei Române. Brandul Timișoarei, ca oraș universitar devenit cunoscut și care are o circulație internațională, va fi pus în valoare prin diversitatea activităților, workshop-urilor și atelierelor tematice care se vor desfășura în programul evenimentului, timp de patru zile, spun organizatorii.

Evenimentul este organizat în 38 de workshop-uri. Sunt anunțați aproximativ 400 participanți din diaspora, 550 din țară și 300 din cadrul universităților membre ale Alianței Timișoara Universitară. Invitații din diaspora provin din peste 30 de țări, majoritatea din Uniunea Europeană, dar cuprind și un contingent semnificativ din SUA, Marea Britanie și Republica Moldova. O altă zonă specială de proveniență este reprezentată de participanți din țări îndepărtate, precum Japonia, Singapore sau Australia.

Conferința începe în 10 aprilie, la Opera Națională Română din Timișoara, printr-o Ceremonie de deschidere la care vor participa oficialitățile naționale și locale, alături de reprezentanții celor patru universități ce fac parte din Alianța Timișoara Universitară și de reprezentanții partenerilor acestora, un cadru generos și reprezentativ pentru toate instituțiile relevante și implicate în fenomenul amplu al reprezentării diasporei românești.

În următoarele zile se vor desfășura lucrările conferinței pe secțiuni ale workshop-urilor exploratorii, organizate pe tematici diverse, de la educație și psihologie, la economie globală, guvernanță, orașe inteligente, geomatică, cultură antreprenorială, transfer tehnologic, alimentație sustenabilă, științele omice, frontierele medicinii personalizate, aplicațiile laserilor în medicină, bioinformatică, micro și nanoelectronică, știința materialelor, chimie transfrontalieră, traducere și comunicare interculturală, studii de limbă și literatură română, BigData și AI (inteligență artificială), securitate cibernetică, criptanaliză cu metode cuantice și modele neconvenționale de calculabilitate, matematica – motor al științelor contemporane, spațiul – noul continent global, dinamica sistemelor celulare, digitalizarea educației, migrație și mobilitate.

La conferinţă va participa şi Jean Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie. Marți, 11 aprilie, de la ora 9, în Aula Magna a UVT, acestuia îi va fi acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara, festivitate urmată de o prelegere publică susţinută de Jean Marie Lehn. Evenimentul va beneficia de traducere simultană, iar participanții care doresc să audieze traducerea vor putea folosi o aplicație gratuită a telefonului mobil (Interactio), utilizând căștile personale din dotarea acestuia.

În ultima zi a conferinței Smart Diaspora 2023 – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat, joi, 13 aprilie, de la ora 11, în Aula Magna a UVT, va fi organizată o sesiune concluzivă, în format plenar, în cadrul căreia va avea loc prezentarea concluziilor referitoare la viziunea și obiectivele de țară privind cercetarea, dezvoltarea și inovarea în România: concluzii, aspirații și direcții de acțiune.

Print Friendly, PDF & Email