Un nou Concert de basm, la Timişoara

Daniel Dorobanţu în timpul unui Concert de basm. Foto: Mihai Surdea

Artistul timişorean Daniel Dorobanțu și invitații săi Maria Hojda (voce) și Mircea Ardeleanu Jr. (țambal, contrabass), susţin un nou concert, al 15-lea din seria Concertelor de basm, inițiată în 2014.

 

„În noi se regăsesc toate melodiile care au fost create de la începutul lumii. Fie că facem muzică sau doar o ascultăm, împărtășim același mister. Acest mister și starea de mirare pe care acesta o trezește în noi sunt sursele de inspirație pentru fiecare concert de basm”, spune muzicianul și artistul vizual timișorean Daniel Dorobanțu, inţiator al conceptului de concert cinematic, transpus în seria Concertelor de basm.

Concertul are loc duminică, 18 septembrie, de la ora 20, în sala de evenimente a Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, de pe strada Emanoil Ungureanu nr.1 (Piața Libertății). Intrarea la eveniment este liberă. Cei trei muzicieni împreună cu artistul vizual Eugen Neacșu și inginerul de sunet Attila Lukinich vor explora curgerea lină a basmelor, vor da glas trăirilor străbune dar și ale celor mai noi, invitând la împreună-mirare și la imaginarea unor noi mitologii.

Concertele de basm prezintă o muzică ce se află la intersecția dintre electronic ambient și modern classical. Vizual, acestea îmbină elemente arhaice, primordiale, de mitologie și folclor românesc cu cele mai recente tehnici de producție audio-vizuală. Fluide de la un capăt la altul, oferă o muzică imersivă și învăluitoare, emoțională și totodată detașată, lucrată în liniște, translucidă și încântătoare. O călătorie atemporală între lumi, în deplină siguranță, care duce mereu spre înalt. Cufundat în muzică, publicul trăiește o stare de liniște interioară, de netulburare, de bucurie.

Evenimentul, parte a proiectului Explorări contemporane ale tradiției, este organizat de Asociaţia Culturală Tradițională “Negura” împreună cu Consiliul Județean Timiș, care este şi co-finanţator, și Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș.

Maria Hojda. Foto: Arhivă personală

De la debutul său în 1995, Daniel Dorobanțu a produs 14 albume de studio, numeroase lucrări de artă video, instalații, spectacole live și experimente multimedia. Arta sa este o mărturie a unei viziuni dense despre explorare și căutare în sfera nedefinitului. Îl motivează un interes de lungă durată și o cercetare continuă asupra naturii inspirației însăși și asupra aspectelor contemplative și meditative ale procesului artistic. Lucrările sale au fost comandate și promovate de Institutul Cultural Român, Centrul Ars Electronica din Linz, Consulatul Onorific al Italiei la Timișoara, Romanian Design Week, Sziget Festival, Gărâna Jazz Festival și menționate în The New York Times și The Guardian. Ca fondator al ansamblului de artă sincretică Thy Veils, este considerat un pionier al muzicii ambient în România.

Mircea Ardeleanu Jr. Foto: Tribul Artistic

Maria Hojda, artistă cunoscută pentru participarea la Vocea României și pentru colaborările cu Loredana Groza, The TM Groove sau Pământ, unde și-a dezvăluit vastele valențe vocale, este pentru a doua oară vocea unui Concert de basm. În prezența ei, piesele capătă acele profunzimi autentice întâlnite la doine creându-se, astfel, o punte între lumesc și spiritul universal în care omul devine lumina ce se răsfrânge în cele două oglinzi ale vieții.

Mircea Ardeleanu Jr. (Subcarpați, Tradiţional Quartet, Gheorghe Zamfir) este un instrumentist strâns legat de tainele lumii din care își împletește ritmul, atât existențial cât și creativ. Inspirat de folclor, transcende acest univers transformându-l într-o componentă cosmică. Aflându-se acum pentru prima dată în cadrul unui Concert De Basm, Mircea va povesti prin instrumentele cele mai apropiate sufletului său: țambalul și contrabasul.

 

Print Friendly, PDF & Email