Un milion de lei pentru puncte vamale cu perioadă de utilizare limitată

Punct-trecere-frontieraDupă ce s-a anunțat că în Timiș s-a decis deschiderea a trei noi puncte de frontieră în regim permanent – la Foeni, la Lunga și la Valcani –, se dorește alocarea de fonduri pentru amenajarea clădirilor din cele trei viitoare vămi. În acest sens, se vrea, prin asocierea Consiliului Județean cu Primăriile din zonă, alocarea unei prime tranșe de un milion de lei. Rămâne de văzut ce se va face cu acești bani, ținând cont de faptul că, din perspectiva integrării Serbiei în UE, o parte din aceste investiții ar putea deveni inutile.

 

Cheltuieli diferențiate pentru cele trei puncte de frontieră

După ce, în acest an, s-a decis deschiderea a trei noi puncte de frontieră în Timiș, la Foeni, Lunga și Valcani, Primăriile au primit câte un imobil vechi din punctele de frontieră, pe care se presupune că ar trebui să îl reabiliteze ”în vederea recalificării acestora în punctele de trecere a frontierei Lunga – Nakovo, Foeni II – Jasa Tomic, respectiv, Valcani – Vrbica, în regim de trafic internațional, pentru a raspunde cerințelor din Catalogul Schengen”, după cum se arată într-un Proiect de hotărâre ce vizează asocierea între Consiliul Județean Timiş și Consiliile Locale din zonele viitoarelor puncte.

Primarii localităților Comloșu Mare, Foeni și Valcani au prezentat costurile estimative pentru lucrările de amenajare a punctelor de trecere a frontierei, respectiv 400.000 de lei pentru imobilul din Foeni, 284.000 de lei pentru imobilul din Comloșu Mare şi 331.000 de lei pentru cel din Valcani. Și, cum s-a ajuns la concluzia că aceste sume depășesc posibilitățile bugetelor locale aferente celor trei localități și ținând cont de faptul ca cele trei puncte de trecere a frontierei vor deservi întregul județ  „deschizând perspective în ceea ce priveste dezvoltarea economico-social- culturală a județului”, s-a propus asocierea CJ Timiş cu cele trei Primării.

”Din câte am înțeles, în prima fază aceste puncte vor funcționa în regim de zi și, în funcție de trafic, s-ar putea trece și la funcționarea nonstop. Este bine că s-a decis să se facă recrutări de personal vamal pentru aceste puncte, pentru că nu mai era de unde să se redistribuie personal, și probabil că se va organiza concurs, dacă vor fi mai mulți candidați pe posturile respective”, spune Gheorghe Paraschiv, liderul Sindicatului Vameșilor din Regionala Timișoara. Punctele Vamale Lunga şi Valcani se estimează că se vor deschide în luna noiembrie a acestui an, iar punctul Foeni ar putea deveni funcţional ulterior.

După cum se poate constata, la Foeni este și cel mai mare deviz de lucrări. De altfel, încă de acum cinci ani se discuta despre “iminenta” deschidere a punctului vamal Foeni. Aici a existat o situaţie ciudată, legată de faptul că, deşi nici nu s-a discutat vreo hotărâre de guvern privind înfiinţarea acestui punct vamal, în 2009 şi 2010, când magazinele duty-free erau la apogeu, la Primăria Foeni au fost înregistrate zece solicitări de acord de principiu pentru înfiinţare de magazine duty-free. Noul obiectiv era cu atât mai interesant, cu cât zona este izolată, în câmp, la câţiva kilometri depărtare faţă de casele localnicilor. Distanţa până la viitorul punct de frontieră era de 4,5 kilometri. La Foeni, oricum, ar trebui făcute investiţii importante pentru bifarea tuturor cerinţelor Schengen. În punct există o clădire care e destul de veche, din 1969, şi care a fost întreţinută, fiind consolidată după ce a fost afectată de inundaţiile din anul 2005. Însă, în varianta deschiderii punctului vamal permanent, vor trebui făcut investiţii semnificative.

Investiții inutile, dacă Serbia se integrează în UE

În Timiș, existând experienţa investiţiilor mari făcute în zona Cenad,  probabil că ar trebui să existe reţineri legate de finanţarea reabilitării unor puncte vamale noi, în regim permanent, care ar putea deveni inutile odată cu integrarea Serbiei în spaţiul comunitar.  Astfel, în loc să se facă investiţii în infrastructură la punctele de trecere a frontierei cu Serbia, în 2003 – 2004 s-a investit masiv în clădiri de la punctele de trecere a frontierei cu Ungaria.

La începutul anului 2004, autorităţile locale s-au chinuit să finalizeze şi să inaugureze sediul Vămii Cenad până la alegerile locale, pentru a fi o bilă albă în plus pe agenda electorală. În cele din urmă, noul sediu al Vămii Cenad – o investiţie de 1,39 de milioane de euro – a fost inaugurat pe 3 iunie 2004. Artizanii acestui proiect au dat dovadă de o “mare viziune”, ctitoria lor durând, pentru scopul pentru care era construită, aproximativ trei ani.

Print Friendly, PDF & Email